Δύο στους τρεις κατοίκους των Δήμων Χανίων, Σούδας, Ακρωτηρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου ανακυκλώνουν υλικά, κυρίως χαρτί και πλαστικό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ).
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο Χανίων, πραγματοποιήθηκε με κύριο στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι κάτοικοι των Χανίων και κάποιων όμορων Δήμων είναι ενημερωμένοι για την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, που γίνεται και αν συμμετέχουν σε αυτή.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 7 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου. Συμπληρώθηκαν 406 ερωτηματολόγια από τον γενικό πληθυσμό των τεσσάρων προαναφερόμενων Δήμων, καθώς και 408 από μαθητές της Β? Λυκείου των Δήμων Χανίων και Ελ. Βενιζέλου (αξιοποιήσιμα 401).
Η έρευνα υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους και μέσα της ΔΕΔΙΣΑ, υπό την επιστημονική επιμέλεια, αμισθί, του επίκουρου καθηγητή Κώστα Αμπελιώτη, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.
Η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κα Θεοχαρούλα Μυλωνάκη σε δηλώσεις της, χθες, τόνισε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι το «69% των πολιτών ανακυκλώνει», καθώς και ότι «πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην ενημέρωση».
Η κα Μυλωνάκη εξέφρασε την άποψη ότι «αρκετοί από τους πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν διαχωρισμό της ανακύκλωσης και μέσα στο σπίτι τους, σε περισσότερα είδη, σε περισσότερα υλικά» και επεσήμανε ότι «υστερούμε πολύ στο αλουμίνιο και πρέπει να ρίξουμε κι εκεί βάρος. Ο μπλε κάδος δεν είναι μόνο το χαρτί και μερικά πλαστικά. Η εναλλακτική διαχείριση του μπλε κάδου περιλαμβάνει όλα τα υλικά».
Αναφερόμενη στην ανακύκλωση του γυαλιού (κίτρινοι κάδοι), η κα Μυλωνάκη σημείωσε ότι «και για το γυαλί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, όπως και καλύτερη υποδομή».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Λευτέρης Κοπάσης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «οι πολίτες πληρώνουν για το κομμάτι της καθαριότητας μέσω των ανταποδοτικών τελών στον λογαριασμό της ΔΕΗ και αυτό φάνηκε από το ερωτηματολόγιο ότι το ξέρουν ελάχιστοι. Αυτός είναι ένας κακός τρόπος για να γνωρίζουμε πόσο μας κοστίζει η σπατάλη που γίνεται σε αγορές πραγμάτων που δεν τα χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε, σε κάποιο βαθμό, τα καταναλωτικά μας πρότυπα, όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε την παραγωγή απορριμμάτων και μετά από αυτό να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες της ΔΕΔΙΣΑ για την ανακύκλωση των υλικών».
Ο κ. Κοπάσης σημείωσε, ακόμη, ότι «το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει ένας φορέας διαχείρισης απορριμμάτων είναι ουσιαστικά να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να παράγει λιγότερα απορρίμματα. Στη συνέχεια, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε αξιοποίηση των απορριμμάτων είτε με την ανακύκλωσή τους, είτε με την κομποστοποίηση. Θα δείτε πράγματα που θα σας εκπλήξουν και στο μέλλον, γιατί η ΔΕΔΙΣΑ στέκεται πολύ καλά στα πόδια της και έχει μπει σε αυτόν τον τομέα πολύ δυναμικά, ώστε να έχει αποτελέσματα, τα οποία θα είναι μοναδικά στην Ελλάδα».
Ο κ. Κοπάσης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «σε όσα σχολεία υπήρξε ενημέρωση από τη ΔΕΔΙΣΑ τα αποτελέσματα στο ερωτηματολόγιο ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιμείνουμε. Είναι ένας μόνιμος στόχος, είναι μια διαρκής προσπάθεια αυτή της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού».
Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, τόνισε ότι αρωγοί στην προσπάθεια της Επιχείρησης για ανάπτυξη της ανακύκλωσης είναι οι Δήμοι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά του δημάρχου και προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη.
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΔΕΔΙΣΑ, λέγοντας ότι πρωτοπορεί ως φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και εξήρε την προσφορά της κας Μυλωνάκη και του κ. Κοπάση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Δημοτική Αρχή των Χανίων ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
? Στην ερώτηση για το αν γνωρίζουν τι είναι η ΔΕΔΙΣΑ το 56,4% (229 άτομα) απάντησε ότι γνωρίζει, το 37,2% (151 άτομα) απάντησε ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 6,4% (26 άτομα) δήλωσε ότι δεν θέλει να απαντήσει στην ερώτηση ή δεν ξέρει τι είναι η ΔΕΔΙΣΑ.
? Στην ερώτηση αν γνωρίζουν οι πολίτες σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η ΔΕΔΙΣΑ, το 52,5% (213 άτομα) απάντησε ότι γνωρίζει τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ΔΕΔΙΣΑ, το 41,1% (167 άτομα) απάντησε ότι δεν τους γνωρίζει και το 6,4% (26 άτομα) δήλωσε ότι δεν θέλει να απαντήσει ή ότι δεν ξέρει.
? Στην ερώτηση για το αν γνωρίζουν ότι το γυαλί πάει στους κίτρινους κάδους ανακύκλωσης, το 66,7% (271 άτομα) απάντησε ότι το γνωρίζει, ενώ το 33,3% (135 άτομα) απάντησε ότι δεν το ήξερε (σύμφωνα με τους ερευνητές αρκετοί από τους ερωτώμενους αιτιολόγησαν την άγνοιά τους στην έλλειψη επαρκούς ποσότητας κίτρινων κάδων, οι οποίοι υπάρχουν μόνο σε κεντρικά σημεία).
? Στην ερώτηση για το αν γνωρίζουν τους μπλε κάδους και τα υλικά που απορρίπτονται σε αυτούς (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και σιδηρούχα), το 92,6% (376 άτομα) απάντησε ότι γνωρίζει ότι τα αναφερόμενα υλικά πετάγονται στους μπλε κάδους, ενώ μόνο το 7,4% (30 άτομα) απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
? Στην ερώτηση πως αξιολογούν οι πολίτες τη διαδικασία της ανακύκλωσης (διαχωρισμός, καθαρισμός συσκευασιών, απόρριψη σε κάδους, συλλογή από ΔΕΔΙΣΑ) το 37,2% (151 άτομα) απάντησε ότι τη βρίσκει εύκολη, το 30% (120 άτομα) απάντησε ότι δεν τη θεωρεί ούτε εύκολη ούτε δύσκολη, το 22,4% (91 άτομα) τη θεωρεί δύσκολη, το 7.4% (30 άτομα) πολύ δύσκολη και τέλος, μόνο το 3,4% τη θεωρεί πολύ εύκολη.
? Σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησής τους από τη χωροταξική κατανομή των μπλε κάδων ανακύκλωσης χαρτιού και συσκευασιών, το 52,2% (212 άτομα) απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο, ενώ το 44,6% (181 άτομα) δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο από την κατανομή των κάδων και το 3% (13 άτομα) δεν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση ή δεν ήξερε.
? Στην ερώτηση: τι πιστεύουν οι πολίτες ότι χρειάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος της ανακύκλωσης, το 35,9% (147 άτομα) επέλεξε την απάντηση ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, καλύτερη οργάνωση και ευκολότερη πρόσβαση στους πολίτες και επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές, το 34,2% (139 άτομα) δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, το 18% (71 άτομα) πιστεύει ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και ευκολότερη πρόσβαση στους πολίτες, το 5% (21 άτομα) δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνει επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές ενώ το 6,9% (28 άτομα) πιστεύει ότι χρειάζεται κάτι άλλο, διαφορετικό από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
? Στην ερώτηση που αφορούσε στο εάν γνωρίζουν ότι λειτουργεί εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και χώρος υγειονομικής ταφής στα Χανιά το 64,5% (262 άτομα) απάντησε ότι το γνωρίζει, το 35,5% (144 άτομα) απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, ενώ κανείς δεν δήλωσε αδιάφορος για τη λειτουργία του εργοστασίου. Στην ερώτηση αυτή, παρείχετο και η πληροφορία ότι δεν γίνεται πλέον ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στον Ν. Χανίων.
? Στην ερώτηση για το αν συμμετέχουν στην ανακύκλωση και αν διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα πριν τα πετάξουν στους αντίστοιχους κάδους, το 69,1% (279 άτομα) απάντησε ότι ανακυκλώνει, το 17,6% (71 άτομα) δήλωσε ότι ανακυκλώνει μερικές φορές, το 10,6% (43 άτομα) δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στην ανακύκλωση, ενώ το 2,7% (11 άτομα) δήλωσε ότι θέλει να κάνουν ανακύκλωση, αλλά πιστεύει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
Η συχνότητα ανακύκλωσης
Σύμφωνα με το πόσο συχνά ανακυκλώνουν οι πολίτες τα οικιακά απορρίμματά τους προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:
? Γυάλινες συσκευασίες: το 36,2% απάντησε ότι ανακυκλώνει γυαλί πάντα, το 26,8% δήλωσε ότι δεν το ανακυκλώνει ποτέ και το απέδωσε στην έλλειψη κίτρινων κάδων ή στο ότι δεν γνώριζε ότι το γυαλί ανακυκλώνεται, το 17,7% δήλωσε ότι το ανακυκλώνει σπάνια, το 10.1% περιστασιακά και τέλος το 9,1% συχνά.
? Πλαστικό/πλαστικές συσκευασίες: το 56,4% δήλωσε ότι το ανακυκλώνει πάντα, το 18,2% απάντησε ότι δεν ανακυκλώνει ποτέ πλαστικό, το 11,6% δήλωσε ότι το ανακυκλώνει συχνά, το 7,1% σπάνια και το 6,7% περιστασιακά.
? Χαρτί και χάρτινες συσκευασίες: το 74,6% δήλωσε ότι το ανακυκλώνει πάντα, το 12,8% ποτέ, το 6,9% συχνά, το 3% περιστασιακά και το 2,7% σπάνια.
? Αλουμίνιο/αλουμινένιες συσκευασίες: το 45,3% απάντησε ότι τα ανακυκλώνει πάντα, το 27,6% ποτέ, το 12,6% σπάνια, το 9,1% περιστασιακά και το 5,4% συχνά.
? Τις σιδηρούχες συσκευασίες το 38,4% δήλωσε ότι δεν τις ανακυκλώνει ποτέ, το 35,2% δήλωσε ότι τις ανακυκλώνει πάντα, το 13,5% σπάνια, το 7,1% περιστασιακά και το 5,7% συχνά.
? Μπαταρίες δήλωσε ότι ανακυκλώνει το 50,7%, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες. Το 25,9% δήλωσε ότι δεν τις ανακυκλώνει ποτέ, το 11,3 σπάνια το 7,4 συχνά και το 4,7 περιστασιακά.
? Για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές το 48% δήλωσε ότι δεν τις ανακυκλώνει ποτέ (σύμφωνα με τους ερευνητές αρκετοί από τους ερωτώμενους υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση ως προς τη θέση που βρίσκονται οι κάδοι για τα συγκεκριμένα απορρίμματα, αλλά και στο ότι δεν γνώριζαν ότι υπεύθυνη για την διαλογή αυτών των απορριμμάτων είναι η ΔΕΔΙΣΑ, ούτε ήξεραν σε ποιο τηλέφωνο να απευθυνθούν). Το 30% απάντησε ότι τις ανακυκλώνει πάντα, το 10,3% σπάνια, το 7,9% περιστασιακά και το 3,7% συχνά.
? Στην ερώτηση που τέθηκε και αφορά την απόσταση στην οποία θα επιθυμούσαν οι πολίτες να βρίσκεται ο κάδος ανακύκλωσης, έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι και να τους εξυπηρετεί στη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών το 67,7% (275 άτομα) δήλωσε ότι θα ήθελε να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 100 μέτρων, το 17,7% (72 άτομα) δήλωσε ότι θα μετέφερε ανακυκλώσιμα υλικά και στα 500 μέτρα και το 14,5% (59 άτομα) δήλωσε ότι θα τα μετέφερε μέχρι και 200 μέτρα.
? Στην ερώτηση αν ξαναχρησιμοποιούν συσκευασίες από προϊόντα, το 66,3% (269 άτομα) δήλωσε ότι ξαναχρησιμοποιεί, το 20% (81 άτομα) δήλωσε ότι ξαναχρησιμοποιεί μερικές φορές (υπήρξαν αναφορές κυρίως σε συσκευασίες από γυαλί, τις οποίες ξαναχρησιμοποιούσαν και ότι απέφευγαν συσκευασίες από άλλα υλικά) και τέλος το 13,8% (56 άτομα) δήλωσε ότι δεν ξαναχρησιμοποιεί καθόλου συσκευασίες.
? Στην ερώτηση που αναφέρεται στις πλαστικές σακούλες και στο αν τις αποφεύγουν, για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, μεταφέροντας τα προϊόντα που αγοράζουν, π.χ. σε πάνινες, το 68,7% (279 άτομα) από τους ερωτώμενους απάντησε ότι δεν τις αποφεύγει, το 31,3% (127 άτομα) απάντησε ότι τις αποφεύγει, ενώ κανένας δεν δήλωσε αδιάφορος για το θέμα.
? Στην ερώτηση που αφορούσε το αν οι πολίτες κοιτάνε αν φέρει το σήμα της ανακύκλωσης ένα προϊόν όταν το αγοράζουν το 62,1% (252 άτομα) απάντησε ότι δεν το κοιτάνε, το 36,7% (149 άτομα) δήλωσε ότι το κοιτάνε, ενώ το 1.2% (5 άτομα) δεν ήθελε να απαντήσει ή δεν ήξερε.
Μαθητές και ανακύκλωση
Το δείγμα αποτελούσαν μαθητές των: 1ο, 2ο, 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων και Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου αποκλειστικά της Β? τάξης. Οι συμμετέχοντες μαθητές ανά Λύκειο ήταν: 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων: 95, 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων: 93, 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων: 90, Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου: 123. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων μαθητών στην έρευνα ανήκουν σε οικογένειες (νοικοκυριά) που αποτελούνται από 4 μέλη και αντιστοιχεί στο 33,9% (136 άτομα), το 27,7% (111 άτομα) ανήκει στην ομάδα των τριμελών νοικοκυριών, το 19,7% (79 άτομα) στην ομάδα των +6 ατόμων στο νοικοκυριό, το 17,5% (70 άτομα) στην ομάδα των νοικοκυριών που αποτελούνται από 5 άτομα, το 1,2% (5 άτομα) ανήκει σε νοικοκυριά με 2 μέλη.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
? Τα άτομα του δείγματος κλήθηκαν να απαντήσουν για το πώς έκριναν την ενημέρωση τους σε θέματα περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ποσοστό 54,9% (220 άτομα) έκρινε την ενημέρωση του ως καλή, το αμέσως επόμενο ποσοστό 42,6% (171 άτομα) κρίνει ότι η ενημέρωσή του είναι μέτρια και τέλος το 2,5% (10 άτομα) χαρακτήρισε την περιβαλλοντική του ενημέρωση ως ελάχιστη.
? Στην ερώτηση κατά πόσο πιστεύουν ότι τα υλικά που πετάμε είναι σκουπίδια/άχρηστα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 90,8% (364 άτομα), απάντησε ότι δεν είναι άχρηστα όλα τα υλικά που πετάμε, ενώ τα ποσοστά που ακολουθούν 8,2% (33 άτομα) απάντησε ότι δεν ξέρουν και μόνο το 1% (4 άτομα) απάντησε ότι όλα τα υλικά που πετάμε είναι σκουπίδια.
? Στην ερώτηση για το αν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση το 99% (397 άτομα) απάντησε ότι γνωρίζουν και μόνο το 1% (4 άτομα) απάντησε ότι δεν ξέρουν τι είναι ανακύκλωση.
? Η πλειοψηφία, το 91,3% (366 άτομα), υποστήριξε ότι η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική, το 7,2% (29 άτομα) θεωρεί ότι είναι λίγο σημαντική, το 1% (4 άτομα) πιστεύει ότι είναι αρκετά σημαντική και το 0,5% (2 άτομα) απάντησε ότι δεν είναι καθόλου σημαντική.
? Στην ερώτηση αν γνωρίζουν ότι με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, με ποσοστό 98,8% (396 άτομα) δήλωσε ότι το γνωρίζει και μόνο το 1,2% (5 άτομα) δήλωσε ότι δεν το ήξερε.