Στις 27 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δίνοντας τέλος
στην αγωνία των υποψηφίων και στα Χανιά.
Φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω του μεγάλου αριθμού αριστούχων. Παράλληλα σε πολλά τμήματα “μεσαίας βαθμολογίας” αναμένεται ότι θα υπάρξει άνοδος εξαιτίας του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού υποψηφίων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Παύλος Κοτσιφάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι: “με την κατάργηση της βάσης του δέκα, αναμένεται να περάσουν περισσότεροι μαθητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το θέμα ωστόσο είναι ότι πολλοί μαθητές μπαίνουν στα Ανώτατα και Ανώτερα Ιδρύματα αλλά την άλλη χρονιά ξαναδίνουν Πανελήνιες ή πάνε με το 10% γιατί μπήκαν σε λάθος σχολή. Συνήθως φοιτούν για δύο με τρία χρόνια και μετά εγκαταλείπουν τις σχολές τους”.
“Ευχόμαστε στα παιδιά να περάσουν σε μια σχολή που να τους αρέσει καταρχήν και επίσης να τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα να βρουν δουλειά στο δύσκολο, σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον”, σημείωσε.
ΑΕΙ-ΤΕΙ
Την ίδια ώρα σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, από τα φετινά στοιχεία εκτός από τις εκτιμήσεις για άνοδο των βάσεων σε σχολές “μεσαίας βαθμολογίας, τις αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκύπτει μία σημαντική “στροφή” των υποψηφίων σε Τεχνολογικά Ιδρύματα, που μπορούν να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. Πιο αναλυτικά:
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση, η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι αριστούχοι (18-20) είναι φέτος 3.325 έναντι 3.406 πέρσι. Μάλιστα, στην κλίμακα βαθμών 19-20 οι φετινοί υποψήφιοι υπολείπονται των περσινών κατά 161 πρόσωπα συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι στα υψηλόβαθμα τμήματα όπως η Νομική καθώς και τα περισσότερα από τα Παιδαγωγικά Τμήματα μπορούμε να περιμένουμε μια μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 30- 150 μορίων. Αντίθετα, καθώς σε όλες τις άλλες κλίμακες βαθμολογίας καταγράφονται φέτος περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι, αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων σε σχέση με πέρσι.
2ο – 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι φετινοί αριστούχοι (18-20) της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ, η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι φέτος 3.484 έναντι 3.777 πέρσι. Κι εδώ οι φετινοί υποψήφιοι στην κλίμακα 19 έως 20 υπολείπονται κατά 257 πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι στα τμήματα των δύο Πεδίων που πέρυσι βρίσκονταν πάνω από 18.000 μόρια, αναμένουμε φέτος μικρή πτώση που θα αρχίζει από 50 και θα φτάνει τα 200 μόρια.
Αντίθετα στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα 15-18 έχουμε φέτος περισσότερους υποψηφίους από πέρσι. Η καταγραφή αυτή φανερώνει ότι στα περισσότερα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας θα έχουμε μια μικρή άνοδο των βάσεων.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές εκείνες που οι βάσεις εισαγωγής πέρυσι βρίσκονταν πάνω από τα 18.000 μόρια. Υπάρχει ελπίδα για μικρή κάμψη των βάσεων εισαγωγής στις κεντρικές Ιατρικές. Στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες της Θετικής Κατεύθυνσης παρουσιάζεται φέτος αύξηση των υποψηφίων, γεγονός που οδηγεί σε ορατή άνοδο των βάσεων εισαγωγής, τόσο στα μεσαία όσο και στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Πεδίου.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη από 100 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα “μεσαίας βαθμολογίας τμήματα” (15-18.000 μόρια) αναμένεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα (με μια μικρή απόκλιση της τάξης από- 100 έως + 80), καθώς οι χειρότερες, σε σχέση με πέρσι επιδόσεις στην κλίμακα 15-17,9 στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τείνει να εξουδετερωθεί από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων Τεχνολογικής ΙΙ και Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (15-17,9). Ανοδος των βάσεων αναμένεται στις Αστυνομικές Σχολές.
Ο βαθμός της ανόδου θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αυτές καταγράφονται στα Μηχανογραφικά Δελτία κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
“Στροφή” στα ΤΕΙ
Το ενδιαφέρον τους σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων τα οποία “δίνουν” δουλειά στρέφουν χιλιάδες υποψήφιοι, οι οποίοι βρίσκονται στις μεσαίες και ανώτερες βαθμολογικές κλίμακες.
Ειδικότερα, οι προσιτές βάσεις για τους λεγόμενους “μέτριους” και “καλούς? μαθητές, οι ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας για τα περισσότερα από αυτά και ο κορεσμός ορισμένων επαγγελμάτων στα οποία οδηγούν πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι οι τρεις βασικοί λόγοι της “αλλαγής πλεύσης” ενός σημαντικού ποσοστού υποψηφίων.
Τα τμήματα των ΤΕΙ που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά είναι περί τα 15 και θα ανοίξουν φέτος τις “πύλες” τους σε υποψηφίους που θα διαθέτουν από 13.850 έως 16.500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη και 19.500 μόρια, αν κάποιος επιλέξει περιζήτητο τμήμα των ΤΕΙ, που να χρειάζεται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οσον αφορά στα προβλήματα εκπαίδευσης που παραμένουν δυσεπίλυτα στο νομό Χανίων, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων επεσήμανε ότι είναι: “1. Το ζήτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο αλλού θα έχει υπεραριθμίες και αλλού ελλείψεις. 2. Το πρόβλημα πρόωρης συνταξιοδότησης συναδέλφων. 3. Τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών και η διπλοβάρδια στα σχολεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο στον Κουμπέ. 4. Εδώ και χρόνια ζητάμε να κατασκευαστούν σχολεία στον Αγιο Ιωάννη, τα Λειβάδια, στο κτήμα Μάνου που είναι 7,5 στρέμματα και θα βοηθήσει μια ολόκληρη περιοχή, για τα παιδιά από το Βαμβακόπουλο και την Νέα Κυδωνία. Ομως δε χτίζανε τίποτα γιατί “οι βρύσες κλείσανε”. Δεν χρειάζονται ευχολόγια αλλά πράξεις και έργα επί της ουσίας που θα δώσουν λύσεις στα πάγια προβλήματα της εκπαιδευτικής στέγης του νομού”.