Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Δύο ρώσοι στρατιώτες έχασαν χθες τη ζωή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή του Σαρόφ, 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, σε μία από τις πολυάριθμες εστίες που σε συνδυασμό με τον κάυσωνα έχουν δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση στη χώρα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναπτυχθεί περίπου 800 πυροσβέστες και στρατιώτες, δεδομένου ότι εκεί λειτουργεί κέντρο αυτό που ειδικεύεται στις πυρηνικές έρευνες και την κατασκευή ατομικών όπλων.
Οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και χθες ο καπνός είχε περιοριστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στη Μόσχα είναι εξαπλάσια και πλέον του ανωτάτου ορίου ασφαλείας.
Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (14 βαθμούς πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα), ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει σήμερα.
Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει. Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με την εποχή, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 10 ημέρες.
Εντωμεταξύ, δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας ‘Κομερσάντ’ αναφέρει ότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές φτάνουν ήδη τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη δική της εκτίμηση.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ρωσικό στρατό καθώς απειλούνται ή έχουν ήδη πληγεί πολλές εγκαταστάσεις.
Οι δοκιμές των μικρού βεληνεκούς πυραύλων «Ισκαντέρ» και άλλων όπλων που κατασκευάζονται στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, ανακοίνωσε η κατασκευαστική εταιρία ΚΒΜ. Δύο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν από βάσεις πυρομαχικά και πύραυλοι από εγκαταστάσεις που απειλούνταν.
Σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί εξαιτίας των πυρκαγιών.
Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι πυρκαγιές στη Ρωσία είναι πιθανόν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης. Επισημαίνει ότι γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο Μαγιάκ υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών μετά από ατύχημα που συνέβη το 1957. Η περιοχή αυτή την εβδομάδα κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πυρκαγιών
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ
Η Ελβετία έχει διαθέσει 500.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 360.000 ευρώ) σε εξοπλισμό προκειμένου να βοηθήσει την Ρωσία η οποία πλήττεται τις τελευταίες ημέρες από πυρκαγιές, ανακοίνωσε χθες το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Η ομοσπονδία έχει διαθέσει 500.000 ελβετικά φράγκα για τον εξοπλισμό προστασίας των ανθρώπων που έχουν κινητοποιηθεί στην μάχη κατά των πυρκαγιών. Εξοπλισμοί και προστατευτικά ρούχα θα αγοραστούν από την Ελβετία και θα παραδοθούν χωρίς καθυστέρηση”, ανέφερε η ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων (DFAE).
Η Βέρνη έχει επίσης αποστείλει στην περιοχή μία ομάδα τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι από σήμερα επιβλέπουν “την παράδοση του εξοπλισμού για την μάχη κατά της φωτιάς και εξετάζουν την δυνατότητα των επαρχιακών νοσοκομείων να παρέχουν την αναγκαία περίθαλψη στα θύματα”.
Παρά τα σημαντικά αέρια που έχουν καλύψει την Μόσχα, η Ελβετία ακύρωσε την εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας της, η οποία παραμένει ανοιχτή “προς το παρόν” πρόσθεσε το DFAΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα