Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ανεργία νέων: Η μεγάλη απογοήτευση

ΠΡΙΝ από δυο μήνες η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Το the point» (Θεσσαλονίκη, Μάιος 2010) πραγματοποίησε έρευνα σε νέους ηλικίας 18 – 30 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (το 49, 6%) δήλωσε πως θεωρεί ως μόνη έξοδο από την κρίση που την πλήττει (ανεργία) να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Επιπλέον, ένα 48,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ομολόγησε πως, αν του προσέφεραν μία θέση στο δημόσιο, θα έλεγε όχι, ανατρέποντας έτσι μια νοοτροπία δεκαετιών για το δημόσιο «κορβανά». Παλιά μια θέση στο δημόσιο ήταν όνειρο ζωής, ενώ σήμερα είναι αβεβαιότητα. «Οι νέοι έρχονται σε ρήξη με το παρελθόν», είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας, ο κ. Δ. Κατσαντώνης. «Πρωταθλητές» της ανεργίας στη χώρα είναι οι νέοι: το 28% από αυτούς δεν έχει δουλειά. Οι δε προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα που ετοιμάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, πρόγραμμα που μας οδηγεί σε περαιτέρω παρατεταμένη ύφεση.

ΜΙΑ άλλη έρευνα (πανελλαδική) επιβεβαιώνει τα παραπάνω προς το χειρότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research («Το Βήμα», 29/8/10) «?επτά στους δέκα Έλληνες, που είτε ολοκλήρωσαν είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για  μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες»! Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με την υποστήριξη του in.gr, σε δείγμα 5.442 νέων 22-35 ετών. Αφορούσε τελειόφοιτους ή απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι σε αναζήτηση δουλειάς ή εργάζεται με μη ικανοποιητικούς όρους. Οι απαντήσεις εμπεριέχουν την αγωνία τους για το μέλλον, αλλά και την πλήρη απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κόμματα και κράτος. Αυτό όμως που είναι αποκαρδιωτικό είναι ότι οι νέοι οδηγούνται στην απόφαση της ξενιτιάς λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς που επικρατεί παντού καθώς και της έλλειψης κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας? Και να φανταστεί κανείς πως πολλοί απ΄ αυτούς τους νέους είχαν «πρωτιές» στις πανελλαδικές εξετάσεις, είχαν όνειρα και προσδοκίες?

ΠΟΤΕ στη χώρα μας δεν ήμασταν πιο εχθρικοί απέναντι στη νεολαία. Θα ΄λεγε κανείς πως, στον κόσμο που φτιάχνουν οι (εκάστοτε) πολιτικοί μας, δεν έχουν πια καμιά θέση οι νέοι πτυχιούχοι. Δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η Ελλάδα για να πάει μπροστά? Κυριαρχία του παράλογου του παραλόγου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα