Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΑΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Παρουσία
του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν χθες, στον οικισμό Μετόχι Απτέρων του Δήμου Σούδας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής τού πτεράρχου Εμμανουήλ Π. Κελαϊδή.
Πρότυπο ευπατρίδη ο Εμμανουήλ Κελαϊδής έδωσε το “παρών” σε όλα τα ιστορικά καλέσματα της εποχής του, ενώ ξεχωριστή ήταν η συμβολή του στη δημιουργία τής σύγχρονης ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Στη χθεσινή εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δήμος Σούδας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος μελών “Οικογένειας Κελαϊδή”, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ τα αποκαλυπτήρια της προτομής, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικηφόρος Βοσκάκης, πραγματοποίησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου μελών “Οικογένειας Κελαϊδή” Μανώλης Κελαϊδής.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που με το κύρος τους, την προσωπικότητά τους, τη δράση τους, την υπηρεσιακή τους ευσυνειδησία και την προσφορά τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι έχουν σμιλεύσει το χρόνο και έχουν χαράξει ανεξίτηλα τη μορφή τους στις μνήμες των συγκαιρινών τους. Ενας από αυτούς ήταν και ο πτέραρχος Εμμανουήλ Κελαϊδής”.
Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ακόμα ότι η προτομή τού πτέραρχου Εμμανουήλ Κελαϊδή “φιλοτεχνήθηκε για να κρατήσει τη μορφή του άσβεστη στη μνήμη των μεταγενέστερων ώστε να γίνει φωτεινό παράδειγμα πατριωτισμού, ήθους, εργατικότητας, συνέπειας, τιμιότητας, αλτρουισμού και ανιδιοτέλειας”.
Ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης τόνισε ότι: “Στο πρόσωπο του Εμμανουήλ Κελαϊδή τιμούμε τον ευπατρίδη που έδωσε το “παρών” σε όλα τα ιστορικά καλέσματα της εποχής του, εκτελώντας το καθήκον του προς την πατρίδα, σε μια προσπάθεια να τη δει όπως την οραματιζόταν με βάση τις αρχές και τις πεποιθήσεις του”.
“Στο πρόσωπο του Εμμανουήλ Κελαϊδή επαινούμε, επίσης, όλους εκείνους που με κόπους, στερήσεις και βάσανα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τη φτώχεια και τις κακουχίες τής εποχής, κατάφεραν να διακριθούν στους τομείς που καταπιαστήκαν”, σημείωσε και συνεχίζοντας ο δήμαρχος Σούδας πρόσθεσε ότι ο Εμμανουήλ Κελαϊδής διακρίνονταν για τις ευαισθησίες προς το κοινωνικό σύνολο, τη διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο και ιδιαίτερα προς τους συγχωριανούς του.
“…Επαινούμε λοιπόν και συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της οικογένειας Κελαϊδή να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τις ρίζες της, αναγνωρίζοντας ότι το παρελθόν αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο τού παρόντος και σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον”, τόνισε ο κ. Περάκης και κατέληξε λέγοντας: “Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν οι απόγονοι την προσφορά των προγόνων τους και να βαδίζουν στα χνάρια τους, που εκείνοι χάραξαν σε κάθε ενέργεια και δράση τους”.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελών “Οικογένειας Κελαϊδή” Μανώλης Κελαϊδής υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα, η Κρήτη αλλά και η ελληνική πολεμική αεροπορία, οφείλουν πολλά στον τιμώμενο για τους αγώνες, που έδωσε για την πατρίδα. “Βοήθησε καθένα που τον χρειάστηκε. Βοήθησε τους χωριανούς του και τον τόπο του. Στο απέριττο σπίτι του έβρισκαν καταφύγιο όλοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κελαϊδής επισημαίνοντας παράλληλα την ιδιαίτερη προσφορά τού τιμώμενου στη γεννέτειρά του αλλά και στο λιτό τρόπο ζωής, που ακολούθησε πιστά.
Ο αντιπτέραρχος (Ι) κ. Θεόδωρος Λουλουδάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο τού τιμώμενου υπογραμμίζοντας τη συνέπεια, που χαρακτήριζε τον Εμμανουήλ Κελαϊδή.
Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε για την εκδήλωση η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι “οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ανθρώπους γεναίους και τολμηρούς, που σφράγισαν με την παρουσία τους ένα κομμάτι τής σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας”, ενώ τόνισε για τον πτέραρχο Εμμανουήλ Κελαϊδή ότι ήταν ένας άνθρωπος “που βοήθησε την πατρίδα του με τόλμη και αυτοθυσία και που προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις τόσο για την απελευθέρωσή της από τους κατακτητές όσο και για την αποτροπή της εμφύλιας αιματοχυσίας στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κρήτη”.
Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ακόμα ότι “η ζωή τουύπτεράρχου Κελαϊδή ήταν αφοσιωμένη στην πατρίδα” και υπογράμμισε ότι επί 30 χρόνια, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση και συνέπεια την πολεμική αεροπορία συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυχρονισμό της.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών, στρατιωτικών και κοινωνικών Φορέων.

“Αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελλάδα”

Υπόδειγμα πατριώτη και ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελλάδα χαρακτήρισε τον πτέραρχο Εμμανουήλ Κελαϊδή, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για τον τιμώμενο: “Είχα την τύχη να είμαι στενός φίλος και συνεργάτης του Μανώλη Κελαϊδή και παρακολούθησα από κοντά τη δράση του στην κρίσιμη φάση της γερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης και στη συνέχεια στη δύσκολη πορεία τού τόπου μετά το 1946 ,όταν αντιμετωπίσαμε τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Μανώλης Κελαϊδής ήταν ο δημιουργός τής Πολεμικής Αεροπορίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφησε θεμέλια γερά, τα οποία τη στήριξαν και στη συνέχεια. Υπήρξε, προπαντός, πατριώτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελλάδα αλλά ήταν και Κρητικός, που αγάπησε ιδιαίτερα την Κρήτη, η οποία του οφείλει πολλά. Θεωρώ ότι η τιμή που του κάνουμε σήμερα είναι οφειλόμενη τιμή και τιμούμε έτσι έναν άνδρα, του οποίου το παράδειγμα θα φωτίζει τη μελλοντική πορεία της Κρήτης για πολλά χρόνια”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αντιγράφω λέξη προς λέξη την εκτίμηση του έγκριτου δημοσιογράφου και ιστορικού Σπύρου Λιναρδάτου από το έργο του «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», σχετικά με την περιβόητη «δίκη» της Αεροπορίας:

    «Αν το κίνημα του Μαΐου 1951 ήταν η πρώτη δοκιμή των ΙΔΕΑτών για την επιβολή δικτατορίας του ΙΔΕΑ, τα βασανιστήρια, η κατασκευή ενόχων και η απόσπαση «ομολογιών», όλος ο μηχανισμός συντριβής της ανθρώπινης προσωπικότητας, είναι ο ίδιος που θα εφαρμόσει η ΕΣΑ του Ιωαννίδη. Υπάρχει όμως και ένα στοιχείο που κάνει την «υπόθεση της Αεροπορίας» ανεπανάληπτη? Οι ίδιοι οι σκευωροί? μετέβαλαν σε κομμουνιστές γνωστούς αντικομμουνιστές αξιωματικούς και τους υποχρέωσαν ύστερα να αλληλοενοχοποιούνται, μετέβαλαν νέους ανθρώπους σε ανθρώπινα ράκη, σακάτεψαν και σκότωσαν. Ίσως υπάρχει μόνο μία ακόμα υπόθεση που να θυμίζει σε μικρογραφία εκείνη της Αεροπορίας: Το «σαμποτάζ» που κατασκεύασε το 1963 ο ?συνταγματάρχης τότε- Γεώργιος Παπαδόπουλος στον Έβρο.»

    Σ?αυτή τη δίκη ο αρχηγός του ΓΕΑ Εμμανουήλ Κελαϊδής που εξετάζεται ως μάρτυρας στις 30 Αυγούστου 1952 κατέθεσε πως δεν ασκήθηκε καμία πίεση στους κατηγορούμενους και ότι, όταν πήγε κι ο ίδιος και τους επισκέφθηκε στα κρατητήρια, του ομολόγησαν μόνοι τους τις πράξεις τους.

    Σε μεταγενέστερη έρευνα του δημοσιογράφου Π. Λουκάκου (Εφημερίδα «Το Βήμα», 15 Μαρτίου 1977) ο Αναστάσιος Μήνης αποκαλύπτει:

    «?όταν έφθασε η υπόθεση στο Αναθεωρητικό ζήτησα από τους κατηγορούμενους ? να με προτείνουν ως μάρτυρα υπερασπίσεως. Πράγματι με πρότειναν και, αφού έγινε η εκφώνηση των ονομάτων, γύρισα στο σπίτι μου. Εκεί έφθασε σε λίγο με μοτοσικλέτα ένας του αερονομείου και μου είπε να πάω επειγόντως στο γραφείο του αρχηγού Κελαϊδή. Πήγα πράγματι και ο υπασπιστής του μου λέει ότι ο αρχηγός έδωσε εντολή και διέτασσε να μην πάω μάρτυρας «των προδοτών» στη δίκη, διαφορετικά θα με έστελνε στο απόσπασμα.»

    Όταν χθες 22-8-2010 συνειδητοποίησα ότι ο αρχηγός του ΓΕΑ της φριχτής εκείνης εποχής και ο Εμμανουήλ Κελαϊδής που τίμησαν κατά τα δέοντα οι πολιτικοί ταγοί της χανιώτικής μας κοινωνίας ήταν το ίδιο και αυτό πρόσωπο, κοκκίνισα, όχι από θυμό αλλά από ντροπή!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα