ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Σκοτώθηκαν 17 παιδιά στην Ινδία
Ντεραντούν
Τουλάχιστον 17 παιδιά σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση ενός σχολείου στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ (βόρεια Ινδία) έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις τις οποίες προκαλούν οι μουσώνες στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες διάσωσης.
“Προς το παρόν έχουμε ανασύρει τα πτώματα 17 παιδιών και συνεχίζουμε τις έρευνες, επειδή μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια”, δήλωσε ο Πιγιούς Ραουτέλα, υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης του Ουταραχάντ. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο, στις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές της Ινδίας, οι βροχές των μουσώνων κάνουν τα ποτάμια να υπερχειλίζουν προκαλώντας πολλά θύματα, σαρώνοντας χωριά, πλημμυρίζοντας τους ορυζώνες και αποδεκατίζοντας τα ζώα της κτηνοτροφίας.
ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
35 νεκροί σε τροχαίο
Τριανταπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο γεμάτο επιβάτες έπεσε σε χαράδρα στις βόρειες Φιλιππίνες χθες.
Το λεωφορείο, με 47 επιβαίνοντες, είχε μόλις αναχωρήσει από το ορεινό θέρετρο Μπαγκούιο, περίπου 200 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όταν τα φρένα του παρουσίασαν βλάβη, είπε ο τοπικός αξιωματούχος της πυροσβεστικής Ρίτσαρντ Βιγιανουέβα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αγκριμέρο Κρους είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 35 ανθρώπων.
“Άλλοι έξι επιβάτες ανασύρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι και αναίσθητοι, ενώ οι υπόλοιποι διασώθηκαν τραυματίες”.
Τα τροχαία, στα οποία αναμιγνύονται συχνά παλιά λεωφορεία και απρόσεκτοι οδηγοί, είναι συνηθισμένα στις Φιλιππίνες.
Δεκαπέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον Ιούλιο όταν λεωφορείο έπεσε σε τοίχο στη Σέμπου, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στις Φιλιππίνες.
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνάντηση κορυφής
στη Ρωσία
Σότσι
Την ενίσχυση της “περιφερειακής” συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν επιθυμεί το Κρεμλίνο, με τους Ρώσους να φιλοξενούν χθες συνάντηση κορυφής με τους προέδρους του Πακιστάν Ασίφ Αλι Ζαρντάρι και του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποδέχθηκε τον Αφγανό και τον Πακιστανό ομολόγους του, μαζί με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν, στην κατοικία του στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.
“Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση κορυφής είναι κατ΄ουσίαν πολιτική και έχει ως στόχο να δείξει την επιθυμία της Ρωσίας να εμπλακεί στην εν εξελίξει διαδικασία στην περιοχή”, σχολιάζει η εφημερίδα Kommersant.
Η Ρωσία επιθυμεί ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης και ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, δύο θεσμοί όπου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί, να αναλάβουν ρόλο στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν.
Η ρωσική ηγεσία ανησυχεί κυρίως για τον κίνδυνο επέκτασης της βίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και για την ανάπτυξη του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή.
“Το Αφγανιστάν έχει ανάγκη της υποστήριξης φίλων και μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία”, δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του κατά την έναρξη των συνομιλιών τους.
“Ζούμε στην ίδια περιοχή, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές προοπτικές”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Η Μόσχα αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των ταλιμπάν, καθώς η ανάμνηση της αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989 έπειτα από δεκαετή πόλεμο είναι ακόμη παρούσα στο Κρεμλίνο.
Η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα ελικοπτέρων, έπειτα από τη σχετική αμερικανική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. “Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε”, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Προχόντκο.
Ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Πακιστάν ότι τίποτε δεν έχει αποφασισθεί.
ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργούν επ’αόριστον οι δημόσιοι υπάλληλοι
Γιοχάνεσμπουργκ
Απεργία επ’αόριστον ξεκίνησαν χθες οι νοτιοαφρικανοί δημόσιοι υπάλληλοι ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα τους. “Η απεργία είναι επ’ αόριστον. Θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας”, δήλωσε ο Φικίλε Ματζόλα, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου του Προσωπικού της Εκπαίδευσης και της Υγείας.
Οι νοτιοαφρικανοί δημόσιοι υπάλληλοι, που αριθμούν 1,3 εκατομμύριο, ζητούν αύξηση μισθών κατά 8,6% και 1.000 ραντ (107 ευρώ) ως στεγαστικό επίδομα. Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση 7% και στεγαστικό επίδομα 700 ευρώ.
Τα συνδικάτα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αποτελούν σημαντικούς συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ τους πάνω στο θέμα των μισθών και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής της πρώτης οικονομικής δύναμης της αφρικανικής ηπείρου.
ΙΤΑΛΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ
Πουλά το νεφρό του
στο διαδίκτυο
Ρώμη
Ένας άνδρας 52 ετών, από την περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια της βορειοανατολικής Ιταλίας, αποφάσισε να προσφέρει προς πώληση το νεφρό του, προκειμένου να βγει από την βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρέθηκε μετά την απώλεια της δουλειάς του.
Η εν λόγω αγγελία, παράνομη, φυσικά, βάσει του ιταλικού νόμου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σε ειδικό σάϊτ για αγοραπωλησίες κάθε είδους και κόστους.
Ο Ιταλός μεσήλικας σ? αντάλλαγμα για την προσφορά του νεφρού του, ζητούσε εκατό χιλιάδες ευρώ ή μια μόνιμη θέση εργασίας.
Το ειδικό τμήμα της αστυνομίας που παρακολουθεί το διαδίκτυο εντόπισε, όμως,την αγγελία, και ζήτησε αμέσως από την εταιρία που διαχειρίζεται το σάϊτ να «κατεβάσει» την συγκεκριμένη προσφορά.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των ανακριτών, ο πενηνταδυάχρονος εξήγησε ότι «όλα άρχισαν το Μάιο του 2009, όταν απολύθηκε από την θέση ανώτερου υπαλλήλου, στον διοικητικό τομέα, μιας ιδιωτικής εταιρίας της πόλης Ούντινε. Aιτία της απόλυσης, οι γενικευμένες περικοπές, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Από τότε, κάθε προσπάθεια με στόχο την πρόσληψή του σε κάποια άλλη επιχείρηση, αποδείχθηκε μάταιη.
Μετά την απόλυσή του, εξαιτίας των εντάσεων και των οικονομικών δυσκολιών, χώρισε και από την σύζυγό του και αναγκάσθηκε να νοικιάσει μια μικρή γκαρσονιέρα, είκοσι τετραγωνικών μέτρων, για να μπορεί να προσφέρει την αναγκαία μηνιαία διατροφή, στα δυο του παιδιά, τα οποία ακόμη δεν εργάζονται. Όταν, όμως, τα χρήματα που είχε στην τράπεζα τελείωσαν, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και το μικρό, νέο του σπίτι, χωρίς να μπορεί να ανταπεξέλθει, παράλληλα, στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς την οικογένειά του.
Η «προσφορά» του νεφρού, έναντι εργασίας, ή εκατό χιλιάδων ευρώ, ήταν η τελευταία λύση, συνέπεια της απελπισίας και της απόλυτης έλλειψης προοπτικής.
Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετά την διάσταση που δόθηκε στην όλη ιστορία, υπάρχουν, τώρα, κάποιες ελπίδες να ευαισθητοποιηθούν εταιρίες της περιοχής του Ούντινε, της Τεργέστης ή και της Βενετίας, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτόν τον ιταλό άνεργο, να ξαναμπεί, με αξιοπρέπεια, στην αγορά της εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
Απαγόρευση επισκέψεων
Σέρβων αξιωματούχων
Πρίστινα
Σε προσωρινή απαγόρευση των επισκέψεων Σέρβων αξιωματούχων στο έδαφός της, προχώρησε η κυβέρνηση του Κοσόβου.
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μεμλί Κράσνικι, το μέτρο στοχεύει στην αποτροπή των “πολιτικών προκλήσεων”.
“Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό και θα ισχύει μέχρι νεωτέρας” ανέφερε ο κ. Κράσνικι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το νέο μέτρο της κυβέρνησης του Κοσόβου αναμένεται να επηρεάσει τις επισκέψεις των πολιτικών αξιωματούχων του Βελιγραδίου στους σερβικούς θυλάκους του Κοσόβου.
“Το μέτρο αυτό έχει εισαχθεί για την πρόληψη νέων πολιτικών προκλήσεων από αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης στο έδαφος του Κοσόβου” γράφει η εφημερίδα Koha Ditore, επικαλούμενη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι στον Πίτερ Φέιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου (ICO) στο Κοσσυφοπέδιο.