Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Τη διακήρυξη “που συμφώνησε η κοινή συνάντηση προσώπων, φορέων και συλλόγων, που έγινε στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς” την Κυριακή 25 Ιουλίου, για την ίδρυση Αυτοδιοικητικής Κίνησης για την περιφέρεια Κρήτης”, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Προσωρινή Επιτροπή της Κίνησης.
“Ολοι εμείς που υπογράφουμε τη διακήρυξη αυτή ξεκινώντας από διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες διαδρομές, έχουμε συναντηθεί σε δράσεις με εναλλακτικό, οικολογικό, κοινωνικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα στην τοπική κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε πως η συμφωνία μας σε κοινούς στόχους και η κοινή δράση μπορούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να γίνει πλειοψηφικό στο νησί μας. Φιλοδοξούμε η κίνησή μας να παραμείνει ανεπηρέαστη και μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις και να συσπειρώσει την κρητική κοινωνία στις βασικές θέσεις της και τις συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές που επεξεργαζόμαστε. Τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες που με δημοκρατία, συλλογικότητα και συνεργασία θα επιβάλλουν άλλο πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων”, επισημαίνεται στη διακήρυξη.
Παράλληλα, παρουσιάζονται οι βασικές θέσεις και προτάσεις της Κίνησης. Μεταξύ άλλων η Κίνηση προτείνει:
? «Διαχείριση των προβλημάτων της Περιφέρειας Κρήτης με συνολικό και συλλογικό σχεδιασμό, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις, μακριά από μικρόφθαλμες τοπικιστικές διαμάχες και με άξονες την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και τον έλεγχο της διοίκησης. Να θεσμοθετηθούν σταθεροί και επαρκείς πόροι ώστε η περιφέρεια να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού να είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του για εργασία, παιδεία, υγεία και πολιτισμό. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε το νησί μας σε ακτινοβόλο κέντρο πολιτισμού ειρήνης και φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών.
? Στροφή στη βιώσιμη οικονομία της υπαίθρου, με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Ενίσχυση της παραγωγής και κατανάλωσης ποιοτικών τοπικών προϊόντων και της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών. Στήριξη διατροφικού προτύπου βασισμένου στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της τοπικής οικονομίας. Στροφή από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού σε μορφές βιώσιμες που θα προβάλουν τα προϊόντα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού χωρίς να επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον ενώ θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
? Ολοκλήρωση του χωροταξικού και του πολεοδομικού σχεδιασμού και της σύνταξης κτηματολογίου και δασολογίου για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση στο φυσικό περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στις πόλεις. Ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών για την απεξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο.
? Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με άμεσες δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του τοπίου, την ορθολογική διαχείριση του νερού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης των εδαφών. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με ταυτόχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων με την εφαρμογή του εναλλακτικού μοντέλου της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
? Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και διεύρυνση των υπηρεσιών της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας. Μέτρα ανακούφισης όλων όσοι πλήττονται από την οικονομική κρίση όπως οι άνεργοι, οι αγρότες με μικρό κλήρο, οι μικρές επιχειρήσεις κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα