Μαίνεται η κόντρα μεταξύ Δήμου Χανίων και ΟΑΔΥΚ για το θέμα της διαχείρισης του νερού, μετά τις διαδοχικές διακοπές που σημειώθηκαν κυρίως προχθές και λιγότερο χθες, ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους των Χανίων και των περιαστικών Δήμων.
Χθες το πρωί ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα επισημαίνοντας ότι με βάση σχετικό νόμο προτεραιότητα έχει η ύδρευση έναντι της άρδευσης. Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης ζήτησε την προσκόμιση στοιχείων από τον ΟΑΔΥΚ για τη διαχείριση των 60.000 κυβικών νερού ημερησίως, αφήνοντας αιχμές κατά του Οργανισμού.
Ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε επίσης να εφοδιάζεται η ΔΕΥΑΧ με το 15% της συνολικής ποσότητας νερού που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ, δηλαδή, όπως εξήγησε, να παίρνει η πόλη 9.000 από τα 60.000 κυβικά νερού ημερησίως, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της. Σημειώνεται ότι χθες ο ΟΑΔΥΚ υδροδότησε την πόλη των Χανίων με 5.950 κυβικά το 24ωρο.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης υποστήριξε πως “το ότι θα πρέπει το 15% του παραγόμενου νερού να πηγαίνει στην πόλη των Χανίων είναι αυθαίρετο”. Απέδωσε, δε, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτή την εποχή και επεσήμανε τον κίνδυνο να αδειάσουν τελείως οι κεντρικές δεξαμενές.
Την ίδια ώρα, για μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση του δήμου Ακρωτηρίου κάνει λόγο ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μιχάλης Κυνηγός, που ζητάει δίκαιη κατανομή του νερού.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ υπό τον Περιφερειάρχη Θανάση Καρούντζο, με θέμα τη διαχείριση του νερού στο νομό. Αναλυτικότερα:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Οπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, “σήμερα (χθες) το πρωί επισκέφθηκα τον Εισαγγελέα κ. Πατεράκη και ζήτησα την παρέμβασή του. Διότι είναι προφανές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο εφόσον δε λύνεται στο πλαίσιο της συνεννόησης, θα πρέπει να λυθεί μέσα στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης. Ο Νόμος 31/99 είναι σαφής και το άρθρο 10 λέει ότι: “η χρήση για ύδρευση έχει προτεραιότητα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα έναντι κάθε άλλης χρήσης”.
“Ο δήμος Χανίων με πληθυσμό 55.000 κατοίκους και στην πραγματικότητα με περίπου 75.000 κατοίκους αυτή τη στιγμή, ζήτησε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ να παίρνει το 15% της ημερήσιας παραγωγής του ΟΑΔΥΚ. Με βάση το Νόμο ο οποίος ρητά αναφέρει ότι η ύδρευση προηγείται της άρδευσης και με βάση το γεγονός ότι εδώ είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Νομού, ζητήσαμε επίσημα να μας δοθεί το 15%, δηλαδή 9.000 κυβικά την ημέρα. Χθες (προχθές) πήραμε 4.200 κυβικά με μια παροχή η οποία τις περισσότερες ώρες βρισκόταν γύρω στα 150-180 και που σήμερα (χθες) είναι ακόμα χαμηλότερα στα 120-150. Είναι προφανές ότι η λύση θα αναζητηθεί μέσω της Δικαιοσύνης”, τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης.
Και πρόσθεσε: ” Επιδώσαμε επίσημα στον Εισαγγελέα το συγκεκριμένο άρθρο της Νομοθεσίας που αναφέρει ότι η ύδρευση προηγείται της άρδευσης, μαζί με την επιστολή την οποία στείλαμε και έχουμε δημοσιοποιήσει στις 21/7 στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης. Από εκεί και πέρα ζητήσαμε την μεσολάβηση του σε αυτή την φάση. Επίσης θα καταθέσουμε αίτηση προσκόμισης στοιχείων δια του Εισαγγελέα προς τον ΟΑΔΥΚ και θα ζητούμε να μας δοθούν όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν την διαχείριση του νερού από τον ΟΑΔΥΚ από τις 21/7/2010 που έλαβαν την επιστολή μας μέχρι σήμερα έτσι ώστε να ξέρουμε πλέον επίσημα, τα 60.000 κυβικά που έχει κάθε μέρα στην διάθεση του ο Οργανισμός που πάνε. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα και βεβαίως ανάλογα θα προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά ή όχι”.
Όπως τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης: “Δεν μπορεί κανείς να παίζει ούτε με την υγεία ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης των Χανίων. Οι λόγοι που επικαλούμαστε στην αίτηση προσκόμισης στοιχείων είναι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών της πόλης. Αυτή τη στιγμή, μετά από τα έργα τα οποία έχουμε κάνει, υπάρχουν πυροσβεστικά συστήματα που απαιτούν νερό, τόσο στην περιοχή του Αγ. Ματθαίου, στον Προφήτη Ηλία, στον Αγιο Ιωάννη.
Οπως επίσης και το πυροσβεστικό σύστημα στην παλιά Πόλη το οποίο απαιτεί νερό. Παράλληλα αντιλαμβάνεται κανείς τα προβλήματα που μπορούν να γίνουν στο δίκτυο με τις αρνητικές πιέσεις που δημιουργούνται και με τον αέρα που μπαίνει στα δίκτυα όταν δεν υπάρχει νερό”.
“Εμείς δε σκοπεύουμε να παίξουμε ούτε με την υγεία ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων. Το λόγο έχει, πλέον, η Δικαιοσύνη”, ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων.
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΟΑΔΥΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Στην κορύφωση της κρίσης ο ΟΑΔΥΚ μας μειώνει περισσότερο το νερό. Εμείς δεν καταθέσαμε σήμερα (χθες) μηνυτήρια αναφορά, ζητούμε με εντολή του Εισαγγελέα να μας δοθούν τα στοιχεία για να προχωρήσουμε στις διαδικασίες. Η νομοθεσία που αφορά στη διαχείριση των νερών έχει συγκεκριμένο ρόλο στις ΔΕΥΑ. Στο νομό Χανίων οι ΔΕΥΑ είναι λίγο παραγκωνισμένες από τον ΟΑΔΥΚ”.
Η ΔΕΥΑΧ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μιχάλης Ντάλλας επέρριψε ευθύνες στον ΟΑΔΥΚ αναφέροντας ότι: “Από το Μάιο είχα ενημερώσει με μια σειρά εγγράφων τον ΟΑΔΥΚ, τα οποία είχαν κοινοποιηθεί και στο Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, για “το τι μέλλει γενέσθαι” στην καλοκαιρινή σεζόν από πλευράς ποσότητας νερού.
Από χθες (προχθές) ο ΟΑΔΥΚ αντί να αυξήσει την ποσότητά του, τη μείωσε και είχαμε στις 10 του μηνός 2.500 χιλιάδες κυβικά λιγότερα. Ετσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές στην πόλη των Χανίων. Σήμερα (χθες) η παροχή που έρχεται προς την ΔΕΥΑΧ είναι 122 κυβικά την ώρα. Εάν αυτό συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα, δυστυχώς θα κάνουμε κι άλλες περικοπές με όποιες συνέπειες θα έχουμε στην πόλη”.
“Με την πολιτική που ακολούθησε ο ΟΑΔΥΚ τα τελευταία χρόνια, να επεκτείνει τα δίκτυα της άρδευσης σε πολλές περιοχές χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες νερού, έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην πόλη των Χανίων”, τόνισε.
Παράλληλα ο κ. Ντάλλας ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΧ έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση του ΠΕΧΩ, την αδειοδότηση ενεργοποίησης μιας ακόμη παλιάς γεώτρησης του Υπουργείου Γεωργίας εντός οικοπέδου του δήμου Χανίων, που θα μπορεί να προσφέρει πρόσθετες ποσότητες νερού στο υδροδοτικό σύστημα.
“Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση” υποστήριξε ο κ. Ντάλλας και πρόσθεσε ότι: “η ΔΕΥΑΧ είναι έτοιμη μέσα σε τρεις μέρες να την εξοπλίσει και να δώσει παροχή νερού στην πόλη των Χανίων. Πιστεύω ότι μπορεί να παρέχει 300-400 κυβικά νερού την ώρα”.
Οσον αφορά προβλήματα με επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού που σημειώθηκαν στο κέντρο των Χανίων, μεταξύ (Κροκιδά και Μανούσου Κούνδουρου), ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ανέφερε ότι οφείλονται στο γεγονός ότι “μέσα στα δίκτυα έχει εισχωρήσει αέρας και δύσκολα φεύγει. Το συνεργείο προσπαθεί να τα εξαερώσει αλλά αυτό χρειάζεται διάρκεια, διότι όταν ο αέρας εγκλωβιστεί μέσα, η αποκατάσταση είναι δύσκολη”.
ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Για μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση του δήμου Ακρωτηρίου και δίκαιη κατανομή του νερού, έκανε λόγο χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μιχάλης Κυνηγός.
“Είναι μεγάλο το πρόβλημα του νερού, υπάρχει έλλειψη, αυτό που φωνάζουμε ως Ακρωτηριανοί καθώς είμαστε αδικημένοι από τη φύση γιατί δεν έχουμε καμιά δική μας πηγή είναι η διαχείριση του ελλείμματος να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της λογικής και της δικαιοσύνης. Φωνάζουμε λοιπόν και λέμε δίκαιη κατανομή του ελλείμματος”, επεσήμανε.
Ο ΟΑΔΥΚ
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης σε δηλώσεις του στα “Χ.Ν.” τόνισε ότι: “Καταρχήν το ότι θα πρέπει το 15% του παραγόμενου νερού να πηγαίνει στην πόλη των Χανίων, είναι αυθαίρετο. Μέχρι χθες, η πόλη των Χανίων έπαιρνε από τον ΟΑΔΥΚ περίπου 4.000 – 5.000 κυβικά. Είχαμε ρυθμίσει τη βάνα για να παίρνει 5.300 κυβικά, μετά από ομαλή συνεργασία με την ΔΕΥΑΧ, όμως ο ΟΑΔΥΚ βρέθηκε κατ? επανάληψη σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή η ζήτηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και υπήρχε κίνδυνος να αδειάσουν τελείως οι κεντρικές δεξαμενές. Αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για όλο το σύστημα διαχείρισης νερού. Ετσι βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μειώνει την πίεση προς τον κάμπο των Χανίων για να κάνει εξοικονόμηση του νερού, κάτι που επηρεάζει και την ύδρευση του δήμου Χανίων. Μετά και τις τελευταίες περικοπές που έγιναν, το πρόβλημα λύθηκε σήμερα (χθες) και με εντολή δική μου, οι υδρονομείς ρύθμισαν τη βάνα προς την ύδρευση της πόλης των Χανίων στα 248 κυβικά την ώρα, κάτι που σημαίνει 5.950 κυβικά το 24ωρο. Εάν δεν αναγκαστούμε -με τις πρόσθετες περικοπές που έχουμε κάνει- να “στραγγαλίσουμε” την ηλεκτροβάνα προς τον κάμπο των Χανίων, τότε η πόλη θα πάρει 5.950 κυβικά νερού. Ετσι η πόλη θα πάρει παραπάνω νερό από ό,τι θέλουνε οι άλλες περιοχές με αστικό πληθυσμό, οι περιαστικοί δήμοι όπως το Ακρωτήρι και η ΔΕΥΑΒΑ”.
Ωστόσο ο κ. Πατρελάκης επεσήμανε ότι: “επειδή η κατανάλωση έχει ανέβει πάρα πολύ και η περιοχή της ΔΕΥΑΒΑ πλήττεται ιδιαίτερα στο αρδευτικό της σύστημα, λόγω του ότι οι πηγές του Καλαμιώνα έχουν πολύ μεγάλη μείωση ενώ δεν υπάρχει περίσσευμα από της πηγές της Κολύμπας, που έπαιρνε η περιοχή Χανιά – Κολυμπάρι. Και έχει πληγεί πάρα πολύ το σύστημα της άρδευσης από τα Χανιά ως το Κολυμπάρι, αναγκάζονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης που παίρνουν από την ΔΕΥΑΒΑ για μικροαρδευτικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα των ξενοδοχείων για να διατηρήσουν το πράσινο χρησιμοποιούσαν το νερό του ΟΑΔΥΚ, όμως αυτό τώρα είναι ανεπαρκές. Ετσι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης, με αποτέλεσμα η ύδρευσης της ΔΕΥΑΒΑ να καταναλώνει 30% παραπάνω από ότι κατανάλωνε πέρυσι. Ομως δεν μπορούμε να πλήξουμε τον τουρισμό μας και να εκτεθούμε στους επισκέπτες του τόπου”.
“Κάνουμε έκκληση προς την ΔΕΥΑΒΑ και σε όλους τους δήμους που υδρεύονται να περιορίσουν και να διακόψουν τις βάνες και να κάνουν εσωτερική κατανομή έτσι ώστε να μην πλήξουν την οικονομία της περιοχής, για να έχουμε τις αναγκαίες ποσότητες και να διαχειριστούμε με πιο δίκαιο τρόπο την κατανομή τον νερού”, τόνισε ο κ. Πατρελάκης.
Οσον αφορά στην περιοχή του Ακρωτηρίου ο κ. Πατρελάκης ανέφερε ότι: “Εδωσα εντολή στους υδρονομείς να σταματήσουν τα 15.000 κυβικά που έπαιρναν την ημέρα και να τα κατεβάσουν στα 12.000 κυβικά, δηλαδή μια περικοπή της τάξεως του 20%. Αυτό θα μετριέται, θα καταγράφεται και θα υπάρχει έκθεση κάθε μέρα για να γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά τηρούνται. Παράλληλα ζητάμε από το δήμο Μουρνιών, το δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου και από το δήμο Σούδας 4ωρες διακοπές. Προσπαθούμε το πρόβλημα να μοιράζεται σε όλους και να υπάρχει μια ισορροπία”.