Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Τοξικοί αριθμοί

Δεν ξέρω το νόημα των εγκωμίων που είχαν για την Ελλάδα στις συνεντεύξεις τους στις εφημερίδες οι ελεγκτές της τρόικας, ούτε αν τα ευνοϊκά σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Τρισέ μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στο χώρο της ελληνικής οικονομίας που αγκομαχά όπως ο ΟΣΕ στον ανήφορο, αλλά τα αρνητικά στοιχεία, πολλαπλασιάζονται όπως τα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου. Έτσι: Τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο μόνο κατά 4,1% έναντι στόχου 13,7%. Στην αρχή των θερινών εκπτώσεων, ο τζίρος έπεσε κατά 12% και από την αρχή του έτους στην Αττική το 17% των καταστημάτων έβαλε λουκέτο. Στον τουρισ?ό οι αφίξεις μπορεί να αυξήθηκαν, αλλά σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο τα έσοδα θα είναι λιγότερα κατά 15%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 65% ενώ η αμόλυβδη έφτασε στο 1,7 ευρώ το λίτρο. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έπεσε τον Ιούνιο σε σύγκριση ?ε το 2009 κατά 4,5% και η ιδιωτική και δημόσια οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε (το Μάιο) κατά 12,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,6% στην επιφάνεια και κατά 22% στον όγκο. Ο πληθωρισ?ός έφτασε στο 5,5%, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο 11,2% με καταγεγραμμένους 566.000 ανέργους, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2010 και το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 320 δις ευρώ. Μπορεί η Μόσχα να ψήνεται στους 40 και βάλε βαθμούς και το τοξικό νέφος να προκαλεί προβλήματα διαβίωσης, αλλά και ενταύθα τα τοξικά της οικονομίας, προκαλούν επίσης προβλήματα διαβίωσης στον πληθυσμό, ο οποίος είχε συνηθίσει να «φορτώνει στο κόκορα» τα προβλήματα που οι κανόνες τους οποίους υπαγορεύει το μνημόνιο προσπαθούν να ανατάξουν. Και για όσους δαιμονοποιούν το μνημόνιο, να θυμίσω ότι στα χωριά μας μέχρι πρότινος, συνήθιζαν να χρεώνουν αρρώστιες και δαιμονισμούς, όχι στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζούσαν, αλλά στους γυρολόγους που περνούσαν από τα χωριά πουλώντας κλωστές και βελόνες.
ΑΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Η δυναμική των περιφερειακών εκλογών

ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πλέον βάση οι δηλώσεις περί υποψηφιότητας πολλών συμπολιτών μας στους διάφορους δήμους του Νομού, για τις περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη. Ειλικρινά, δεν ξαναθυμόμαστε τέτοιο… συνωστισμό υποψηφιοτήτων, τέτοιο διαγκωνισμό αλλά και «πακέτα» με? δόσεις! Οι κομματικές ζυμώσεις, η ουσία των εκάστοτε εκλογών αφού από αυτές θα μας προκύψουν οι υποψήφιοι, είναι στο «φόρτε» τους, ενώ και εμείς αναμένουμε τους τελικούς συνδυασμούς των υποψηφίων, κυρίως των μεγάλων κομμάτων.

ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της υποβολής των υποψηφιοτήτων, ενώ το «έμπα σύ, φύγε σύ» στα ψηφοδέλτια θα πάρει καιρό… Βέβαια, το πρόβλημα είναι άλλο: πόσο κατάλληλοι είναι για την Αυτοδιοίκηση όλοι αυτοί που θέτουν υποψηφιότητα. Φυσικά, κάθε πολίτης σ? αυτή τη χώρα που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν, έχει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι -αν δεν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι. Αρα, όλοι υποθετικά είναι «κατάλληλοι», μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

ΤΟ ΟΤΙ ο «Καλλικράτης», ως νέος θεσμός στα δημόσια πράγματα της χώρας θα έχει και επιτυχία, αυτό πρωτίστως θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα τον στελεχώσουν. Αν πράγματι δηλαδή, θα είναι «ευαίσθητα» στις μεγάλες αλλαγές και τομές που θα ακολουθήσουν, με την εφαρμογή του νέου θεσμού, ή θα είναι απλά άτομα που θα αρκεσθούν μόνο στην κατάληψη μιας καρέκλας και μιας σφραγίδας. Νομίζουμε πως η εποχή μάλλον δεν σηκώνει τέτοιου τύπου «πολιτικάντηδες»…

ΕΙΝΑΙ πράγματι συγκινητικό να έχουμε τόσες πολλές υποψηφιότητες (για δημάρχους και συμβούλους). Να έχουμε άραγε, ένα είδος επιστροφής στην πολιτική που τόσο απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια; Και μακάρι όλοι αυτοί
-οι υποψήφιοι- να έχουν πλήρως ενημερωθεί στο τι ακριβώς είναι ο νέος αυτό-διοικητικός θεσμός, ώστε να μπορέσουν από τις κατάλληλες θέσεις να προσφέρουν τα μέγιστα. Επειδή δε, η αποκέντρωση με τον «Καλλικράτη», θα δώσει μεγάλη δύναμη (και χρήμα) στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ελπίζουμε πως η δυναμική που ξεκίνησε με τις υποψηφιότητες να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα, όταν έλθει η ώρα.

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr

ΩΣ ΠΟΤΕ?;

ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τώρα πάντα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ενσωματώνονται και τα τέλη για την ΕΡΤ. Μια κάποια «επανάσταση» για το παράνομο αυτό χαράτσι είχε υπαινιχθεί στα τέλη της δεκαετίας του ?70, η απίθανη εκείνη γυναίκα, η Μελίνα. Η κοινωνία δεν ήταν τότε ώριμη… Το κακό όμως παράγινε. Μέχρι πρό τινος είχαμε «χαράτσι» για την ΕΡΤ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ ακόμη και στα… κοινόχρηστα (πολυκατοικίες), σε αποθήκες και στάβλους!
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη πρότεινε στον κ. Παύλο Γερουλάνο να μειωθούν τα τέλη για την ΕΡΤ ή ακόμα και να αποδεσμευτούν αυτά από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Καλή η ιδέα, ως ιδέα. Οποιος θέλει να παρακολουθεί ΕΡΤ, ας γραφτεί κανονικά συνδρομητής (εξάλλου είναι εποχή των «συνδρομητικών καναλιών») και ας του έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι. Να ξεφύγουμε, επιτέλους, από φασιστικού τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» λογαριασμούς, χωρίς καν την έγκρισή μας.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ο αρχικός στόχος του νομοθέτη για την υποχρεωτική ενσωμάτωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ του οβολού μας για την ΕΡΤ, ήταν η προσφορά ποιοτικών εκπομπών των κρατικών καναλιών, αφού θα ήταν απερίσπαστη αυτή από οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς, με την κυβέρνηση Καραμανλή, είδαμε σε τι παχυλούς μισθούς πήγαιναν τα εισπραττόμενα… Νομίζουμε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος με τους ανταποδοτικούς λογαριασμούς της ΕΡΤ μέσω των ΔΕΚΟ.
(Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,
Ωστε “φλερτ με την Αριστερά” προετοιμάζει η Ν.Δ. ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Το “σχέδιο” -όπως εικάζεται- αφορά κυρίως τις περιφέρειες και σε δεύτερη φάση τις πρωτεύουσες των νομών.
Πώς το έλεγε ο Φλωράκης, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980; “Εμείς και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε, προκειμένου να γίνουμε Κυβέρνηση”
Παλιά τους τέχνη? κόσκινο!
ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα