Αδυναμία συντονισμού των τοπικών φορέων για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στον Νομό Χανίων διαπιστώνει ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης, τονίζοντας ότι ελοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί «τεράστιες ζημίες» ο τόπος, «καθώς οδηγείται στον μαρασμό και στην καταστροφή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα».
Παράλληλα, ο κ. Μπομπολάκης υπογραμμίζει, ότι την ίδια ώρα που εκατομμύρια κυβικά νερό καταλήγουν, ιδίως φέτος, στη θάλασσα, γίνονται συσκέψεις «στην αιχμή του προβλήματος, περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και επίλυσης επειγόντων προβλημάτων».
Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ των «Χ.Ν.», στο οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις μελετητών, αλλά και γενικότερα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, ο κ. Μπομπολάκης ζητά από το Τεχνικό Επιμελητήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες για να θέσει «προ των ευθυνών τόσο τα αρμόδια Υπουργεία όσο την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, τους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τον ΟΑΔΥΚ, για να μπορέσει ο Νομός να λύσει αυτό το οξυμένο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Νομό μας».
Ο κ. Μπομπολάκης απέστειλε χθες έγγραφο στον πρόεδρο του ΤΔΚ/ΤΕΕ Αντώνη Πιταριδάκη τονίζοντας, ότι «οι κωδικοποιημένες προτάσεις των μελετητών και μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες είναι και οι επίσημες θέσεις του ΤΕΕ και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα συνέδρια κι ημερίδες, μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Αν δεν τα καταφέρουμε και συνεχίσουμε να μένουμε στις επισημάνσεις και στις πρόχειρες λύσεις ο Νομός μας θα πάθει τεράστιες ζημίες, καθώς οδηγείται στον μαρασμό και στην καταστροφή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα».
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Αναλυτικότερα, στο έγγραφό του προς τον κ. Πιταριδάκη ο κ. Μπομπολάκης αναφέρει τα εξής:
«Διαβάζοντας τα “Χανιώτικα νέα” της Τετάρτης 18 Αυγούστου (σελίδα 29) για το έγγραφο των μελετητών και μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης Π. Παυλάκη (πολιτικού μηχανικού), Κ. Παυλάκη (γεωλόγου) και Χρ. Ριζιώτη (αγρ. τοπογράφου – μηχανικού), έρχονται στη μνήμη μου σχετικά έγγραφα του Δήμου μας (3644/30-11-2000, 3049/ 22-8-2003, 4882/10-09-2008). Βλέποντας την κατάσταση στην οποία, έχει περιέλθει ο Νομός μας, όπου εκατομμύρια κυβικά νερό καταλήγουν στη θάλασσα και ιδίως φέτος. Με τις συσκέψεις οι οποίες συγκαλούνται από τους αρμόδιους φορείς Περιφέρειας – Δήμων – ΤΟΕΒ – ΟΑΔΥΚ – Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και ακούγοντας τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, που εξαπολύονται από τους παραπάνω αρμόδιους, φαίνεται ότι ο Νομός μας από το 2000, όπως φαίνεται από την επισυναπτόμενη αλληλογραφία, δεν μπορεί να συντονιστεί και να δώσει λύση στο τόσο σοβαρό θέμα υδροδότησης και άρδευσης των περιοχών του Νομού.
Κρίνω ότι οι παραπάνω συσκέψεις γίνονται στην αιχμή του προβλήματος περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και επίλυσης επειγόντων προβλημάτων και σας ερωτώ: Κύριε πρόεδρε, υπάρχει η βούληση από το Τεχνικό Επιμελητήριο ως σύμβουλος του κράτους να θέσει προ των ευθυνών τόσο τα αρμόδια Υπουργεία, όσο και την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, τους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τον ΟΑΔΥΚ, για να μπορέσει ο Νομός να λύσει αυτό το οξυμένο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον Νομό μας;
Οι κωδικοποιημένες προτάσεις των μελετητών και μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες είναι και οι επίσημες θέσεις ΤΕΕ και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορά συνέδρια κι ημερίδες, μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Αν δεν τα καταφέρουμε και συνεχίσουμε να μένουμε στις επισημάνσεις και στις πρόχειρες λύσεις ο Νομός μας θα πάθει τεράστιες ζημίες, καθώς οδηγείται στον μαρασμό και στην καταστροφή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Κύριε πρόεδρε, κατόπιν όλων των παραπάνω περιμένουμε να μεθοδεύσετε τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα απαραίτητα έργα να ενταχθούν στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων και στο ΠΕΠ Κρήτης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013».