Θεσσαλονίκη
Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη, θα κοσμεί από φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα υποδέχεται φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, από τον αύλειο χώρο της αίθουσας τελετών και του κτιρίου διοίκησης, όπου τοποθετήθηκε.
Τον μπρούντζινο ανδριάντα, ύψους 3,20 μέτρων, φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργος Τσάρας, έπειτα από ανοιχτό δημόσιο πανελλήνιο διαγωνισμό, ενώ το κόστος του, που φτάνει τις 140.000 ευρώ καλύφθηκε από εισφορές, χορηγίες και συνδρομές που συγκέντρωσε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης».
Τοποθετημένο απέναντι από τον ανδριάντα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, το ολόσωμο γλυπτό του Αριστοτέλη, δίνει την εντύπωση ότι συνδιαλέγεται μαζί του, στο φυσικό του χώρο, εκείνο των επιστημών, της έρευνας και του πολιτισμού.
Για την πιστότερη απόδοση της φυσιογνωμίας του Σταγειρίτη φιλοσόφου αντλήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από τις προτομές που διαθέτουν τα μουσεία Ακρόπολης και Βιέννης, και πιστεύεται ότι βρίσκονται πιο κοντά στην αληθινή φυσιογνωμία του Αριστοτέλη. Το σύνολο του γλυπτού, άλλωστε, φέρει μία σειρά από σημειολογικά στοιχεία που αποκαλύπτουν το έργο, την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τις ιδέες που διέδωσε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.
Ο ανδριάντας παρουσιάζει μία κίνηση προς τα εμπρός και στο αριστερό του χέρι φέρει έξι κυλίνδρους, που συμβολίζουν το έργο του, ενώ η σπειροειδής ανάπτυξη του χιτώνα παραπέμπει στο άπειρο και το συνεχές. Τις νυχτερινές ώρες ο ανδριάντας θα υποστηρίζεται με φωτισμό νέον.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, Μιχάλη Καρτσιώτη, το ΑΠΘ, που φέρει το όνομα του αρχαίου φιλοσόφου και αποτελεί τον ιδανικότερο πνευματικό χώρο, δεν μπορεί παρά να φιλοξενεί τον ανδριάντα του. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ειδική τελετή, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 20.00, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Αναστάσιο Μάνθο.