Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ TΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ

Ηράκλειο
Στάχτη έγινε, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, που κάθε χρόνο προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Το φοινικόδασος του Πρέβελη, το μοναδικό αυτό δάσος με φοίνικες στη δυτική Κρήτη με την εξωτική ομορφιά, αποτελεί παρελθόν. Οι φλόγες αποτέφρωσαν ένα από τα πιο παραδεισένια τοπία του νησιού, που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από αφιερώματα τηλεοπτικών εκπομπών και φωτογραφιών στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του πλανήτη.
Δυστυχώς, η φωτιά αυτή δεν ήταν η μοναδική. Η μία πύρινη εστία διαδεχόταν την άλλη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κι εκτός από τον Πρέβελη, αποτεφρώθηκαν επίσης τεράστιες εκτάσεις στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα στο Ρέθυμνο, στα Ακούμια Ρεθύμνου , στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας αλλά και για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα στο δάσος του Σελάκανου.
Οι εικόνες σε όλες τις περιοχές, που κατάστρεψε η πύρινη λαίλαπα είναι αποκαρδιωτικές. Εκεί όπου μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το φυσικό κάλλος αποτελούσε σημείο αναφοράς, πλέον υπάρχουν μόνο στάχτες και αποκαΐδια.
Στην κόλαση φωτιάς που κατέκαψε περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Κρήτης, οι καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν σύμμαχο των εμπρηστών. Πυροσβέστες πάλευαν με τους δυνατούς ανέμους, που ξεπερνούσαν σε ένταση τα 10 μποφόρ, ενώ καμία βοήθεια δεν υπήρξε από αέρος, μιας και τα δύο ελικόπτερα λόγω της έντασης των ανέμων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.
ΠΡΕΒΕΛΗ
Το φοινικόδασος του Πρέβελη παραδόθηκε στις φλόγες νωρίς το πρωί και η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Υπολογίζεται ότι αποτεφρώθηκαν περίπου 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους. “Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική”, δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνου κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.
Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν γύρω στις 5.20 χθες το πρωί στη θέση Γιαννιού, που βρίσκεται μεταξύ Πρέβελης και Λευκωγείων στο δήμο Φοίνικα.
Δεκάδες Πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά, που κατευθυνόταν και απειλούσε το ιστορικό Μοναστήρι που υπάρχει στην περιοχή.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Τζίφας, μιλώντας ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από κάποιο σημείο από το δρόμο και επεκτάθηκε στη συνέχεια.
“Υπήρχαν άλλες δύο φωτιές στο Ρέθυμνο, που είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα. Ολη ή δύναμη ήταν απασχολημένη σε αυτές. Φαίνεται όπως το στοιχείο αυτό εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και σε συνδυασμό με τον αέρα, έκαναν ότι έκαναν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζίφας.
“Λυπόμαστε που δεν μπορέσαμε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάναμε, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το σπάνιο αυτό το τοπίο. Κάηκε το 50% του φοινικόδασους. Οι δυνάμεις παραμένουν, γιατί ο άνεμος δεν έχει κοπάσει και υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης”, τόνισε ο ίδιος.
Με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί εκδρομείς, που επισκέφθηκαν χθες τον Πρέβελη, δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί. Αδυνατούσαν να φανταστούν ότι μέσα σε λίγες ώρες το ομορφότερο σημείο της περιοχής, το δεύτερο πιο ονομαστό φοινικόδασος της Κρήτης, μετά από αυτό στο Βάι Λασιθίου, έγινε στάχτη.
Στην επιχείρηση της κατάσβεσης που διήρκεσε περισσότερο από 12 ώρες συμμετείχαν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες από Ρέθυμνο, Χανιά και το Ηράκλειο. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου επιβοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά
Αρκετές ώρες πριν την τεράστια καταστροφή στον Πρέβελη οι Πυροσβέστες από το Ρέθυμνο προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο δύο μεγάλες εστίες φωτιάς που είχαν εκδηλωθεί στα Ακούμια και στο Ροδάκινο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά στο Ροδάκινο ξεκίνησε γύρω στις 21.10 το βράδυ του Σαββάτου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο κινδύνευσαν από τις φλόγες, που έφτασαν έξω από τις πόρτες των σπιτιών των κατοίκων των δύο χωριών. Ευτυχώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δύο χωριά σώθηκαν στο παραπέντε όταν άλλαξε κατεύθυνση ο αέρας. Ωστόσο κάηκαν πολλές εκτάσεις με ελαιώνες και ζώα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει η καταμέτρηση των περιουσιών, που καταστράφηκαν από την πύρινη κόλαση. Υπολογίζεται ότι έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής, δασικής και αγροτικής έκτασης.
Στα Ακούμια η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο μετά από λίγες ώρες και υπολογίζεται ότι έκαψε περίπου 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
 ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΕΛΕΚΑΝΟΥ
15 Ιουλίου, 16 Αυγούστου και 21 Αυγούστου. Τρεις καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα ενάμιση μήνα στο δάσος του Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Μέχρι χθες τη νύχτα η πυρκαγιά στο δάσος του Σελάκανου είχε κάνει στάχτη περίπου 500 στρέμματα δασικής έκτασης. Σύμφωνα με το συντονιστικό τμήμα της Π.Υ στο Ηράκλειο, η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική έγινε στις 23.20 το βράδυ του Σαββάτου και αμέσως στην περιοχή έσπευσαν οχτώ πυροσβεστικά οχήματα κι ένα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά, λόγω των καιρικών συνθηκών, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να προστατεύσουν το δάσος από το καταστροφικό έργο της φωτιάς αλλά και να σώσουν τον οικισμό, που βρίσκεται εκεί κοντά και περιβάλλεται από πεύκα.
Οπως και στο Ρέθυμνο, έτσι και στην Ιεράπετρα λόγω των ανέμων δεν ήταν δυνατόν να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα από το Ηράκλειο και τα Χανιά και οι Πυροσβέστες λόγω του δύσβατου της περιοχής δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν στις εστίες που υπήρχαν.
 ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙ
 Στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας η φωτιά εκδηλώθηκε δύο ώρες πριν από εκείνη στο Σελάκανο. Ευτυχώς, οι Πυροσβέστες την έθεσαν σύντομα υπό πλήρη έλεγχο και η κατάσβεση έγινε χθες στις 3 το μεσημέρι. Ο απολογισμός είναι δέκα στρέμματα δασικής έκτασης, που αποτεφρώθηκαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα