Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΧ

Ενημέρωση από επιστήμονες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη 1 περίπου το μεσημέρι, στο Κεδρόδασος στο Λαφονήσι για το θέμα των κέδρων.
Η ενημέρωση εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνουν το Κίνημα για την ελεύθερη κατασκήνωση, η Πρωτοβουλία Πολιτών “Λαφονήσι SOS” και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, με στόχο την προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα με καθαρισμό της παραλίας. Στη συνέχεια το πρόγραμμα προβλέπει συλλογική κουζίνα και μουσική με ακουστικά όργανα, ενώ το βράδυ οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα κατασκηνώσουν στην περιοχή.
Οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης θα ολοκληρωθούν αύριο, Σάββατο.
“Η ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση θεωρούμε ότι είναι ένα αγαθό που πρέπει να το σεβόμαστε και να το απολαμβάνουμε όλοι μας”, σημείωσε χθες ο κοινωνιολόγος και μέλος του Κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση Σταμάτης Αμαριανάκης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει το ΜΑΙΧ. προκύπτει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο κινδυνεύουν τα δάση είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Συνεχίζοντας αφού εξέφρασε την ικανοποίησ που η πρωτοβουλία των φορέων βρήκε θετική ανταπόκριση από τις δημοτικές Αρχές του
Ιναχωρίου και της Παλαιόχωρας πρόσθεσε: “Η ελεύθερη κατασκήνωση όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτές που προκαλεί η τσιμεντοποίηση και η ανάπτυξη με στόχο το χρηματικό όφελος και μόνο. Οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και ο μαζικός τουρισμός που προσελκύουν με τα πακέτα “all inclusive” παρέχουν άλλωστε ελάχιστο οικονομικό όφελος στην τοπική οικονομία, καταστρέφοντας παρθένες φυσικές εκτάσεις”.
Παράλληλα, ο κ. Αμαριανάκης υπογράμμισε ότι
η προστασία της φύσης που επικαλείται ο νόμος για την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι εντελώς αβάσιμη, αφού -όπως είπε- σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι κατασκηνωτές είναι αυτοί που προστατεύουν την φύση (π.χ. με τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο) ενώ την ίδια στιγμή άλλες ρυπογόνες και βλαβερές δραστηριότητες
επιτρέπονται και κάποιες μάλιστα επιβραβεύονται.
Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών τονίζεται, μεταξύ άλλων, για τις διήμερες εκδηλώσεις: “Θέλουμε να προωθήσουμε την ιδέα και την πρακτική της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης -να επικοινωνήσουμε με την φύση- να διδάξουμε ο ένας τον άλλο την αγάπη, τον σεβασμό και την προστασία της φύσης”.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα συναντηθούν σήμερα στις “Εικόνες” στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και θα αναχωρήσουν για το Κεδρόδασος στις 10 το πρωί.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα