Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί να αντιμετωπίζουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανάλογα από τη θέση εξουσίας στην οποία βρίσκονται. Η κυβέρνηση υπερτονίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και η αντιπολίτευση τον πολιτικό. Έτσι και ο πρόεδρος της ΝΔ στην προσπάθειά του να «ζυγιαστεί» ανάμεσα στον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών του Νοέμβρη δήλωσε ότι: «Σε κάθε μεγάλη αυτοδιοικητική μάχη υπάρχει, πέρα από τα τοπικά χαρακτηριστικά και ένα συνολικό πολιτικό πρόταγμα. Σε κανονικές περιόδους και σε ομαλές συνθήκες το καθαρά αυτοδιοικητικό στοιχείο είναι φυσικό να κυριαρχεί του πολιτικού. Αλλά σε συνθήκες κρίσης, όπως σήμερα, το πολιτικό στοιχείο είναι φυσικό να ενισχύεται». Γι? αυτό, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς πάσαν κατεύθυνση, προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή διαφοροποίηση από διαφωνούντες ή συμπαθούντες την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τους υποψηφίους που θα υποδείξει ή προς άλλους εκτός παράταξης υποψηφίους, όπως για παράδειγμα ο κ. Τατούλης. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να περιμένει, συνεπώς «Ο καθένας μας οφείλει να κάνει αυτό που ζητάει και ο τελευταίος οπαδός: να στοιχηθεί πίσω από τις αποφάσεις της παράταξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Αυτές οι δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ ως και να λειτούργησαν παραινετικά προς στελέχη που βρίσκονται «πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου από το κόμμα», όπως η βουλευτής Αργολίδος κυρία Ελσα Παπαδημητρίου που? «ακολουθεί τα βήματα Μαρκογιαννάκη» -όπως επεσήμαιναν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη- η οποία, σε δηλώσεις της προχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96» όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ψυχρά: «Ψηφίζω κατά συνείδηση».
Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις?
Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε κ. Ολι Ρεν, μετά τους επαίνους που είχε διατυπώσει προ καιρού σε εκτενές άρθρο του στη «Wall Street Journal» επανέρχεται και σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», επαναλαμβάνει τους επαίνους του για την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί το οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο περιέχει δραστικά και επώδυνα μέτρα των οποίων όμως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο. Ταυτόχρονα, απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας και προσθέτει ότι η συνέχιση της υλοποίησης από την Ελλάδα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της στις ξένες αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε άλλη αυστριακή εφημερίδα, την «Κουρίρ», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ξεπληρώσει όλα της τα δάνεια και βρίσκεται σε σκληρή, αλλά πετυχημένη πορεία εξυγίανσης». Δεν ξέρω αν και πόσο πρέπει να ικανοποιούμαστε από τους επαίνους των κοινοτικών και των ευρωπαίων αξιωματούχων (καλύτεροι πάντως οι έπαινοι από τους ψόγους) αλλά απ΄ ότι φαίνεται περνάμε σε νέες εποχές και γινόμαστε όλο και περισσότερο Ευρωπαίοι. Είναι εντυπωσιακό ότι το «Ευρωβαρόμετρο» (περιοδική δημοσκόπηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) πέρα από την απαισιοδοξία που καταγράφει ότι έχει καταλάβει τους Έλληνες (σε ποσοστό ρεκόρ 98% !) για την πορεία των οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ αρνητική, δείχνει ταυτόχρονα ότι το 80% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και τάσσεται σε ποσοστό 84% υπέρ μεγαλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις. Σωστά, αλλά μετά, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προοπτική στους Έλληνες και να τους εμφυσήσει ελπίδα.
Ολοι μαζί μπορούμε
Το βρήκα σε μια παλιά «Ελευθεροτυπία» και μ? άρεσε: «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Και μάλιστα άμεσα! Αρκεί να βάλουμε χέρι κι εμείς. Ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί:
Πετώντας τις κάρτες μας στα σκουπίδια…
Πληρώνοντας με τα λίγα, έστω, μετρητά που μας απομένουν τον μικρό επιχειρηματία, τον μπακάλη, τον μανάβη, τον χασάπη, τα μαγαζιά με απορρυπαντικά και χαρτιά της γειτονιάς, ψωνίζοντας σε λαϊκές, μποϊκοτάροντας τα Μολ και τα πολυκαταστήματα.
Ανταλλάσσοντας μεταξύ μας αγαθά και υπηρεσίες.
Δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στον συγγενή, στον φίλο, στον γείτονα.
Δημιουργώντας κοινότητες παραγωγών, δημιουργών.
Στηρίζοντας τους μικρούς τόπους και τους ανθρώπους τους.
Επιλέγοντας με ποιους θα κάνουμε και την παραμικρή συναλλαγή αλλά και εναλλακτικούς τρόπους κοινής ζωής, από το μοίρασμα της διαδρομής μας με άλλους, το χάρισμα αγαθών που πια δεν χρειαζόμαστε.
´Παγώνοντας´ τις καθημερινές μας αλλά και τις έκτακτες αγορές εισαγόμενων προϊόντων, από την αγορά ξένων τροφίμων μέχρι την αγορά αυτοκινήτου.
´Παγώνοντας´, ιδιαίτερα, τις αγορές από τους κλάδους που κερδοσκοπούν, και
(σ.σ.) Αγοράζοντας πάντα τοπικά προϊόντα.
Υπάρχουν τρόποι να αμυνθούμε και να αντεπιτεθούμε. Εύκολοι τρόποι. Απλοί. Απόφαση χρειάζεται. Από τον καθένα και από όλους μαζί. Για μια ανάπτυξη που θα είναι για εμάς και όχι για τους λίγους». Συν Αθηνά?
Για την αντιγραφή
ΑΕΣ