ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΑΛΑΧΙΩΝ ΟΡΕΩΝ
Οι ομογενείς τιμούν την Παναγία Σουμελά
Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο Γουέστ Μίλφορντ, στο βόρειο Νιού Τζέρσεϊ.
Φέτος, για πέμπτη κατά σειρά φορά, μετά από δίμηνες προετοιμασίες, όλα είναι πλέον έτοιμα για το μεγάλο τριήμερο προσκύνημα και την πανήγυρη, που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ανήμερα της εορτής της προστάτιδας των Ποντίων.
Το ενδιαφέρον των καταγόμενων από τον Ποντίων ομογενών είναι αυξημένο φέτος, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.
«Είναι η πρώτη φορά που ο εορτασμός γίνεται την ίδια χρονική στιγμή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο του Νομού Ημαθίας και στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην «ποντιακή γη» του Νέου Κόσμου, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική», επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.
Οι προσκυνητές θα έχουν στη διάθεσή τους και λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, το Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, από το Σύλλογο Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και από τον Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας.
Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του επισκόπου Φασιανής, Αντωνίου και στη συνέχεια θα γίνει η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με την συνοδεία ποντιακής λύρας, στην διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και τις πεντανόστιμες πίτες που κάθε χρόνο ετοιμάζουν οι κυρίες μέλη του Ιερού Ιδρύματος.
Την Κυριακή το πρωί θα ψαλεί όρθρος και θεία λειτουργία, στην οποία θα χοροστατήσει ο επίσκοπος Μελόης, Φιλόθεος, ένας από τους πρώτους και πιο σταθερούς υποστηρικτές του Ιερού Ιδρύματος, όταν ακόμη το όνειρο για απόκτηση ιδιόκτητης γης ήταν στα σπάργανα.
Το παραδοσιακό γλέντι, που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσει και φέτος σημείο αναφοράς για τους Ποντίους της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις αυξάνεται, χρόνο με τον χρόνο.
Η ιστορία της Παναγίας
Σουμελά του Νέου Κόσμου
Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.», με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».
Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο Γουέστ Μίλφορντ του βόρειου Νιού Τζέρσεϊ . Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον Ιούνιο του 2009, το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30,8 στρέμματα.
Την άνοιξη ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες αγιογράφησης του ιερού στο εκκλησάκι, όπου πλέον υπάρχει η Πλατυτέρα των Ουρανών, οι Αρχάγγελοι και οι Άγιοι. Παράλληλα, φιλοτεχνήθηκε ειδικό προσκυνητάρι, όπου θα φυλάσσεται πλέον η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά. Πάνω σ? αυτό το προσκυνητάρι θα γίνεται στο εξής από η λιτάνευση της εικόνας, γύρω από το γραφικό εκκλησάκι, υπό το φως των κεριών. Τέλος, αποκτήθηκε και ο δεσποτικός θρόνος που μέχρι σήμερα ήταν δανεικός. Όλα αυτά έγιναν με την ευγενή χορηγία των ομογενών. Το ίδρυμα διαθέτει και δική του ιστοσελίδα: www.PanagiaSoumela.org .
ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ
Καταστροφή για
τους Ρώσους αγρότες
Μόσχα
Το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας έχει καταστραφεί από την ξηρασία και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.
Μιλώντας σε αγρότες και εμπόρους δημητριακών στη νότια Ρωσία, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές.
Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η έκταση της καλλιέργειας σιτηρών φέτος είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μεγάλη οικονομική καταστροφή
Ισλαμαμπάντ
Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως της αγροτικής οικονομίας στο Πακιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ.
«Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις σοδειές είναι τεράστια» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση του ποσού των 459 εκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. «Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα. Με τόσο νερό, τα επίπεδα της υγρασίας είναι ανυπόφορα. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πλέον ούτε τη σοδειά τους ούτε τα ζώα τους» αναφέρουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια βουλευτή του Πακιστάν, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές: «Όταν πηγαίνεις στις περιοχές με 500 μερίδες φαγητού και συναντάς 5.000 ανθρώπους να σε αναμένουν, το μόνο που υπάρχει είναι χάος».
Στην περιοχή μετέβη και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε η καταστροφή δεν έχει επισκεφθεί τους πληγέντες και μάλιστα πραγματοποίησε ταξίδι στο εξωτερικό.