Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε το Δήμο Καντάνου και ευρύτερα το Σέλινο, στις 16 – 17 Φεβρουαρίου 2008.
Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, με έγγραφό του προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ζητώντας, παράλληλα, να πράξει “άμεσα τα δέοντα. Και τα δέοντα δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από την αποζημίωση -χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή- όλων των πληγέντων στο Δήμο Καντάνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης.
Ο δήμαρχος Καντάνου σημειώνει ότι: “Μέχρι σήμερα και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημίωση των πληγέντων, το Υπουργείο σας δεν έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Θέλω να ελπίζω ότι ο εμπαιγμός και η κοροϊδία, που αντιμετωπίσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση δε θα συνεχιστούν. Το αίτημα των πληγέντων, όπως καλά γνωρίζετε, είναι απολύτως δίκαιο. Θα έπρεπε ήδη να είχαν αποζημιωθεί. Το γεγονός και μόνο ότι ακόμη περιμένουν το αυτονόητο είναι απολύτως προσβλητικό. Οι πολίτες του Δήμου μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απαιτούν σεβασμό. Δεν επαιτούν. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει σήμερα, τώρα, το πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με λόγια του αέρα, που αποδεικνύονται “επιταγές χωρίς αντίκρυσμα””, υπογραμμίζει ο κ. Δασκαλάκης.
Ο δήμαρχος Καντάνου τονίζει, ακόμη, ότι “η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αδιαφόρησε πλήρως για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος, παρά τα έγγραφα και τις επανειλημμένες “οχλήσεις” από το Δήμο Καντάνου. Μάλιστα, για ενάμισι και πλέον χρόνο γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αναβολές, με επιστέγασμα την απόφαση που πάρθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 και με την οποία εξαιρέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2008 από τις ενισχύσεις ΠΣΕΑ”, αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.
Και προσθέτει: “Για το μέγεθος του προβλήματος έχουν ενημερωθεί αναλυτικά οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, τον περασμένο Μάιο, δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις”.
Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρει στο έγγραφό του προς την κ. Μπατζελή ότι: “Σε σχετικό ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” -στις 25 Μαΐου 2010- σημειώνονταν χαρακτηριστικά τα εξής: “Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων ελαιοπαραγωγών του Σελίνου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις χιονοπτώσεις το Φεβρουάριο του 2008, ο κ. Καρχιμάκης, αφού παραδέχθηκε, ότι υπάρχει “δημόσια δέσμευση” για την καταβολή τους, σημείωσε ότι: “Είμαστε και με τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γωνιωτάκη σε μια διαρκή συζήτηση, διότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που προσπαθούμε να ρυθμίσουμε για να μπορέσουμε να αποζημιωθεί αυτό το κομμάτι. Αναζητούμε κάποιο τρόπο για να μπορούμε να είμαστε και συμβατοί με τη νομοθεσία, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και σε αυτό. Αλλά δεν το έχουμε αφήσει. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τον ΕΛΓΑ και με τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ, με τον οποίο συνεχώς πιέζουμε γι? αυτό το θέμα, για να δούμε πώς θα βρούμε λύση”.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο δήμαρχος Καντάνου υπενθυμίζει ότι: “Η ευρύτερη περιοχή της τέως επαρχίας Σελίνου επλήγη στις 16 – 17 Φεβρουαρίου 2008 από πρωτοφανή χιονόπτωση, με ύψος χιονιού 60 εκατοστών και στη συνέχεια με παγετό. Η θεομηνία αυτή, που έπληξε κυρίως το Δήμο Καντάνου, προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όπως και στην παραγωγή ζωικών προϊόντων και ελαιολάδου. Ως γνωστόν, η ιδιαιτερότητα της ποικιλίας ελιάς της περιοχής μας (τσουνάτη) συνίσταται στο ότι η συγκομιδή της ολοκληρώνεται στο τέλος της άνοιξης και για το λόγο αυτό η χιονόπτωση του Φεβρουαρίου 2008 έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του καρπού. Επίσης, η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς αργεί να αποκαταστήσει την παραγωγική της ικανότητα. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να πληγεί σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και το εισόδημα των επόμενων ετών, ωσότου τα πληγέντα ελαιόδεντρα αποκατασταθούν”.
Ο κ. Δασκαλάκης υπενθυμίζει, τέλος, στην αρμόδια υπουργό ότι: “Ο Δήμος Καντάνου είναι ένας ορεινός Δήμος του Νομού Χανίων με πληθυσμό 1.607 κατοίκους, συνολική έκταση 73.814 στρέμματα και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα της Καντάνου, των Πλεμενιανών και του Κακοδικίου. Εκτείνεται σε υψόμετρο 350 ως 750 μέτρων. Εχει ενεργό αγροτικό πληθυσμό, δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με το 70% τουλάχιστον του συνολικού τους εισοδήματος να είναι αγροτικό”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα