Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Στο επίκεντρο η γη υψηλής παραγωγικότητας

Στις ανανεώσεις αδειών λειτουργίας μεταποιητικών – εμπορικών μονάδων, μόνο
στην περίπτωση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της περιοχής, συναινεί η Επιτροπή ΝΕΧΩΠ, που επανέρχεται στο θέμα των απαγορεύσεων έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου, που θεωρούνται γη υψηλής παραγωγικότητας.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων: Άννα Δασκαλάκη, Ιωάννα Ροζμαράκη, Ευρυδίκη Κουνδουράκη, σε κοινή τους ανακοίνωση, ρωτούν, μεταξύ άλλων: «Μήπως η Επιτροπή» (σ.σ. ΝΕΧΩΠ) «λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο αλλά το Νομαρχιακό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του προσπαθεί να παρακάμψει την υπάρχουσα νομοθεσία;» Τονίζουν, δε, ότι «στη ρήση του κ. Αγοραστάκη ότι σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι θα θέλαμε να απαντήσουμε με το ερώτημα: ´Οταν φταίει ο γάιδαρος (έλλειψη χωροταξικού) χτυπάμε το σαμάρι (υπαλλήλους);´». Αναλυτικότερα:
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΧΩΠ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή ΝΕΧΩΠ Νομού Χανίων αναφέρει τα εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επανήλθε έντονα η συζήτηση, με επίκεντρο τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 18ής Αυγούστου 2010, αλλά και στον τοπικό Τύπο, γύρω από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την προστασία και τις επιτρεπτές επεμβάσεις στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (γ.γ.υ.π.) αλλά και γύρω από άλλα (πέρα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου) ζητήματα που ανακύπτουν από τις ανάγκες χωροθέτησης έργων και δραστηριοτήτων σε εκτός σχεδίων πόλεως περιοχές σε σχέση με τη διαχείριση της προαναφερθείσας γης.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη συζήτηση, η Eπιτροπή ΝΕΧΩΠ θεωρεί ότι το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν στα πλαίσια αυτής, έχουν ήδη απαντηθεί, τόσο όσον αφορά τη θεσμική τους διάσταση, όσο και όσον αφορά την επιστημονική – διαχειριστική τους θεώρηση, με το από 25/6/2010 δελτίο Τύπου της Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο και στάλθηκε σε Υπηρεσίες και φορείς.
Παρ? όλα αυτά, η Επιτροπή θεωρεί υποχρέωσή της να επανέλθει, απαντώντας σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της 23ης Αυγούστου, σχετικά με τη δυνατότητα χωροθέτησης μη οχλουσών εμπορικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε γ.γ.υ.π., διευκρινίζοντας παράλληλα τα παρακάτω:
Κατ? αρχήν είναι σαφέστατο (σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 2637/1998) το ασύμβατο της χωροθέτησης των παραπάνω δραστηριοτήτων στη γ.γ.υ.π., με την εξαίρεση των μονάδων που αφορούν τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Το ζήτημα αφορά, προφανώς, το σύνολο της χώρας και στις (τυχόν) περιοχές και χρονικές περιόδους που το σχετικό θεσμικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόστηκε, πέρα από την υποβάθμιση της γ.γ.υ.π., εγκυμονούνται μεσοπρόθεσμα, σαφέστατα μεγαλύτεροι κίνδυνοι πρόκλησης πρακτικά άλυτων ή δυσεπίλυτων προβλημάτων. Προβλήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη μίξη διαφορετικών και σε μεγάλο βαθμό ασύμβατων, χρήσεων ή με την προφανή ανάγκη μετεγκατάστασης (της πλειονότητας τουλάχιστον) των επιχειρήσεων αυτών σε ζώνες υποδοχής τους, όταν αυτές θεσμοθετηθούν, με αποτέλεσμα την -όχι τιμητική για τον πολιτισμό μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση της υπαίθρου- εγκατάλειψη ενός χώρου υψηλής παραγωγικότητας, ο οποίος θα έχει ήδη αλλοιωθεί κατά τρόπο πρακτικά μη αντιστρεπτό.
Η Επιτροπή ΝΕΧΩΠ, συναινεί στις ανανεώσεις αδειών λειτουργίας:
μεταποιητικών – εμπορικών μονάδων, μόνο στην προαναφερθείσα περίπτωση (της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της περιοχής).
Στην περίπτωση αιτήματος ανανέωσης της άδειας λειτουργίας εμπορικής – βιοτεχνικής επιχείρησης, η Επιτροπή περιορίζεται απλά και μόνο να διαπιστώνει τον χαρακτήρα της περιοχής, στην οποία έχει εγκατασταθεί η επιχείρηση (ως γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ή όχι) και την ύπαρξη ή μη γνωμοδότησης της ΝΕΧΩΠ κατά τη χωροθέτηση αυτής, εφ´ όσον είναι δεδομένη η πρακτικά μη αντιστρεπτή η αλλοίωση της γης. Και είναι προφανές ότι η παραπάνω γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ σηματοδοτεί την επείγουσα αναγκαιότητα εκπόνησης τοπικών χωροταξικών σχεδίων (ΣΧΟΟΑΠ, Γ.Π.Σ.) που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περιοχές εγκατάστασης (και μετεγκατάστασης) βιοτεχνικών μονάδων. Είναι δε ευνόητο ότι, σε κάθε περίπτωση, τα χωροταξικά αυτά πλαίσια θα πρέπει να ενσωματώνουν στον σχεδιασμό τους τη νομοθεσία για τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και τις σχετικές πολιτικές για την προστασία και διαχείρισή της».

To Συμβούλιο Χανίων της Ενωσης
Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων: Άννα Δασκαλάκη, Ιωάννα Ροζμαράκη, Ευρυδίκη Κουνδουράκη σημειώνουν τα εξής:
«Είναι γνωστό σε όλους το ´πάγωμα´ των οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η γη χαρακτηρίζεται υψηλής παραγωγικότητας και το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να οικοδομήσουν.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι γι? αυτή την κατάσταση ´ευθύνεται´ η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στην επιτροπή ΝΕΧΩΠ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστάκη, ´αυτοδιορίστηκε και χαρακτηρίζει χρήσεις γης χωρίς να υπάρχει νόμος από τον οποίο αντλεί αυτή την αρμοδιότητα´.
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αναφέρθηκε η απάντηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κανελλόπουλου, σε έγγραφο του νομάρχη προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, την 1η Ιουνίου 2010, που τόνιζε ότι ´δεν επιτρέπεται η οικιστική δόμηση εντός της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας´ και ´μέχρι την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 56 του Ν. 2637/98 οι ΝΕΧΩΠ είναι αρμόδιες να γνωμοδοτούν προς τις κάθε φορά αρμόδιες Υπηρεσίες αν ένα αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ή όχι´.
Αναρωτιόμαστε πως μια επιτροπή που αποτελείται από υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να αυθαιρετεί, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αγοραστάκη, με την ανοχή του πολιτικού προϊστάμενου (νομάρχη) και των μελών του νομαρχιακού Συμβουλίου; Μήπως η επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο (βλέπε απάντηση γεν. γραμματέα ΥΠΑΑΤ) αλλά το Νομαρχιακό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του προσπαθεί να παρακάμψει την υπάρχουσα νομοθεσία;
Στη ρήση του κ. Αγοραστάκη ότι σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι θα θέλαμε να απαντήσουμε με το ερώτημα ´όταν φταίει ο γάιδαρος (έλλειψη χωροταξικού) χτυπάμε το σαμάρι (υπαλλήλους);´».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα