Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΥΣ

“Οικολογικό έγκλημα” χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή τού πανέμορφου φοινικόδασους στον Πρέβελη του Ρεθύμνου από την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Aμεση εκταμίευση πόρων υποσχέθηκε η Kυβέρνηση για την αποκατάσταση του φοινικόδασους, το οποίο θα χρειαστεί περισσότερα από 30 χρόνια για να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν μέχρι πρότινoς.
Νωρίς χθες το μεσημέρι, επισκέφθηκε την αποτεφρωμένη έκταση ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, με κλιμάκιο του Δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή τής καταστροφής. Εδωσε, μάλιστα, εντολή στο Δασαρχείο για προτάσεις, που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικόδασους
Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρούτζος, έχει την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορφές από φοίνικες έχουν διασωθεί, ίσως μπορέσει και το δάσος να διασωθεί. “Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να φυλαχθεί με κάποιο σύστημα το φοινικόδασος από τη βοσκή των αιγοπροβάτων. Ειδικά μετά, που θα ξεκινήσουν οι βροχές και η βλάστηση θα ξεκινήσει, θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε είδους δραστηριότητα εντός του φοινικόδασους”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η περιοχή να μη χαθεί ούτε οικολογικά, ούτε τουριστικά.
“Από την αρχή φοβόμουν ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, το φοινικόδασος θα υποστεί τη συγκεκριμένη καταστροφή Θλίψη επικρατεί σε όλους μας, η οποία όμως θα μας οδηγήσει να πράξουμε όλα εκείνα, για τα οποία αύριο θα είμαστε περήφανοι”, είπε ο κ. Καρούτζος.
ΤΟ ΚΑΨΕ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ…
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, με ένα κονδύλι 1,4 εκατομυρίων ευρώ, είχε εγκατασταθεί στον Πρεβελη “ένα σύστημα πυρανίχνευσης το οποίο με το αντίστοιχο σύστημα, που έχει εγκατασταθεί στο δάσος του Ρούβα θα έπρεπε να ενημερώνει σε 24ωρη βάση την Πυροσβεστική Υπηρεσία”.
Οπως ανέφερε, όμως, ο κ. Καρούτζος, “η Υπηρεσία σήμερα (σ.σ. χθες) μου είπε ότι αυτό το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε διότι υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα μεταξύ της Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής και νομίζω ότι πρέπει να διατάξω μια ΕΔΕ για να μάθουμε ακριβώς τι έχει γίνει”.
“ΠΕΝΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ”
Το φοινικόδασος εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση, το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ο Πρέβελης είναι μία περιοχή τού Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους, με την ομώνυμη Μονή και τη διάσημη παραλία με το παραποτάμιό της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Ολη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
“Ηταν το καρτ ποστάλ της περιοχής μας, πενθούμε όλοι και μένουμε άφωνοι μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Φοίνικα Μανώλης Μαστορογιαννάκης, επισημαίνοντας παράλληλα το τεράστιο πλήγμα, που θα δεχτεί η περιοχή. “Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό δεδομένου ότι και τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν 3 με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης της κάθε μιας πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, πάνω από 10 μποφόρ, που δεν επέτρεπαν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ελέγξουν την κατάσταση”, είπε ο δήμαρχος Φοίνικα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ- ΟΛ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Για “ανύπαρκτη αντιπυρική προετοιμασία” κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπέυθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Ρεθύμνου Ολγα Κεφαλογιάννη.
“Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, δείχνει για άλλη μία φορά ότι το συνολικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι στον αέρα”, αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ.
“Η ανεξέλεγκτη φωτιά έπληξε ανεπανόρθωτα όχι μόνο ένα εξαιρετικά σπάνιο οικοσύστημα διεθνούς εμβέλειας αλλά και έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης με μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία”, επισημαίνουν μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, στη δήλωσή τους, αφήνουν αιχμές κατά του ΥΠΕΚΑ, αναφέροντας ότι “είχαμε επισημάνει έγκαιρα τις κραυγαλέες αδυναμίες τού συστήματος δασοπροστασίας και τις τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία τής αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο”.
30 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ
Περισσότερα από 30 χρόνια θα χρειαστεί για να αναγεννηθεί το φοινικόδασος, όπως επισήμανε στα “Χανιώτικα νέα” ο γεωπόνος Βαγγέλης Μπούρμπος.
“Πρόκειται για το είδος φοίνικα ‘Phoenix Theophrastili (Φοίνικας του Θεόφραστου), ο οποίος έφτασε στην Κρήτη από σπόρους, που έφεραν στο νησί οι Σαρακηνοί”, αναφέρει ο κ. Μπούρμπος.
“Θα χρειαστούν οπωσδήποτε περισσότερα από 30 χρόνια για να ξαναγίνει το φοινικόδασος όπως το γνωρίζαμε”, επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι “θα φανεί σε μερικές ημέρες αν θα ξεραθούν οι κορυφές που δεν κάηκαν. Αν έχουν μείνει αγγεία για να τροφοδοτήσουν την κορυφή του φοίνικα, θα είναι ένα θετικό μήνυμα”.

Αμεση εκταμίευση πόρων για το φοινικόδασος

Τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την πρόσφατη φωτιά φοινικόδασους του Πρέβελη, πρόκειται να εκταμιεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).
Αύριο συγκαλείται, στη Νομαρχία Ρεθύμνης, η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο και για τους περαιτέρω χειρισμούς, που απαιτούνται να εφαρμοστούν.
Το γεγονός ότι ο “Φοίνικας του Θεόφραστου” πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικάδασους.
“Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ 55ΧΡΟΝΟΥ
Σε παθολογικά αίτια οφείλεται ο θάνατος του 55χρονου, που εντοπίστηκε νεκρός το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτική περιοχή στο Ροδάκινο του Δήμου Φοίνικα, όπου μαινόταν μεγάλης έντασης πυρκαγιά.
Ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό τού άτυχου άνδρα, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως ο θάνατος δεν επήλθε από αναθυμιάσεις λόγω του καπνού στην περιοχή, όπως είχαν εκφραστεί φόβοι αρχικά, ούτε από πτώση του άνδρα λόγω του ισχυρού ανέμου, καθώς δεν είχε εκδορές και μώλωπες, αλλά σε παθολογικά αίτια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα