Καλπάζει η ανεργία στο νομό Χανίων παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Χανίων, οι άνεργοι το μήνα Αύγουστο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τις 6000.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία εγγραφών – διαγραφών του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων, αυξάνονται τα “λουκέτα” στις βιοτεχνίες αλλά και ο αριθμός εκείνων που στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, η ανασφάλιστη εργασία παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, αφού στην Επιθεώρηση Εργασίας έχουν μείνει 3 μόλις ελεγκτές για να καλύψουν τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.
ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Η ανεργία έχει εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο.
Οπως καταγράφεται σε έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (η έρευνα είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.statistics.gr) το μήνα Απρίλιο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, το ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 11%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν μόλις 4,7%.
Σε ό,τι αφορά δε στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η ανεργία στην Κρήτη έφτασε το 12,9% δηλαδή 2 μονάδες πάνω από το αντίστιχο ποσοστό του 2009 (10,9%).
Κι ενώ θα περίμενε κανείς, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κατάσταση να βελτιωθεί σημαντικά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μανούσο Λιονάκη: “Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως και στο νομό Χανίων, είναι ίδια με ολόκληρη τη χώρα. Ενώ άλλες χρονιές το μήνα Αύγουστο οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο είχαν όλοι προσληφθεί, φέτος αυτό δε συμβαίνει διότι πολλές τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες δεν προσέλαβαν το προσωπικό, όπως έχουν υποχρέωση”, σημείωσε ο κ. Λιονάκης και πρόσθεσε ότι η πραγματική κατάσταση διαφέρει σημαντικά από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), λόγω των πολυάριθμων περιστασιακά εργαζομένων: “Ο ΟΑΕΔ δίνει γύρω στις 21.000 ανέργους σε όλη την Κρήτη. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ περισσότεροι γιατί, κατά τον ΟΑΕΔ, ακόμα και ένα μεροκάματο να κάνει κάποιος την εβδομάδα δε λογαριάζεται ως άνεργος. Για εμάς, όμως, αυτό δεν είναι εργασία, αλλά ανεργία”, τόνισε ο κ. Λιονάκης και πρόσθεσε: “Πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε περίπου 3500 ανέργους στο νομό Χανίων. Σήμερα ξεπερνούν τις 6000, δηλαδή έχουν διπλασιαστεί. Εκτιμούμε ότι σε όλη την Κρήτη οι άνεργοι αγγίζουν τις 30.000”.
Ο κ. Λιονάκης υπογράμμισε ακόμα ότι οι συνθήκες εργασίας για όσους έχουν δουλειά έχουν επιδεινωθεί, καθώς παρατηρείται “αύξηση των ωρών εργασίας και παράλληλα μείωση του μισθού και μείωση των ημερών ασφάλισης” και πρόσθεσε ότι εκτός από τον τουριστικό κλάδο η ανεργία τροφοδοτείται από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα – οικοδομή αλλά και την “ελεύθερη πτώση” στην οποία βρίσκονται τα τεχνικά έργα.
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Την ίδια στιγμή, που το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται, ο κλάδος της βιοτεχνίας διαγράφει πτωτική πορεία, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται, πλέον, στην παροχή υπηρεσιών προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κεφάλαιο που απαιτεί το άνοιγμα μιας βιοτεχνίας.
Συγκεκριμένα, με βάση τις εγγραφές – διαγραφές στο μητρώο του ΕΒΕΧ, από τον Ιανουάριο του 2010 έγιναν 99 εγγραφές στον εμπορικό τομέα, 58 στο βιοτεχνικό και 331 στον επαγγελματικό.
Την ίδια περίοδο, οι διαγραφές στον εμπορικό τομέα ήταν 93, στο βιοτεχνικό 74 και στον επαγγελματικό 206 αντίστοιχα.
“Αν μελετήσουμε τα φετινά στοιχεία εγγραφών – διαγραφών, θα καταλάβουμε ότι η βιοτεχνία συρρικνώνεται και οι επαγγελματίες αυξάνονται”, σημείωσε ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων Βαγγέλης Σπανουδάκης και πρόσθεσε: “Εμείς ερμηνεύουμε αυτό το φαινόμενο, που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια ως εξής: Και η πιο μικρή βιοτεχνεία σήμερα για να ξεκινήσει και να έχει όλες τις προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν βιώσιμη, θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή επένδυση της οποίας τουλάχιστον το 60% ο επιχειρηματίας θα πρέπει να το καταβάλει σε μετρητά ή να δανειστεί από την τράπεζα. Οι αναπτυξιακοί νόμοι, που δούλευαν μέχρι και πριν από δύο χρόνια, σου έδιναν ένα σοβαρό κίνητρο αφού η επιδότηση έφτανε μέχρι και το 60%. Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια τα προγράμματα αυτά έχουν συρρικνωθεί και ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο έχουν καταστεί ανενεργά, αφού ο χρόνος που έχει περάσει για να βγουν στον αέρα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Εκτός αυτού, στα προγράμματα τα οποία έχουν βγει δειλά-δειλά, η επιδότηση δεν υπερβαίνει το 40 με 45%”.
Ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι αυτό έχει ως συνέπεια οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι νέοι να προσανατολίζονται περισσότερο στο άνοιγμα εταιρείων παροχής υπηρεσιών ή επιχειρήσεων εστίασης, που το ύψος της επένδυσης είναι χαμηλότερο.
Λογικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι να μειώνονται και οι θέσεις εργασίας, αφού οι βιοτεχνίες που απασχολούν περισσότερους εργαζομένους φθίνουν. “Εμείς πιστεύουμε ότι με την είσοδο του νέου έτους θα έχουμε μια αύξηση των ανέργων. η οποία πιθανώς να υπερβεί το 20% των σημερινών ποσοστών”, επεσήμανε ο κ. Σπανουδάκης εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε η νέα εγγύηση των 25 δις προς τις τράπεζες, να κατευθυνθεί στην αγορά δίνοντας ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο. “Η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να ελέγξει τις τράπεζες ότι τα χρήματα θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δε θα πάνε στα Βαλκάνια που έχουν 32 δις επισφάλειες. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο κρουνός και θα αρχίσει ο κόσμος να δανείζεται, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να κάνει μια μικρή επένδυση. Διαφορετικά τα αποτελέσματα το χειμώνα θα είναι πάρα πολύ άσχημα”, είπε καταλήγοντας.