Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ερευνητικά κονδύλια για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Έντεκα ερευνητικές προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης θα χρηματοδοτήσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος ´Συνεργασία´. Συνολικά οι εγκεκριμένες έρευνες του Πολυτεχνείου αφορούν το 10% του συνολικού προγράμματος και αφορούν σημαντικά επιστημονικά πεδία με πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα της ζωής του πολίτη.
Αναφορά στα ερευνητικά προγράμματα αυτά έγινε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τις πρυτανικές αρχές να δίνουν συγχαρητήρια στους ερευνητές του ιδρύματος για την επιτυχία τους.
´Είμαστε πολύ περήφανοι για τους συναδέλφους μας, που έδωσαν μια μάχη πολύ σημαντική, αν σκεφτείτε ότι υποβλήθηκαν πάνω από 700 προτάσεις και εγκρίθηκαν μόνο 121 στον στίβο της αριστείας. Η πρυτανεία τους ευχαριστεί για αυτό´, τόνισε ο πρύτανης κ. Ι. Γρυσπολάκης.
Για ´πολύ σημαντική διάκριση σε μια δύσκολη εποχή που σπανίζουν τα κονδύλια για την έρευνα´ έκανε λόγο ο αντιπρύτανης κ. Ν. Βαρότσης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι  ´είχαμε 1 επιτυχία στις 3 προτάσεις που κάναμε και καταφέραμε να πάρουμε το 10% προϋπολογισμού´.
Στο πρόγραμμα υπεβλήθησαν συνολικά 569 προτάσεις μεσαίας κλίμακας (έως 1 εκ.) και εγκρίθηκαν 113, στις 9 εκ των οποίων συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, υπεβλήθησαν 51 προτάσεις μεγάλης κλίμακας (1 – 3 εκ.) και εγκρίθηκαν 8, στις 2 εκ των οποίων συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 6.815.435,30 ευρώ.
Οι ερευνητικές προτάσεις που εγκρίθηκαν είναι οι παρακάτω:
1.«Ανάπτυξη και αξιολόγηση τηλεμετρικού συστήματος καταγραφής επιβλαβών μικροφυκών και πρόβλεψης τοξικών επεισοδίων σε παράκτια οικοσυστήματα» (Καθηγητής Νικόλαος Καλογεράκης). ´Η ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών σε ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες   προκαλούν τοξικά επεισόδια και κάνουν το προϊόν μη εμπορεύσιμο. Το πρόγραμμά μας προβλέπει στήσιμο τηλεμετρικού σταθμού που θα προβλέπει ανά πάσα στιγμή για 15 ημέρες για το αν θα υπάρξει τέτοιο επεισόδιο, ώστε να ενημερωθούν οι καλλιεργητές και να πάρουν μέτρα.
2.«Νανοσύνδετα βιοεμπνευσμένα υλικά για στερέωση δομικών υλικών» (Επικ. Καθηγήτρια Νόνη Μαραβελάκη).  ´Η πρόταση στοχεύει στην ανάπτυξη ανόργανων βιο-εμπνευσμένων νανο-σύνθετων υλικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κτήρια για ταυτόχρονα στερέωση και προστασία των σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών δομικών υλικών´, ανάφερε η κα Μαραβελάκη.
3.«Ανάπτυξη νέων προϊόντων και αντιγράφων πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση ψηφιοποίησης και τεχνολογιών παραγωγής σε μικροκλίμακα» (Αν. Καθηγητής Α. Αντωνιάδης).  Αφορά αφενός την ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου και ειδικότερα νέες μεθόδους διαχείρισης δεδομένων που προκύπτουν από ψηφιοποίηση και αφετέρου την κατασκευή αντιγράφων με χρήση τεχνολογιών παραγωγής σε μικροκλίμακα (μικρο-κατασκευαστική).
4.«Έρευνα και Ανάπτυξη Πρότυπου Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφάλειας των Θαλασσίων Μεταφορών με Καινοτόμα Χρήση RFID» (Καθηγητής Α. Δόλλας).  Θα διερευνηθεί η χρήση ειδικά σχεδιασμένων αισθητήρων πάνω στο πλοίο, που θα διασυνδέονται με μία βάση δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο για πλήρη, ασφαλή, ελεγμένη και λεπτομερή αναφορά/περιγραφή όλων των μονάδων που επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν από το πλοίο. Το έργο περιλαμβάνει τόσο τεχνολογικές προκλήσεις όσο και θέματα διασφάλισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων.
5.«Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πρωτότυπου Συστήματος Τηλεδιοίκησης Πλοίων με Διαδικτυακή Αμφίδρομη Επικοινωνία Υψηλών Ταχυτήτων» (Καθηγητής Α. Δόλλας). Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία συστήματος τηλεδιοίκησης/τηλεδιαχείρισης πλοίων με δημιουργία δικτύων υψηλής ταχύτητας, βασισμένου σε τεχνολογία WiMax με κατευθυντικές κεραίες στα πλοία και σε παράκτιους σταθμούς.  
6. «Έξυπνο σύστημα Επικοινωνίας οχημάτων για βελτιωμένη ασφάλεια και αποδοτικότητα σε αστικά δίκτυα και αυτοκινητοδρόμους» (Επίκ. Καθηγητής I. Παπαευσταθίου). Το έργο έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα ενημερώνει έναν οδηγό για προβλήματα του οδοστρώματος στο επερχόμενο τμήμα του δρόμου καθώς και για τις πιθανές προθέσεις των προπορευόμενων οδηγών.     
7.    ´Ολοκληρωμένο σύστημα συνεχούς παρακολούθησης εκπομπών ρύπων και βέλτιστης διαχείρισης των ενεργειακών λειτουργικών παραμέτρων πλοίων´ (Καθηγητής Γ. Σταυρακάκης).
8.«Βιολογία των περιφερόμενων καρκινικών κυττάρων, μακρινή μετάσταση και ανάπτυξη μεθόδων υγρής βιοψίας». (Καθηγητές Μ. Ζερβάκης και Κ. Μπάλας). Οπως τόνισε ο  κ. Μπάλας στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη οπτικών απεικονιστικών διαγνωστικών τεχνολογιών, μεθόδων μοριακής βιολογίας και πληροφορικών συστημάτων για την ανίχνευση και μελέτη των κυκλοφορούντων στο αίμα κυττάρων του πρωτοπαθούς όγκου.
9.«Οστεοαρθρίτιδα: ολοκληρωμένη Συστηματική ανάλυση για στοχευμένη βιολογική θεραπεία» (Καθηγητής Μ. Ζερβάκης). Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία ολοκληρωμένη συστηματική ανάλυση της Oστεοαρθρίτιδας  χρησιμοποιώντας και μεθόδους της μοριακής βιολογίας.
10.´ΝΑΝΟ-ΣΥΜΠΡΑΞΗ´ – Νανο-τρανζίστορ MOSFET πολλαπλών πυλών – Ανάπτυξη εργαλείων αυτοματοποιημένου σχεδιασμού νανο-ηλεκτρονικών (Επίκ. Καθηγητής Μ. Μπούχερ). Βασική επιδίωξη των δραστηριοτήτων της σύμπραξης των τριών ερευνητικών φορέων είναι η ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο της νανο-ηλεκτρονικής, η μεταφορά της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΑΠΟ και του ΙΤΣ – Πολυτεχνείο Κρήτης στην ώριμη ελληνική επιχείρηση HELIC που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εργαλείων αυτοματοποιημένου σχεδιασμού κυκλωμάτων (Electronic Design Automation tools).
11.´ANTI-SiC´ – Ανάπτυξη Νέων Τρανζίστορ και Αντιστροφέα Ισχύος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με Χρήση Καρβιδίου του Πυριτίου» (Επίκ. Καθηγητής Μ. Μπούχερ). Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη τρανζίστορ καρβιδίου του πυριτίου (SiC) τα οποία θα ενσωματωθούν σε ένα νέο αντιστροφέα ισχύος με εφαρμογή στα φωτοβολταϊκά συστήματα με απόδοση μεγαλύτερη από 97%. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα