Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις, το τελευταίο διάστημα, σε κτηνιάτρους στον Νομό Χανίων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κτηνοτροφικού κόσμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα ενεργά σφαγεία (Χανίων, Καντάνου, Βουβά Σφακίων και το ιδιωτικό στα «Σώπατα» Φρε Αποκορώνου) καθώς και τα πέντε Κτηνιατρικά Κέντρα (σε Χανιά, Καστέλλι Κισάμου, Βουκολιές, Κάντανο και Βρύσες Αποκορώνου) εξυπηρετούνται από έξι, μόλις, κτηνιάτρους την ώρα που οι οργανικές θέσεις στα Χανιά ανέρχονται σε 19!
Τέσσερις, ακόμη, κτηνίατροι υπηρετούν μεν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ωστόσο βρίσκονται σε άδεια, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο προσωπικό να κάνει «αγώνα δρόμου» για να μπορέσει να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να ενισχύσει, ως όφειλε, την Υπηρεσία την αποδυναμώνει, καθώς πριν από λίγες ημέρες μετακίνησε στον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο κτηνιάτρους, οι οποίοι έκαναν την πρακτική τους στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό με τη στελέχωση της Υπηρεσίας με το αναγκαίο προσωπικό», τόνισε στα «Χ.Ν.» ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τις 19 οργανικές θέσεις οι 9 παραμένουν κενές.
«Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 6 κτηνίατροι στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Τέσσερις ακόμη κτηνίατροι βρίσκονται σε άδεια» (άδεια λοχείας οι τρεις και μακρά αναρρωτική ο τέταρτος), διευκρίνισε ο κ. Κουκιανάκης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης απέστειλε έγγραφο, στις 10 Αυγούστου 2010, στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης, με προσωπικό, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΤΑΝΟ
Τη διαμαρτυρία του για την υφιστάμενη κατάσταση εξέφρασε στα «Χ.Ν.» ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μόνιμης στελέχωσης με κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Κέντρου Καντάνου. Ο κ. Δασκαλάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για το γεγονός ότι το σφαγείο τής Καντάνου λειτούργησε μόνο μία ημέρα, την εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
«Το αίτημα του δημάρχου Καντάνου για μόνιμη στελέχωση με κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Κέντρου είναι δίκαιο», σχολίασε ο κ. Κουκιανάκης, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά στη λειτουργία του σφαγείου Καντάνου μόνο μία ημέρα την εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αυτό έγινε εξαιτίας τής έλλειψης προσωπικού. Λιγότερες ημέρες λειτούργησαν το συγκεκριμένο διάστημα και άλλα σφαγεία, διευκρίνισε ο κ. Κουκιανάκης.

Το έγγραφο
του νομάρχη
στην υπουργό
Αγρ. Ανάπτυξης

Στο έγγραφό του προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρεται στη μετακίνηση μόνο τού ενός εκ των δύο κτηνιάτρων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στον ΟΠΕΚΕΠΕ και, ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στην πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου για την αποδυνάμωση της Υπηρεσίας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Αρχοντάκης επισημαίνει τα εξής:
«Η απόφασή σας να μετακινήσετε τον κτηνίατρο, που πραγματοποιούσε την πρακτική του άσκηση στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει.
Ο παραπάνω κτηνίατρος βοηθούσε τους μόνιμους κτηνιάτρους τής παραπάνω Υπηρεσίας σε διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι η εκπόνηση προγραμμάτων εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων προγραμμάτων παρακολούθησης σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών και ανίχνευσης καταλοίπων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης με τις απαραίτητες δειγματοληψίες καθώς και συνέδραμε σημαντικά τον μόνιμο κτηνίατρο σφαγείου του Νομού σε δραστηριότητες όπως η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων αρχείων που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες έδιναν στον συγκεκριμένο κτηνίατρο τη δυνατότητα να ασκηθεί και να αποκτήσει εμπειρία στο σύνολο των αντικειμένων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ενώ με την απόφασή σας ουσιαστικά θα ασχολείται με γραφειοκρατικά και διοικητικά θέματα, που μπορούν να διεκπεραιωθούν από τελειόφοιτους Λυκείου, που υπάρχουν σε πληθώρα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας. Ουσιαστικά η απόφασή σας καταργεί την πρακτική άσκηση σύμφωνα με το νόημα και την ουσία, η οποία υπαγόρευε στον νομοθέτη να προβλέψει την πρακτική άσκηση των κτηνιάτρων, που τελείωναν τις σπουδές τους, έτσι ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Κτηνιατρικής διαθέτει 4 ενεργά σφαγεία και 5 Κτηνιατρικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούνται από συνολικά 6 κτηνιάτρους, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ Χανίων αυτή τη στιγμή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 3 κτηνίατροι. Όπως εύκολα είναι κατανοητό, το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την απώλεια έστω και ενός συμβασιούχου κτηνιάτρου, επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα άσχημη κατάσταση όσον αφορά στη λειτουργία τής παραπάνω Υπηρεσίας. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο σας έχει επισημανθεί τόσο γραπτά όσο και προφορικά, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν, αλλά με απογοήτευση διαπιστώνω ότι τελικά αντί να ενισχύετε αυτήν την Υπηρεσία τελικά την αποδυναμώνετε, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα