Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Άγκυρα,
Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης η Κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία φαίνεται, ότι βρίσκονται κοντά σε συμβιβαστική συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.
Σε δηλώσεις του χθες, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι επρόκειτο να αποστείλει στον πρόεδρο Γκιουλ για τελική έγκριση τα ονόματα στα οποία κατέληξε μετά από συμφωνία.
Πρόκειται για το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον αρχηγό του Στρατού Ξηράς. Αργά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον αποχωρούντα αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. Δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά πληροφορίες ήθελαν το κλίμα θετικό.
Ο πρωθυπουργός, που συμμετέχει λόγω του αξιώματός του στο Συμβούλιο Κρίσεων, είχε αρνηθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγού Ιγκσίζ, στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
Επιπλέον ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κοσανέρ, θα αντικαθιστούσε τον Μπασμπούγ αλλά η προαγωγή εκκρεμούσε λόγω της διαφωνίας με την κυβέρνηση. Η ανάληψη των νέων αξιωμάτων θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση φαίνεται να εξελίσσεται σε νίκη του Ερντογάν έναντι του στρατού ο οποίος έχει και θεσμικά το ρόλο του φρουρού του πολιτεύματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα