Το χωριό Ντερές, τα Φαλάσαρνα, η Γαύδος, το Ηράκλειο, η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι τόποι που συνδέονται με τη ζωή και την δράση των ηρώων του ιστορικού μυθιστορήματος “Τα μυστήρια του χρόνου”, των Πάολο Μαράνκα και Ραφαέλας Νάρνι, το οποίο παρουσίασαν το βιβλιοπωλείο “Επιλογές” και οι Εκδόσεις “Ιτανος” χθες το βράδυ στο δημαρχείο Χανίων.
Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το 1ο Διεθνές Βραβείο μυθιστορήματος. Πραγματεύεται ιστορίες με βυζαντινούς ήρωες και πρωταγωνιστές κρητικούς με καταγωγή από τον Ντερέ Κυδωνίας, έχοντας πολλά στοιχεία από τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, καθώς ο συγγραφέας Πάολο Μαράνκα είναι κρητικός γαμπρός.
Οπως ανέφερε ο κ. Μαράνκα στα “Χ.Ν.”: “Εγραψα αυτό το βιβλίο επειδή αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα και τους Ελληνες. Επισκέπτομαι τακτικά τη χώρα από το 1978 και τη θεωρώ σα δεύτερη πατρίδα μου. Ηθελα να αφιερώσω το βιβλίο στους Ελληνες, και ελπίζω να τα κατάφερα”.
“Η ιδέα για το βιβλίο άρχισε όταν παρατήρησα ότι οι Ιταλοί και γενικότερα οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν πολύ καλά την ιστορία της Ελλάδας, η οποία είναι πολύ σπουδαία για την Ευρώπη. Οι τουρίστες ξέρουν την Αρχαία Ελληνική Ιστορία μέχρι τον 5ο αιώνα και από εκεί και έπειτα γνωρίζουν μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου. Σαν να υπάρχει ένα ιστορικό κενό. Ομως η χώρα έχει μεγάλη ιστορία, που μέσα από πολύπλοκες μυθιστορηματικές ιστορίες προσπάθησα να “περάσω” στο αναγνωστικό κοινό, χωρίς το βιβλίο να χάσει το μυστήριο και την σπουδαιότητά του. Γι? αυτό το γράψαμε με την μορφή του ιστορικού μυθιστορήματος, για το οποίο κάναμε πολλές έρευνες.
Παράλληλα είναι και ένα βιβλίο-θρίλερ που όμως δε μοιάζει με αυτά που υπάρχουν στα ράφια των άλλων βιβλιοπωλείων. Διότι εμβαθύναμε στην ψυχολογία των ηρώων αλλά και στις κοινωνικές πλευρές των κοινωνιών που ζούσαν οι πρωταγωνιστές”, τόνισε.
Οσο για την ύπαρξη του χωριού Ντερές στο μυθιστόρημα ο Ιταλός συγγραφέας, εξήγησε: “Οι ιστορίες είναι φανταστικές, όμως εμπνεύστηκα από την Κρήτη, το Ηράκλειο και τα Χανιά γιατί η πεθερά μου είναι από το Ηράκλειο και ο πεθερός μου από τον Ντερέ. Πέρασα εκεί πολλά καλοκαίρια, γνώρισα ντόπιο κόσμο και έμαθα το χαρακτήρα των ανθρώπων της περιοχής της Νέας Κυδωνίας. Τα Χανιά μου αρέσουν πάρα πολύ. Και νομίζω ότι η αγάπη που έχω για την Κρήτη -ιδιαίτερα για τα Χανιά- φαίνεται μέσα από το βιβλίο”.
Μιλώντας για το βιβλίο η φιλόλογος κ. Αριάδνη Παπιδάκη ανέφερε: “Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο ως ιστορικό – αστυνομικό μυθιστόρημα καθώς μιλάει για ένα αίνιγμα, ένα μυστήριο . Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα ιστορικό περίβλημα που καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της Ελληνικής ιστορίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας, με ενδιάμεσους σταθμούς, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία κ.ά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μυθοπλασία με κάποια αληθινά στοιχεία και ιστορικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την Ελλάδα, την Κρήτη, τα Χανιά. Για παράδειγμα ο Ντερές είναι το ένα σημείο από όπου ξεκινάει ο γενάρχης της μίας οικογένειας, ο γιος του οποίου μετακομίζει στο Ηράκλειο και συναντά την κόρη της δεύτερης οικογένειας που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο, και γίνονται φορείς του μεγάλου μυστικού του βιβλίου”.
ΕΛΕΝΗ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.