10.4 C
Chania
Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025

Απόπειρα εμπρησμού στο Βάι!

Αναμμένο αυτοσχέδιο στουπί εντόπισε τουρίστρια στο φοινικόδασος του Βάι! Ξεκάθαρη περίπτωση  προσπάθειας εμπρησμού σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο όμορφες περιοχές -όχι μόνο της Κρήτης- αλλά της Ευρώπης. Αρρωστημένα μυαλά, κερδοσκοπικές σκοπιμότητες, απλή προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του τουρισμού; Σε μια εποχή που συνεχίζουμε να υποβαθμίζουμε το περιβάλλον για ιδιωτικά οφέλη και για πρόσκαιρα κέρδη τέτοιες ενέργειες ξεφεύγουν από κάθε λογική. Αυτή τη φορά το φοινικόδασος του Βάι δεν έχει την κατάληξη του Πρέβελη. Τι εξασφαλίζει όμως ότι αυτή η ενέργεια δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον;

Γ.ΚΩΝ.

Στο κεδρόδασος

Απογοητευτική η εικόνα που αντίκρισε αναγνώστης της εφημερίδας μας κατά την επίσκεψή του προ ημερών στο κεδρόδασος. Στο σημείο που πάρκαρε αντίκρισε σωρό σκουπιδιών, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που μας κοινοποίησε. Πρόσφατα ομάδα συνειδητοποιημένων ελεύθερων κατασκηνωτών καθάρισε το κεδρόδασος από σκουπίδια που κάποιοι άλλοι είχαν αφήσει. Οσοι κατασκηνώνουν αφήνοντας τα σκουπίδια τους στην περιοχή, στην ουσία βάλλουν κατά του περιβάλλοντος με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται αλλά και κατά της ελεύθερης (και υπεύθυνης) κατασκήνωσης.

Γ. ΛΥΒ.

Δει δη δασκάλων

Χαρές και πανηγύρια, ευχές και συγχαρητήρια για την επιτυχία εισαγωγής των νέων παιδιών σε σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, με ιδιαίτερα εντυπωσιακές τις επιδόσεις αποφοίτων από τα σχολεία του Νομού μας. Δεν μπορεί παρά τα συγχαρητήρια να είναι ειλικρινή από όλους μας στους νέους που κατάφεραν να εκπορθήσουν τα ψηλά τείχη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θριαμβευτικές αγκαλιές και ξεχείλισμα χαράς για μια επιτυχία που τις περισσότερες φορές έρχεται ύστερα από προσωπικές θυσίες, κόπους και στερήσεις, όχι σπάνια μέσα σε συνθήκες φτώχειας και που μετά την ανάρτηση στον τοίχο της επιτυχίας, σημαδεύει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της οικογένειας για μια (ενδεχομένως) καλύτερη ζωή, από αυτή των γονιών του, για τον νέο που «πέτυχε» να εισαχθεί σε μια σχολή. Σε μια σχολή, όχι κατ? ανάγκη της απόλυτης αρεσκείας του (ένας στους δέκα, πετυχαίνουν στη σχολή πρώτης προτίμησης), σε μια σχολή η οποία δεν εξασφαλίζει σίγουρα αποκατάσταση, όπως προεξοφλούν τα οικογενειακά όνειρα τις πρώτες ώρες της επιτυχίας (η ανεργία των πτυχιούχων σπάει κοντέρ). Ταυτόχρονα, δεν έχουν άδικο όσοι διατυπώνουν ενστάσεις για την «επιτυχία», όταν αυτή βαθμολογείται με βαθμό κάτω από τη μονάδα (με 0,9 εισήχθηκε ο τελευταίος σε βαθμολογία «επιτυχών») και που οδύρονται για το λάθος της κατάργησης της «βάσης του 10». Φορείς, γονείς, καθηγητές και υπουργοί, αναζητούν αλλαγή, μεταρρύθμιση, λύση στο φαινόμενο να θεωρούνται «επιτυχόντες» υποψήφιοι που συγκεντρώνουν βαθμολογία εισαγωγής, συνολικά 0,9 συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον στο σκαλοπάτι της εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το πρόβλημα είναι μερικά σκαλοπάτια πριν, στο Λύκειο και στους αποφοίτους που παράγει. Και να με συμπαθάς Άννα, αλλά με 20.000 κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών στο εκπαιδευτικό σύνολο (που άντε λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών να περιοριστούν στο μισό) δεν γίνεται να αλλάξει η κατάσταση. Δει δη δασκάλων και άνευ τούτων, αγραμματοσύνη και βαθμός εισαγωγής, ίσως μικρότερος και από 0,9?!     

Ανόητη επιλογή

Οπως γράφαμε προχθές: «Η επόμενη συνταγή, που θα επιβάλλει η Τρόικα, θα είναι ο περιορισμός των Δημοσίων Επενδύσεων κυρίως στην Περιφέρεια – γι? αυτό τα αρμόδια Υπουργεία σχηματίζουν ήδη καταλόγους περιφερειακών έργων, τα οποία μεταφέρονται για να εκτελεστούν στην επόμενη χρονιά και τα οποία θα «κοπούν» αν τα δημόσια έσοδα διατηρηθούν χαμηλότερα από τα απαιτούμενα. Αυτό πάλι με τη σειρά του θα μειώσει την προσφορά απασχόλησης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, σε πτώση των εσόδων κ.ο.κ.». Όχι πως το γράφουμε για να εγωιστευθούμε ότι κάναμε τις ίδιες διαπιστώσεις με ένα? νομπελίστα(!) αλλά η επιλογή να μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις για να περιοριστούν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, είναι λάθος και κατά τους νομπελίστες και κατά τα «σκεπάρνια» περί τα οικονομικά. Αυτό κάνει ξεκάθαρο ο νομπελίστας οικονομολόγος, και άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος επεσήμανε ότι «η επιμονή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες για να δαμάσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα μπορεί να παρασύρει τις οικονομίες τους σε νέα ύφεση». Όπως δήλωσε μιλώντας στον ιρλανδικό σταθμό RTE Radio «Οι περικοπές σε κρατικές επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα των δημοσιονομικών μιας χώρας είναι πραγματικά ανόητη». Οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα νοιώσουν στο πετσί τους αυτή την ανοησία. Ήδη ο Μινώταυρος του ελλείμματος καταβρόχθισε τον «Θησέα»?                
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα