Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Άξιοι της τύχης μας

Στο φοινικόδασος του Πρέβελη είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα αντιπυρικής προστασίας, το οποίο κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Το σύστημα λειτούργησε πιλοτικά για λίγους μήνες και στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε ο κίνδυνος για το εναπομείναν πράσινο στη χώρα μας μεγιστοποιείται, το σύστημα έπαψε να λειτουργεί διότι? άγνωστοι «πατριώτες» έκλεψαν μέρη του συστήματος και το αχρήστευσαν. Το ύψους 60.000 ευρώ κόστος των κλεμμένων εξαρτημάτων δεν αντιμετωπίστηκε και το δάσος έμεινε απροστάτευτο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο και κυρίως εκεί. Η αρμόδια για τα συστήματα προστασίας από πυρκαγιές Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχε αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο σύστημα διότι δεν είχε ερωτηθεί ποτέ (!), δεν γνώριζε πώς λειτουργεί ούτε καν αν ήταν συμβατό με τις ηλεκτρονικές προδιαγραφές των εξοπλισμών της. Δηλαδή κάποιοι άλλοι (τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών) αποφάσισαν και προμηθεύτηκαν το πανάκριβο σύστημα με διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει από το 2007, χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη της Πυροσβεστικής και χωρίς συνεννόηση με την υπεύθυνη για την πρόληψη των πυρκαγιών Δασική Υπηρεσία. Κάποιος έλαβε τις προμήθειές του και το σύστημα εγκαταλείφθηκε σε μη λειτουργία, λόγω μη περαιτέρω «ενδιαφέροντος». Τώρα οι «υπεύθυνοι» (;) και η Δασική υπηρεσία και τα κόμματα σκύβουν πάνω στο καρβουνιασμένο δάσος και εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους. Και η ΝΔ που κυβερνούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για «έλλειψη αντιπυρικής προστασίας». Όπως «προστάτευσαν» αυτοί ως κυβέρνηση, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Χαλκιδική. Όπως? «λειτουργούν» τα συστήματα που (δεν) εγκατέστησαν στην Σαμαριά, στο κεδρόδασος, στα δάση της Καστανιάς στα ψηλά του νομού μας κ.λπ. κ.λπ…! Άξιοι της τύχης μας.
ΑΕΣ

Ανασχηματισμός τώρα?

Αν και η επιτροπή των ξένων εμπειρογνωμόνων που, όπως ανακοινώθηκε, συμβουλεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στα σχέδιά του για την αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, κατέθεσε το σύνολο των προτάσεών της χωρίς να ζητήσει τη γνώμη κανενός Έλληνα εμπειρογνώμονα περί τα διοικητικά, για την πραγματικότητα, τη διεύθυνση της οποίας φιλοδοξεί να αλλάξει, ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές και οι τομές που προτείνει δεν θα αποδειχθούν σχέδια επί χάρτου αλλά ότι θα είναι αρκετά προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα. Ας αισιοδοξήσουμε μαζί με τον κ. Ψυχογιό στο «Βήμα» ότι «πρόκειται για ένα σοφό κείμενο που με ευφυΐα και σύνεση θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και δεν θα αποτελεί το πρόσχημα για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ανακατανομή ρόλων και απεμπλοκή του κ. Παπανδρέου από την καθημερινότητα της διακυβέρνησης ώστε να επιδοθεί στο αγαπημένο του παιχνίδι των διεθνών πρωτοβουλιών, που μας θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου της ´Πρωτοβουλίας των Εξι´. Ό,τι γίνει στην κεφαλή, στο Μαξίμου, θα αφορά όλο το ψάρι». Να ελπίσουμε λοιπόν ότι την ώρα που η δυσπιστία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα επιμένει (αν δεν διογκώνεται) και η οικονομία αγκομαχεί, οι συμβουλές των σοφών θα βοηθήσουν τον πρωθυπουργό και την  κυβέρνηση να εμπνεύσουν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στους πολίτες μέσα και (φευ) στους δανειστές έξω από τη χώρα. Επ? αυτού, παρά τα λεγόμενα περί ανάγκης συντονισμού των υπουργών (ο κ. Πάγκαλος μάλλον πως κάνει καλά την δουλειά του) δεν υπάρχει τρόπος για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων τις οποίες εκ του Συντάγματος ασκεί ο πρωθυπουργός σε άλλο πρόσωπο όπως κι αν το ονομάσουν. Υπεύθυνος για τον συντονισμό και την απόλυση των υπουργών είναι ο πρωθυπουργός και ο ίδιος πρέπει να ασκήσει με αποφασιστικότητα τον ρόλο του διευθυντή της  ορχήστρας και να αποβάλλει από το κυβερνητικό σύνολο τα «φάλτσα όργανα» που καταστρέφουν την κυβερνητική? «μελωδία»?! Ανασχηματισμός τώρα λοιπόν, χωρίς κινήσεις μπρος ? πίσω, χωρίς ισορροπίες και συμβιβασμούς, για να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές που θα αναμορφώσουν το αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο κράτος, χωρίς καθυστέρηση. Η ώρα είναι του πρωθυπουργού.

ΑΕΣ

Πατάτες?

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάνοντας στις πατάτες? ηλεκτροσόκ, αυτές μπαίνουν αυτόματα στην κατηγορία των λεγόμενων «σούπερ τροφών»?! Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου «Οbihiro» κάνοντας ηλεκτροσόκ ή χτυπώντας με υπερήχους μια πατάτα, ενεργοποιείται αυτόματα κάποιος μηχανισμός ο οποίος απελευθερώνει επιπλέον ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από αυτές που ήδη διαθέτει το φυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ηλεκτροσόκ διπλασιάζει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών της πατάτας, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και ανάμεσα στα άλλα καταπολεμούν καρδιακές και άλλες παθήσεις. Χαράς ευαγγέλια για τον κ. Σαμαρά. Επειδή στο εσωτερικό της ΝΔ περισσεύουν οι γκρίνιες, τα αρνητικά σχόλια και οι απαξιωτικές κριτικές για τις επιλογές του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και όλοι μιλούν για επιλογές? «πατάτες», ας σπεύσει να προμηθευτεί μια γεννήτρια υπερήχων για να? βομβαρδίζει τις πατάτες – επιλογές του πριν τις ανακοινώσει. Το ηλεκτροσόκ θα το υποστεί μετά το άνοιγμα της κάλπης?    
ΑΕΣ

Καλό!….

Κύριε διευθυντά,

δεν είναι δικό μου. Δεν θυμάμαι ποιος τόπε.
Το καταγράφω όμως γιατί τούτο τον καιρό είναι επίκαιρο.
´Οι καρέκλες της εξουσίας, όταν χρησιμοποιούνται από τους ίδιους ανθρώπους, επί πολλά χρόνια,  δημιουργούν αιμορροΐδες στο μυαλό´!!

Με εκτίμηση
Χ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα