Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Νερό υπάρχει εν αφθονία στον Νομό Χανίων, ωστόσο για να μην παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης, όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, που θα απαντά στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και θα δίνει ικανοποιητικές λύσεις σε θέματα ύδρευσης αλλά και άρδευσης.
Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΔΚ/ΤΕΕ) Αντώνης Πιταριδάκης, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι το ΤΕΕ έχει κατά καιρούς καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης υδάτων στη δυτική Κρήτη.
Η υφιστάμενη κατάσταση καθώς και οι ενέργειες που απαιτούνται, τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και μεσομακροπρόθεσμα αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΔΚ/ΤΕΕ, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν εγγράφως προς τον πρόεδρο τα μέλη του Επιμελητηρίου Π. Παυλάκης, πολιτικός μηχανικός, Κ. Παυλάκη, γεωλόγος και Χρ. Ριζιώτης, αγρ. τοπογράφος – μηχανικός.
Στο σχετικό έγγραφό τους, το περιεχόμενο του οποίου αποτελεί ουσιαστικά επίσημη θέση και του ΤΔΚ/ΤΕΕ, όπως σημείωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Πιταριδάκης, τα μέλη του ΤΕΕ τονίζουν ότι «… ο Νομός Χανίων διαθέτει επαρκείς υδατικούς πόρους, πλην όμως για την αύξηση του εκμεταλλεύσιμου υδατικού δυναμικού τους -που είναι το ζητούμενο- απαιτείται κατασκευή των προβλεπόμενων (συμπληρωματικά των υφιστάμενων) έργων υδροληπτικών και έργων ταμίευσης νερού».
Οι κ. Παυλάκης και Ριζιώτης και η κ. Παυλάκη τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η παρατηρούμενη σήμερα έλλειψη νερού ύδρευσης και άρδευσης στους καταναλωτές οφείλεται στην ανεπαρκή τροφοδότηση με νερό του όλου συστήματος έργων αξιοποίησης – διαχείρισης υδατικού δυναμικού κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μη ολοκλήρωσης κατασκευής, μέχρι σήμερα, όλων των επιμέρους προβλεπόμενων από το εγκεκριμένο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ έργων εκμετάλλευσης των υπόγειων υδροφορέων και έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «τα απαραίτητα προβλεπόμενα συμπληρωματικά έργα που πρέπει να κατασκευάσει ο ΟΑΔΥΚ, μετά την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, γενικά και όχι περιοριστικά είναι τα ακόλουθα:
1. Η άμεση περαιτέρω εκμετάλλευση του εκτεταμένου καρστικού υδροφορέα των πηγών Αγιάς, με μείωση των παροχών των πηγών κατά τη χειμερινή – εαρινή περίοδο, με εμπλουτισμό, κατά τη χειμερινή περίοδο, του υδροφορέα με νερά από τις πηγές Μεσκλών και με διάνοιξη υδρογεωτρήσεων εκμεταλλεύσεως σε κατάλληλες θέσεις, μακριά και ανάντη των πηγών, που θα προκύψουν έπειτα από εξειδικευμένη υδρογεωλογική έρευνα και σύνδεση των υδρογεωτρήσεων με τον ανατολικό κύριο αγωγό. Επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η προοδευτική διακοπή της λειτουργίας των υδρογεωτρήσεων που έχουν διανοιχθεί πλησίον των πηγών, διότι αφ? ενός μεν αυτές προκαλούν πτώση της πιεζομετρίας του υδροφορέα στη θέση των πηγών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής τους, αφ? ετέρου δε υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων διασωλήνωσης (piping), που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προοδευτική εκκένωση του υδροφορέα των πηγών Αγιάς και τη δημιουργία διόδων επικοινωνίας των πηγών με τα γειτονικά υδροφόρα στρώματα των πηγών Καλαμιώνα και Κολύμπας, που έχουν νερό μη κατάλληλο για ύδρευση.
2. Η επίσπευση ολοκλήρωσης της κατασκευής του φράγματος – ταμιευτήρα Βαλσαμιώτη και η σύνδεσή του με τον αγωγό Μεσκλά – Αγιά για την ενίσχυση του υδατικού του δυναμικού και περαιτέρω η σύνδεσή του με τον δυτικό κύριο αγωγό Αγιά – Κολυμπάρι.
3. Η περαιτέρω εκμετάλλευση του υπόγειου υδροφορέα, που αναπτύσσεται στους χαλαρούς σχηματισμούς της κοιλάδας του Κερίτη με την κατασκευή σε κατάλληλη θέση υπόγειου διαφράγματος κατάντη του αντλιοστασίου Πατελαρίου του δυτικού κυρίου αγωγού.
4. Η υποστήριξη της ένταξης στα Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του έργου “Επέκτασης – Αναβάθμισης Υδρευσης της σημαντικής τουριστικής περιοχής Ακρωτήρι – Χανιά – Κολυμπάρι – Κίσαμος”, για την κατασκευή, χωρίς ίδιες δαπάνες των Δήμων, όλων των απαιτούμενων προς τούτο έργων, όπως συμβαίνει με τα κατασκευαζόμενα από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έργα ύδρευσης περιοχής Ηρακλείου – Μαλίων – Αγ. Νικολάου – Ελούντας, έργα ύδρευσης ολόκληρης της νήσου Ρόδου, της Κέρκυρας κ.λπ.
5. Η προοδευτική κατασκευή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ένταξη στο όλο σύστημα των τριών φραγμάτων – Ταμιευτήρων λεκάνης Ταυρωνίτη (Παπαδιανών, Σεμπρωνιώτη, Ρουματιανού) για κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε νερό για υδρεύσεις και αρδεύσεις».

Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι κ. Παυλάκης και Ριζιώτης και η κ. Παυλάκη στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας του υγροβιότοπου της λίμνης της Αγιάς. Όπως επισημαίνουν, «η τεχνητή λίμνη της Αγιάς έχει χωρητικότητα περίπου 200.000 κυβικά και πληρούται με νερό από τις εκροές των πηγών Πλατάνου και Κολύμπας. Στο όλο σύστημα αξιοποίησης και διαχείρισης υδατικών πόρων η λίμνη προβλέπεται να λειτουργεί ως δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης, που σημαίνει ότι ο όγκος νερού που θα αντλείται ημερησίως από αυτήν δεν πρέπει να υπερβαίνει τον όγκο ημερήσιων εισροών. Προς τούτο απαιτείται κατ? αρχήν ο καθορισμός ενός νεκρού – οικολογικού όγκου νερού -όπως συμβαίνει σε όλους τους ταμιευτήρες της Ελλάδας- της τάξης, για παράδειγμα, των 60.000 κυβικών και ακολούθως η ανύψωση των υφιστάμενων υδροληψιών πάνω από τη στάθμη της λίμνης που αντιστοιχεί στον όγκο αυτόν, οπότε πάντα η λίμνη θα διατηρεί τουλάχιστον τον οικολογικό όγκο των 60.000 κυβικών και κατ’ επέκταση θα διασφαλίζεται η προστασία της».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα