Την αξία και τα οφέλη της κρητικής διατροφής επισημαίνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Στρατάκης.
Παράλληλα η κα Μπατζελή τονίζει ότι ο όρος μεσογειακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αλλά και παραπλάνηση στους καταναλωτές.
Όπως αναφέρει η υπουργός ´είναι γνωστό, από την περίφημη έρευνα των Επτά Χωρών, ότι η διατροφή των ατόμων που ζούσαν στην Κρήτη αποτελεί τη βάση ενός υγιεινού και «ιδανικού» μοντέλου διατροφής. Το μοντέλο αυτό της διατροφής τους (μαζί με την άσκηση – σωματική δραστηριότητα), φάνηκε να αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά πολλών χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το Alzheimer´.
´Είναι αλήθεια ότι ο όρος μεσογειακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αλλά και παραπλάνηση στους καταναλωτές, εφόσον αδιαμφισβήτητα οι χώρες της Μεσογείου δεν έχουν όλες τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Διαφορές στις διατροφικές συνήθειες παρατηρούνται ακόμη και σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας. Ωστόσο, Έλληνες επιστήμονες πρωτοστατούν στην έρευνα των στοιχείων της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και τη συσχέτισή της με την υγεία και την ποιότητα ζωής´, επισημαίνει η κα Μπατζελή.
Και προσθέτει ότι προς αυτή την κατεύθυνση: ´Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του ΥΠΑΑΤ, με το τμήμα Τροφών και Διατροφής ενημερώνει, πληροφορεί και εκπαιδεύει τις γυναίκες της υπαίθρου τόσο σε θέματα σωστής διατροφής όσο και σε θέματα μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων μέσα από εξωγεωργικές δραστηριότητες όπως είναι οι συνεταιρισμοί. Επίσης έχει στηρίξει τις προσπάθειες των Γυναικείων Συνεταιρισμών με την οργάνωση εκπαιδευτικών επαγγελματικών προγραμμάτων, την οικονομική ενίσχυση για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων με υλικοτεχνική υποδομή, με τη διοργάνωση εκθέσεων και φεστιβάλ γευσιγνωσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με την έκδοση ανάλογου έντυπου υλικού, έτσι ώστε, να αναπτυχθούν σωστά και να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην στήριξη της αγροτικής οικογένειας´.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται με επιτυχία 100 γυναικείοι συνεταιρισμοί (19 στην Κρήτη), οι οποίοι παρασκευάζουν ποιοτικά παραδοσιακά τρόφιμα και προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες εστίασης.
´Οι Συνεταιρισμοί, χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο για την παρασκευή τροφίμων με υψηλή βιολογική θρεπτική αξία, συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη διάθεση και ανάδειξη του βασικού αυτού εθνικού μας προϊόντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα συμπληρωματικό εισόδημα για την οικογένεια τους´, τονίζει.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αγροτικού Αυγούστου στα Χανιά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Ν.Α. Χανίων, είχε την επιμέλεια εκτύπωσης των παρακάτω βιβλίων:
– Ελιά, Ελαιόλαδο – Υγεία και Πολιτισμός, 2002.
– Τα μυστικά της Υγιεινής Διατροφής, 2004.
– Τοπικά Προϊόντα και Επιχειρηματικότητα, 2005.
– Ελαιόλαδο το χρυσαφένιο υγρό και η εμπορία του, 2006.
– Χανιά, Γη και Πολιτισμός 2007.
– Χανιώτικες Γαστρονομικές Διαδρομές, 2008.
– Κρητική Δημιουργική Κουζίνα Ονείρου Γεύσεις από τα Χανιά με βιολογικά προϊόντα, 2009.