Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Λεφτά υπάρχουν

Τελικά, φαίνεται να υπάρχουν λεφτά. Περίπου 15 δις ευρώ είναι οι οφειλές επιχειρήσεων και δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει. Τι θα εισπραχθούν από αυτά; Με διάφορους διακανονισμούς και πλην-αφαιρέσεις μόλις 300 με 400 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή το 2,5% περίπου του συνόλου. Την ίδια στιγμή, από την πώληση του 49% της ΔΕΗ το διάστημα 2001-2009 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 2,3 δις ευρώ, ενώ οι μέτοχοι, που πήραν το ποσοστό αυτό μόνο από τα μερίσματα, εισέπραξαν 10,4 δις ευρώ δημόσιου χρήματος! Με μια ματιά στα παραπάνω και άλλα ανάλογα στοιχεία αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους -που δεν είναι φυσικά οι μισθοί- για τους οποίους τα δημόσια οικονομικά παραπαίουν…
Γ.ΚΩΝ.

Θεωρήματα
Τα μαθηματικά θεωρήματα, αποδεικνύονται επί χάρτου, χωρίς να χρειάζονται οποιαδήποτε επαλήθευση, διότι τα αξιώματα, στα οποία στηρίζεται η απόδειξη, διατηρούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους στοn τόπο και στο χρόνο. Τα οικονομικά θεωρήματα, αντίθετα (όπως οι συνταγές τύπου Μνημονίου), αποδεικνύονται εμπειρικά και γι αυτό απαιτείται επαλήθευση στα πεδία εφαρμογής τους, δηλαδή σε ανθρωποσύνολα με ευμετάβλητα και εν πολλοίς απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, τα οποία διαφοροποιούνται στοn τόπο και στο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι οικονομικές συνταγές, που αποδείχτηκαν σωστές σε ένα τόπο να μην ισχύουν σε ένα άλλο και συνταγές, που έλυσαν ένα πρόβλημα στο παρελθόν να έχουν περιορισμένη ή καθόλου ισχύ σήμερα. Αυτό συμβαίνει και με τις “συνταγές” θεραπείας των ασθενειών της Ελληνικής Οικονομίας, που συνιστά η Τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ. Οι, κάθε άλλο παρά από ειλικρινή διάθεση αλληλεγγύης, δανειστές μας συμβούλευσαν την Kυβέρνηση και αυτή νομοθέτησε πρωτοφανείς αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, με στόχο να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα, που θα κλείσουν τις μεγάλες τρύπες του προϋπολογισμού. Αλλά, σε μια οικονομία σε ύφεση, οι πολίτες περιορίζουν την κατανάλωση και ακόμη κι όσοι διαθέτουν αποθέματα είναι συγκρατημένοι γιατί φοβούνται την επόμενη μέρα. Αποτέλεσμα, η υστέρηση στα έσοδα κατά 3,9 δις ευρώ από όσα είχε προϋπολογίσει να εισπραχθούν από το Μνημόνιο. Η επόμενη συνταγή, που θα επιβάλει η Τρόικα, θα είναι ο περιορισμός των Δημοσίων Επενδύσεων κυρίως στην Περιφέρεια γι αυτό τα αρμόδια Υπουργεία σχηματίζουν ήδη καταλόγους περιφερειακών έργων, τα οποία μεταφέρονται για να εκτελεστούν στην επόμενη χρονιά και τα οποία θα “κοπούν” αν τα δημόσια έσοδα διατηρηθούν χαμηλότερα από τα απαιτούμενα. Αυτό πάλι με την σειρά του θα μειώσει την προσφορά απασχόλησης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, σε πτώση των εσόδων κ.ο.κ. Γι αυτό, το εντόπιο οικονομικό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο θα έπρεπε (όπως δε συμβαίνει) να έχει ισχυρή άποψη στα οικονομικά μέτρα, που προτείνει η Τρόικα και υιοθετεί η κυβέρνηση, θεωρεί απαραίτητη την “ελληνοποίηση” του Μνημονίου, επιτάχυνση των ενεργειών για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού πλαισίου και μεγιστοποίηση των προσπαθειών για αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με επιτάχυνση της υλοποίησης προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Οπως έλεγε ο Γιώργος, ας σηκώσουμε τα μανίκια ! Και επειδή κάποιοι υπουργοί δυσκολεύονται να “ανασκουμπωθούν”, εύκολο είναι στον θρυλούμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός να τους αφαιρέσει το “υπουργικό” σακάκι. Είναι μια “αφαίρεση”, που δε βλάπτει.

Δίκιο έχετε, αλλά
Αντιγράφω από τις εφημερίδες τον καταιγισμό των αρνητικών κριτικών τής αντιπολίτευσης για το “νέο Μνημόνιο”, ΠΟΥ κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Παναγιωτόπουλο “φέρνει στο λαό μας νέα μεγαλύτερα δεινά. Αυτοί που το ψήφισαν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους ( ) Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι υπάρχει άλλη διέξοδος για τον τόπο και την προτείνει με συγκεκριμένα μέτρα”. Για το ΚΚΕ το “επικαιροποιημένο Μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων, που θα προωθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες από κοινού” και είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος. Για τον κ. Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ “το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο συνιστά ένα νέο μεγάλο αντεργατικό και αντικοινωνικό κυβερνητικό πραξικόπημα, με το οποίο το Σύνταγμα γίνεται “κουρελόχαρτο”, η Βουλή τίθεται στο περιθώριο και καταλύεται κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας”. Η κυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα και το λαό, ως “πειραματόζωα” στην ανελέητη ιμπεριαλιστική “νεοαποικιοποίηση” της τρόικας. Δεν έχω, φίλοι μου, κανένα λόγο να αρνηθώ ότι τα πράγματα είναι όπως τα λέτε. Και με εσάς της Ν.Δ., που έχετε “προτείνει” ένα σωτήριο “αντιμνημόνιο”, το οποίο η κυβέρνηση από μαζοχισμό (;) δεν υιοθετεί για να σώσει στο “τάκα τάκα” τη χώρα και να δοξαστεί, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναλύετε και δεν εξηγείτε στο λαό τα μέτρα, που περιλαμβάνει και τους λόγους για τους οποίους θα φέρουν το ποθούμενο αποτελεσματικά σε εύλογο χρόνο. Μαζί με τις εξηγήσεις, που πρέπει να δώσετε, μην ξεχάσετε να εξηγήσετε: “Γιατί δεν το είχε εισηγηθεί ο νυν αρχηγός σας στον προκάτοχό του, όταν αυτός οδηγούσε το σκάφος στα βράχια;” Και με εσάς κυρία Παπαρήγα θα συμφωνήσω ότι το Μνημόνιο αποτελεί ένα “σύνολο αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου και μπλα μπλα μπλα “, αν μου πείτε έστω και ένα νομοθέτημα, όχι τούτης της κυβέρνησης μόνο αλλά και οποιασδήποτε άλλης, που να μην το έχετε χαρακτηρίσει με τα ίδια ακριβώς απαξιωτικά λόγια. Οσο για τον κ. Λαφαζάνη, καλό είναι το πάθος στην πολιτική, αλλά ο λαός περιμένει κάποια ιδέα ουσιαστικού περιεχομένου και όχι διαπιστωτικούς νεολογισμούς, των οποίων ο πλούτος μαρτυρεί, ενδεχομένως, την απουσία ουσιαστικών αριστερών προτάσεων και επιχειρημάτων. Τώρα κ. Πεταλωτή μου αν εσείς συμφωνείτε μαζί μου, μη νομίσετε ότι εγώ συμφωνώ μαζί σας…!
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα