Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ολυμπιακή επέτειος…

Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, στεκόμαστε και θαυμάζαμε εκστατικοί τη μαγευτική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας στο σκηνικό του Παπαϊωάννου. Αθήνα 2004. Αγώνες, κατά την έναρξη, την διάρκεια και την λήξη των οποίων η Ελλάδα έζησε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της. Δεν ήμουν από εκείνους που είχαν ενθουσιαστεί με την ανάληψη των αγώνων από τη χώρα μας και αυτή μου την αντίρρηση δε δίστασα να τη φανερώσω σε δημόσιους χώρους προς κυβερνητικούς αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έρχονταν και στα Χανιά για να μας πουν πόσο περήφανοι έπρεπε να νιώθουμε που πήραμε τους αγώνες. Δεν ξέρω αν και οι ίδιοι, έξι χρόνια μετά, έχουν την ίδια άποψη με τότε. Ακολούθησε η Κυβέρνηση του (α)καταλληλότερου και των υπουργών του, οι οποίοι ενώ φούσκωναν σαν παγώνια στις τελετές και στις αναμνηστικές φωτογραφίες και εισέπρατταν επαίνους που δεν τους ανήκαν, νιώθοντας ντροπή για όσα άθλια και υποτιμητικά έλεγαν για το Σημίτη, σκέπασαν με σκουπίδια και εξαφάνισαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κατέβασαν το κοριτσάκι από την βάρκα του Παπαϊωάννου, συμπλήρωσαν το σκηνικό με βράχια, ανέλαβε το πηδάλιο ο (α)καταλληλότερος και τσάκισε το σκάφος στα βράχια. Εφεραν την δακτυλοδεικτούμενη (με το δείκτη και με θαυμασμό) χώρα μας, στη θέση εκείνου που η χυδαία “Αφροδίτη” των φίλων και συμμάχων μας, του επιδεικνύει τον παράμεσο δάκτυλό της…! Πού ?σαι κ. Καραμανλή να εκφωνήσεις τον επετειακό λόγο…;!
ΑΕΣ

Τα Δημητριακά… επανέρχονται!
στο Χανιώτικο και Ρωσικό Αγροτικό Αύγουστο!
Με άλλες ίσως προθέσεις ο “Αγροτικός Αύγουστος” στα Χανιά και με άλλες βουλές ο
Αγροτικός Αύγουστος στη Ρωσία, επανέφεραν στο προσκήνιο τα Δημητριακά!
Σα “βάση της πυραμίδας” της Κρητικής Διατροφής τα χαρακτήρισε ο Αγροτικός Αύγουστος ενώ σαν “αγαθό εν ανεπαρκεία” της Παγκόσμιας διατροφής προτίθεται να τα καταστήσει ο Ρωσικός Αγροτικός Αύγουστος!
Και σε ό,τι αφορά στον Αγροτικό Αύγουστο στα Χανιά είναι βέβαιο ότι ξένισε πολλούς το ότι έθεσε σαν προμετωπίδα του φέτος “τα Δημητριακά” χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα σαν “βάση της πυραμίδας” της Κρητικής Διατροφής. Κι αυτό, γιατί κύριο ποιοτικό χαρακτηριστικό της Κρητικής Διατροφής, που την κάνει να διακρίνεται και να υπερέχει υγιεινά από αλλά διατροφικά πρότυπα, δεν είναι βέβαια τα Δημητριακά, αλλά το παρθένο Ελαιόλαδο. Και αυτό, που έχει τεκμηριωθεί με πάρα πολλές διεθνείς έρευνες και μελέτες και που μας συμφέρει στρατηγικά σήμερα να αναδείξουμε, ξενίζει πράγματι γιατί με διάφορους τρόπους, εμείς οι ίδιοι, το θέτουμε υπό αμφισβήτηση. Γιατί είναι φανερό ότι όταν ο πολύς κόσμος ακούει “βάση της πυραμίδας” μάλλον εννοεί βάση της διατροφής!
Βέβαια είναι γνωστο ότι, τα Δημητριακά -ποσοτικά- πράγματι αποτελούσαν και ίσως εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν το κύριο ποσοστό στο καθημερινό διαιτολόγιο όχι μόνο της Κρητικής αλλά και της Παγκόσμιας διατροφής. Δεν είναι, όμως, εκείνα που διακρίνουν ποιοτικά την Κρητική διατροφή από αλλά εθνικά η τοπικά διατροφικά πρότυπα. Εξάλλου τα δημητριακά που παράγονται σε αφθονία σε πολλές χώρες, στην Κρήτη και παλιά και πολύ περισσότερο σήμερα, αποτελούν προϊόν κατά βάση εισαγόμενο.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, για πολλούς λόγους στην Κρήτη τελευταία γίνεται μια ευρεία προσπάθεια επαναφοράς της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και μάλιστα διαχωρισμού της από το κατασκευασμένο πρότυπο τής Μεσογειακής διατροφής, το οποίο ξένα συμφέροντα, με τη συναίνεση μέχρι στιγμής και της Κυβέρνησης (της σημερινής και της απελθούσας) θέλουν να μας επιβάλουν!
Απο την άλλη πλευρά ο Αγροτικός Αύγουστος στη Ρωσία φαίνεται να εξελίσσεται σε πραγματική θεομηνία, η οποία εκτός των άλλων, έχει θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή σταριού της χώρας, με άμεσες συνέπειες στο παγκόσμιο ισοζύγιο παραγωγής – κατανάλωσης ζυμαρικών. Και δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε και στην Κρήτη τις τιμές των προϊόντων των δημητριακών (ψωμί, αρτοσκευάσματα κ.α.) να ανηφορίζουν χωρίς τη διαφήμιση του Αγροτικού Αυγούστου! Και αν έτσι γίνει, συνηγορούσης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ας μη φανεί παράξενο αν κάποια παλιά κακοτράχαλα πεζούλια στους λόφους και στα βουνά του νησιού που οι προγονοί μας είχαν φτιάξει για να καλλιεργούν σιτηρά, ξαναρχίσουν να καλλιεργούνται. Ετσι τουλάχιστον θα ?χουμε Κρητική διατροφή με… Κρητικά δημητριακά!
NM

Τα κρινάκια
της θάλασσας

“Καπνός” έχουν γίνει τα κρινάκια της θάλασσας και από την Χρυσή Ακτή, ανέφερε χθες στα “Χ.Ν.” παλιά κάτοικος της περιοχής. Η κα Μαρία Μπελιβάνη, η οποία μένει στην περιοχή από το 1962, εξέφρασε την αγωνία της για την εξαφάνιση των κρινακιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί που κάποτε υπήρχε πράσινο, σήμερα αντικρύζει κανείς μια “ξεραΐλα”: “Δεν μπορεί να είναι αρρώστια”, σημείωσε και αναρωτήθηκε: “Μήπως τα ψεκάζουν για να βάλουν ομπρέλες;”.
Σε παρόμοια περίπτωση στον Καλαθά όπου εντοπίστηκαν ξεραμένα κρινάκια, ο Δήμος Ακρωτηρίου (σ.σ. δημοσιεύεται σήμερα σχετική επιστολή στη σελ. 28) έστειλε Γεωπόνο, σύμφωνα με τον οποίο “ο κρίνος της θάλασσας αρχίζει να ανθίζει από τον Αύγουστο, όταν τα μεγάλα ταινιοειδή φύλλα του έχουν ξεραθεί”.
…Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι και φέτος τα κρινάκια θα ανθίσουν στις παραλίες μας.
Δημ. Μαρ.

Περσείδες!
Οσοι δεν πρόλαβαν χθες το βράδυ να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να ερευνήσουν τα βορειοανατολικά του ουρανού αναζητώντας τα “πεφταστέρια” του Αυγούστου (τους Περσείδες) προλαβαίνουν να το κάνουν απόψε από τις 11μ.μ. μέχρι τις 5 το πρωί για να εκφωνήσουν τις μυστικές ευχές τους για “παν ποθητόν”. Οι Περσείδες για τους οποίους τα χθεσινά “Χανιώτικα Νέα” είχαν ένα εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο του κ. Χ. Σωτηρόπουλου, ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα και είναι σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ. Τα μετέωρα ή διάττοντες ή “πεφταστέρια”, την πύρινη ουρά των οποίων αναζητούσαμε να καταγράψουμε όταν ήμασταν πιτσιρίκια στον αυγουστιάτικο ουρανό, είναι κόκκοι άμμου έως μικροί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο, καίγονται αργά και φεγγοβολούν. Ανάλογο φαινόμενο έρχονται να αναπαραστήσουν οι υποψήφιοι εκ του αστερισμού του Κοινοβουλίου, στην Τ.Α., οι οποίοι έχουν εισέλθει στην εκλογική ατμόσφαιρα και καίγονται αργά-αργά καθώς πλησιάζουν στις κάλπες. Το ίδιο χρονικό διάστημα με τη βροχή των “Περσειδών” συμβαίνει και ένα άλλο μεγαλειώδες αστρικό φαινόμενο: η σύγκλιση της Αφροδίτης, του Κρόνου, του Αρη και ενός μέρους της Σελήνης. Αυτά τα ουράνια σώματα, θα βρεθούν απόψε πολύ κοντά το ένα στο άλλο σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών. Θα έχουν “σύνοδο”, όπως λένε οι Αστρονόμοι, που θα είναι ορατή μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 το βράδυ, δίνοντας όλοι μαζί την εικόνα ενός υπέρλαμπρου άστρου. Αυτό το φαινόμενο, αποκλείεται να αναπαραχθεί στο πολιτικό στερέωμα της χώρας, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί, διαφωνούν κάθετα σε μια προοπτική “σύγκλισης”, οπότε μια “σύνοδός” τους υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ανέφικτη. Εν τούτοις, κάντε μια ευχή…
ΑΕΣ

“Ψυχρές? ακροβασίες”
Οι “περβολάρηδες” της τρόικας κομπορρημονούν επικοινωνιακά και δίνουν συνεντεύξεις στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.
Την προπέτεια δεν την κατανοώ.
Δημόσιες παρεμβάσεις επιχειρεί, όποιος επιδιώκει εναγωνίως, να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο και όχι ένας υπάλληλος που “δανείζει” τεχνογνωσία.
Η χώρα, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, διαθέτει εκλεγμένη κυβέρνηση.
Θα πρόσθετα στο “Φον Φούφουτοι” του κ. Πάγκαλου την ετικέτα: “με επικοινωνιακές τρακατρούκες”.
Προσδοκούσα περισσότερη μικρομεσαία, υπαλληλική σοβαρότητα.
Και όχι ψυχρές σαν παγόβουνο νουθεσίες στον? καφά του Ρωμιού.
Του μαρτυρικώς υπομένοντος!
Εν τέλει και η ιλαρότητα έχει τα όριά της.
Γ. Ουν.

Βαρβαρότητα

“Γερμανός οικονομολόγος ζητά οι συντάξεις να βγαίνουν στα 70” (“Χ.Ν.”).
Οχι βρε στα 70, στα 120!
Στα 70 είναι ακόμη τζόβενα.
Και εάν δεν σας περάσει το χούι στη φιλόπτωχο Γερμανία, μπορείτε να το εφαρμόσετε σ’ άλλους πειραματικούς σωλήνες.
Απλά, ξεκάθαρα, κοφτά:
Μόνο όσοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους, έχουν τέτοια βάρβαρα απωθημένα με τους εργαζόμενους.
Κάπως έτσι, με τα λεκτικά πυροτεχνήματα, μετατρέπουν την κοινωνία σε ¨Γκουαντάναμο”.
“Γκουαντάναμο των αναλυτών?”.
Η πολιτική, όμως, που είναι αντίσταση στη νομοτέλεια της φθοράς, θα δώσει την απάντηση που πρέπει στους “Φριτς του μεσαιωνικού σκότους?”.
Γ. Ουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα