Το πρόβλημα της διαχείρισης χώρων που εκκενώνονται από χρήσεις στα κέντρα των πόλεων, βρίσκεται στο επίκεντρο της προβληματικής του ένατου θερινού εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής, που ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών από τα πανεπιστημία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την περίπτωση του κτηρίου του ΟΤΕ, στην οδό Τζανακάκη, προτείνοντας νέες χρήσεις για το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομήματος το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.
Το φετινό εργαστήριο -όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου χθες οι διοργανωτές- θέτει προβληματισμούς γύρω από το σχέση της αρχιτεκτονικής με τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου, τίθενται ταυτόχρονα προβλήματα επανάχρησης και αειφόρου ανάπτυξης με έμφαση στο τοπικό, αστικό ή εξωαστικό περιβάλλον.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αριστείδης Αντονάς σημείωσε σχετικά ότι η φετινή προβληματική του εργαστηρίου βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας, αφού πραγματεύεται τη σχέση της Αρχιτεκτονικής στη συγκεκριμένη οικονομική συνθήκη: “Δεν είναι όμως μόνο θεωρητική η αναζήτηση που γίνεται εδώ. Θα επιμείνουμε σε ένα παράδειγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη των Χανίων, που έχει σχέση με το κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Τζανακάκη, το οποίο αποτελεί ένα είδος κτηριακού πλεονάσματος”, ανέφερε και ο κ. Αντονάς και διευκρίνισε ότι “το πολεοδομικό ενδιαφέρον στη δυσχερή σημερινή συνθήκη είναι ότι έχουμε μια πληθώρα προσφερόμενων χώρων, τους οποίους θα πρέπει να δούμε πώς θα τους διαθέσουμε και θα προσδόσουμε αξία ξανά”.
ΠΕΔΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΑΜ Δημήτρης Αντωνακάκης αναφέρθηκε στη σημασία των εργαστηρίων, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε νέους διδάσκοντες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ανανέωσης της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα: “Αυτή είναι η πρόθεση του εργαστηρίου επιχειρώντας να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στους καθηγητές και στους φοιτητές, ενός διαλόγου που έξω από το πανεπιστήμιο διευκολύνεται”, σημείωσε ο κ. Αντωνακάκης.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ευθύνη των τοπικών φορέων σε περιόδους κρίσεων να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα εκδηλώσεων – θεσμών, όπως το θερινό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο της ηθικής στήριξης της κοινωνίας.
Επίσης, ο κ. Αντωνακάκης αναφέρθηκε στη συμβολή -εκτός από τα πανεπιστήμια- της ΟΤΕ ΕSTATE αλλά και της κας Χριστίνας Σπανουδάκη για την πραγματοποίηση του φετινού εργαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σταύρος Βεργόπουλος υπογράμμισε ότι ότι μέσα από το εργαστήριο δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν νέες ιδέες στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση αλλά και να διατυπώσουν προβληματισμούς που απασχολούν την αρχιτεκτονική σκέψη και οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν στα προγράμματα σπουδών των αρχικτεκτονικών σχολών.
Επίσης, τόνισε τον πρωτοποριακό ρόλο του ΚΑΜ στη διοργώση αρχιτεκτονικών εργαστηρίων, μέσα από τα οποία το Κέντρο έχει κερδίσει την πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΑΜ Αρης Παπαδογιάννης χαρακτήρισε τα θερινά εργαστήρια, μαζί με τη σύνοδο των προέδρων των αρχιτεκτονικών σχολών, ως τις δύο κορυφαίες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο και πρόσθεσε: “Τα εργαστήρια έχουν βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα. Είναι γνωστά στο εξωτερικό και αυτό δείχνει την ποιότητα του αρχιτεκτονικού έργου που παράγεται στο ΚΑΜ”, είπε ο κ. Παπαδογιάννης και συμπλήρωσε: “Αυτός ο θεσμός έχει αγκαλιαστεί με θέρμη όχι μόνο από τους Χανιώτες και τους Κρητικούς αλλά και από όλους τους Ελληνες και βεβαίως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε -ιδιαίτερα οι φορείς, το ΥΠ.ΠΟ., που είναι υπεύθυνο μαζί με το Δήμο για τη χρηματοδότηση του ΚΑΜ- να συνεχιστεί η οικονομική συμπαράσταση προς το Κέντρο για να μπορούμε να υλοποιούμε αυτό το υψηλού επιπέδου έργο”.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο των δράσεων του εργαστηρίου πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις αρχιτεκτόνων και συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Andrea Balestrero από το γνωστό ιταλικό γραφείο A12, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, η ισπανίδα Ethel Baraona-Pohl, ο Αριστείδης Αντονάς, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ο Δημήτρης Ησαΐας και άλλοι.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΤΕΡΑ
Πανσέληνος με πιάνο
Με ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα από τον πιανίστα και συνθέτη Χρήστο Παπαγεωργίου το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) θα υποδεχθεί φέτος στην αρχαία Απτέρα, στις 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού.
Ο Χρήστος Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα προσωπικό πρόγραμμα επιχειρώντας να συγκεράσει ποικίλα είδη μουσικής (κινηματογραφική, κλασική, έντεχνο τραγούδι) με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και οδηγό ένα πιάνο.
Δημ. Μαρ.