Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟΥ

Μόσχα
Σκηνές από την Κόλαση του Δάντη θυμίζει η κατάσταση στη Μόσχα, καθώς οι κάτοικοι της Ρωσικής πρωτεύουσας ζουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος. Εν μέσω του χειρότερου κάυσωνα της χιλιετίας 557 εστίες πυρκαγιάς μαίνονται σε όλη τη χώρα, η οποία πέρα από το τοξικό νέφος, καλείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιδημίας χολέρας.
Το τοξικό “πέπλο”, που σκεπάζει τη Μόσχα, θα παραμείνει τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις των μετεωρολόγων. Αυτό δήλωσε χθες στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του, ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.
“Νομίζω, πως δεν θα έχουμε προς το παρόν εξαιρετικές αλλαγές, αύριο ο άνεμος θα είναι νοτιοανατολικός, κατεύθυνση ενοχλητική, στις 11 του μήνα θα είναι νότιος. Γι? αυτό πολύ αμφιβάλλω, ότι κάτι θα αλλάξει αύριο. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας ο άνεμος θα είναι αδύναμος, μεταβαλλόμενος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να διαλύσει το νέφος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πάνω από τη Μόσχα, γιατί δεν έχει πουθενά να στραφεί προς το παρόν”, είπε ο κ. Κίκτιεφ εξηγώντας, ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του Κέντρου «Φόβος» βασίστηκαν σε στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και οι διαφορές στις προγνώσεις αποδεικνύουν το αβέβαιο της κατάστασης.
Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά αύριο θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.
ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ
Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν χθες το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες, καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9(!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7 – 4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου. Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.
Ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός, που έχει πνίξει εδώ και μία εβδομάδα τη Μόσχα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί, που θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.
Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.
Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Moscow monitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα, ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.
O μολυσμένος αέρας περιέχει, επίσης, σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.
Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας, που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός, είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. “Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι”, εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.
“Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών, που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα”, τονίζει ο γιατρός.
Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Εκατερίνμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο αναμενόταν χτες να διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.
700 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. “Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700”, είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο Πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.
Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν, ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.
Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει “να μην σκορπίζεται ο πανικός”.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ
ΤΗ ΜΟΣΧΑ
Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.
Την Κυριακή ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης, χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς, ενώ στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.
Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα “γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα”.
Οσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση, ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτηρίων και στα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.
Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 “Κέντρα Αναπνοής”, που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο “παρηγοριά και τσάι” για τους ηλικιωμένους.
ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ
ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από τον συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας παράγει τον μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτήρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.
Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε, ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200, που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι ρωσικές Αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή, ανακοίνωσε χθες η τοπική αυτοδιοίκηση.
“Ο επικεφαλής της διοίκησης κήρυξε στις 6 Αυγούστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα δάση και τα πάρκα της πόλης Οζέρσκ (όπου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα) εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών” σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο επικεφαλής της διοίκησης Βίκτορ Τροφίμτσουκ “θα προεδρεύσει στις 10 Αυγούστου μιας έκτακτης συνόδου για τον συντονισμό των προσπαθειών των Υπηρεσιών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Κέντρο Επεξεργασίας πυρηνικών Αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.
Στο γιγάντιο αυτό εργοστάσιο, όπου το 1957 είχε σημειωθεί μια πυρηνική καταστροφή, επεξεργάζονται τουλάχιστον 400 τόννοι πυρηνικών αποβλήτων ετησίως, ενώ εκεί υπάρχει και χώρος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων.
Σημειώνεται, ότι και σε άλλες ρωσικές περιοχές, που απειλούνται από τις φωτιές, υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες των ρωσικών Αρχών με δεδομένο, ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες για μερικές ημέρες ακόμα…

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
Θάλαμος αερίων η Μόσχα

Ο καύσωνας, που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωσε χθες ο διευθυντής της ρωσικής Mετεωρολογικής Yπηρεσίας. “Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. “Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ? αρχεία μας”, πρόσθεσε.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει, ότι ο καύσωνας, που πλήττει τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου, ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ
Στο μεταξύ, οι ρωσικές Αρχές εκφράζουν φόβους, ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.
Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες “ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους” εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.
“Φοβούμαστε, μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή”, δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το Πρακτορείο Ιντερφάξ.
“Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει”, διευκρίνισε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα