Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ εκδήλωση στο Καστέλλι, για να τιμηθούν τρεις παλιοί πνευματικοί δημιουργοί και να προβληθεί μία νέα συγγραφέας με πλούσιο ποιητικό έργο
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος προβολής “Η Γραμπούσα” σε συνεργασία με το παγκρήτιο Σωματείο “Καλλιτεχνική Μούσα”.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους οι κ. Αθανάσιος Δεικτάκης και Σωτήρης Αρετουλάκης, πρόεδροι των παραπάνω Συλλόγων, ευχαριστώντας τους πολυπληθείς θεατές Κισαμίτες και επισκέπτες, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην ιστορική πλατεία Τζανακάκη. Μετά τις παρουσιάσεις των τιμώμενων πνευματικών δημιουργών και τις απονομές διπλωμάτων, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα θαυμάσια παιδιά του Συλλόγου “Ονειρο-Κρήτες” της Ευαγγελίας Κουνελάκη. Πρώτος μίλησε ο πολυβραβευμένος ποιητής κ. Δημήτριος Τυραϊδής. παρουσιάζοντας μία νέα συνάδελφό τους, την κα Στέλλα Κόνιαρη από την Ποταμίδα Κισάμου, τονίζοντας τα εξής: “Στο χώρο της λογοτεχνίας και ειδικότερα στο χώρο της ποίησης η ποιήτριά μας, εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα. Πατώντας, όμως, πάνω σε γερές βάσεις πέταξε σαν αγέρωχη γερακίνα με θάρρος και αποφασιστικότητα, προσδοκώντας να κατακτήσει τις ψηλότερες κορφές της ποίησης αλλά και της λογοτεχνίας γενικότερα?
Στη συνέχεια, ο κ. Αθανάσιος Δεικτάκης αναφέρθηκε στην πνευματική δημιουργό κα Πόπη Γεωργουλάκη – Παπαδάκη, πλέκοντάς της ένα θαυμάσιο εγκώμιο για την όλη δράση της στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου αλλά και την προσφορά της, ως δασκάλας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Αληθινή κυρία και δασκάλα, άριστη παιδαγωγός με λαμπρή καριέρα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πήρε το πτυχίο της παιδαγωγικής Ακαδημίας με άριστα και γρήγορα έγινε διευθύντρια στο δημοτικό σχολείο του Δραπανιά, όπου παντρεύτηκε με τον επίσης εκπαιδευτικό κ. Ανδρέα Παπαδάκη. Σε αυτό το εύφορο κεφαλοχώρι υπηρέτησε τα πιο πολλά της χρόνια και από εκεί πήρε τη σύνταξή της. Πρωτοστάτησε στην κτηριακή συγκρότηση του σχολείου του Δραπανιά και στην Ενωσή του με το σχολείο του Κορφαλώνα. Εδωσε βάσεις και πνοή στην παιδεία του χωριού? Δεν αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή όταν πήρε τη σύνταξη. Πρωτοστάτησε και συνεχίζει να πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Δραπανιά?”.
Για τον πνευματικό δημιουργό κ. Μανώλη Κογχυλάκη, από τη Βάθη ή Κούνενι των Εννιά Χωριών, μίλησε ο υποστράτηγος ε.α. κ. Σπύρος Καστανάκης αναφερόμενος στη μακροσκελή εμπεριστατωμένη ομιλία για τη γενέτειρα και την οικογένεια του τιμώμενου, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: “Το επάγγελμά του ήταν εκπαιδευτικός – δάσκαλος, με την πραγματική έννοια του όρου. Εργο πολύπλευρο και πλούσιο. Υπηρέτησε ως δάσκαλος 3 χρόνια στη Λίμνη, 6 στο Κεφάλι – Βάθη και από το 1980 έως το 2005 ως δάσκαλος και διευθυντής σε διάφορα σχολεία των Αθηνών. Το έργο του πολύπλευρο, έχει εκφραστεί προς διάφορες κατευθύνσεις και διακρίνεται από ένα σπάνιο πάθος, που έχει ως χαρακτηριστικό την αγάπη προς το μαθητή του, τον τόπο που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, την πατρίδα μας και γενικά την ιστορία και τις παραδόσεις μας? Τα πέντε βιβλία που έχει γράψει έχουν τίτλο: “Το μαντήλι της Ινώ”, “Το Ελαφονήσι”, “Ο Αναγνώστης Σκαλίδης ο Ελευθερόπτης”, “Η Χρυσοσκαλίτισσα”, με έκδοση και στα Ρωσικά και “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Εκτος Κύκλος”.
Τέλος, τον κ. Μιχάλη Ποταμιτάκη από τη Γραμπούσα, παρουσίασε ο καθηγητής κ. Γιάννης Κοκκινάκης: “Δύο άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση του Μιχάλη Ποταμιτάκη, ο πρώτος είναι η μητέρα του η Χρυσάνθη. Από τη μητέρα του πήρε την καλοσύνη, την αγάπη προς τον άνθρωπο και μια έφεση προς τις τέχνες. Ο Μιχάλης ζωγράφιζε, αλλά σταμάτησε σε νεαρή ηλικία. Κι ενώ σταμάτησε τη ζωγραφική δε σταμάτησε τη δημιουργία? Δευτεροετής φοιτητής της Βιομηχανικής, μετά από έναν επιτυχή διαγωνισμό σε δημόσια Υπηρεσία βρίσκεται υπάλληλος στο Πολεμικό Ναυτικό, από το πρώτο πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί θα γνωρίσει στα 35 χρόνια της υπηρεσίας του δεκάδες διοικήσεις, θα συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους με άλλη εκπαίδευση και άλλες νοοτροπίες από αυτές τις οποίες είχε ο ίδιος. Και όμως άσκησε με τόση ευσυνειδησία τα καθήκοντά του ώστε για 35 χρόνια ήταν τόσο πολύτιμος σε αυτούς τους ανθρώπους που είχε το ίδιο νευραλγικό πόστο? Το Πολεμικό Ναυτικό, η Σούδα, έγινε το ορμητήριό του. Ο Μιχάλης Ποταμιτάκης είναι ο ιστορικός της Σούδας, ο γεωγράφος της Σούδας και ο αρχαιολόγος της Σούδας. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειές του, κατάφερε ν? ανοίξει αυτό το οχυρό, αυτό το φρούριο (Ιτζεδίν) ή τη φυλακή στην ευρύτερη κοινωνία?”.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε προς όλους, τιμώμενους και διοργανωτές ο κ. Δημήτριος Κυριτσάκης αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας ότι: “Η Κρήτη εκτός από γλέντια, τραπέζια και φιλοξενία διαθέτει και πνευματικούς ανθρώπους πολύ σημαντικούς, γι? αυτό αξίζουν συγχαρητήρια μαζί με τους τιμώμενους πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής μας και στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία πρέπει ν? αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση?”.
Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά και τους χορούς που ακολούθησαν από την παραδοσιακή συντροφιά Κισάμου “Ονειρο-Κρήτες”.