Βελιγράδι
Οι 14.650 αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν εμπόδιο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε τις αρχές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση της τύχης 14.650 ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι. Ο επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πολ Αρνί δήλωσε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων και ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός «δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δυναμική επίλυσης των υποθέσεων αγνοουμένων» στα δυτικά Βαλκάνια.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά όχι επαρκής πρόοδος στην αναζήτηση των αγνοουμένων των ενόπλων συγκρούσεων στα δυτικά Βαλκάνια», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων.
«Αρχίσαμε εντατική αναζήτηση σε διεθνή και εθνικά αρχεία, επειδή θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να βρούμε απαντήσεις», ανέφερε Ο κ. Αρνί τόνισε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι ικανοποιημένη, επειδή μπόρεσε και έκανε έλεγχο στα αρχεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και του ΟΑΣΕ.
«Τώρα είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), ώστε να λάβουμε πληροφορίες από τα αρχεία τους. Πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας άνοιξε τα αρχεία του και παρέδωσε έγγραφα, ωστόσο βρήκαμε πολύ μικρό αριθμό πληροφοριών. Όσον αφορά την Πρίστινα αναμένουμε γραπτή απάντηση από τις αρχές και η Επιτροπή ασκεί πιέσεις ώστε να παραδώσουν πληροφορίες από τις δικές τους πηγές και όχι από την UNMIK», τόνισε ο κ. Αρνί.
Αν η διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων στην περιοχή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, για την επίλυση των 11.000 υποθέσεων αγνοουμένων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα χρειαστεί να περάσουν 11 χρόνια και στην Κροατία για τις 2.300 άλυτες υποθέσεις αγνοουμένων να περάσουν 22 χρόνια. Στο Κόσοβο, όπου έχουν διαλευκανθεί οι λιγότερες υποθέσεις αγνοουμένων, για να διακριβωθεί η τύχη των 1.800 αγνοουμένων θα χρειαστεί να περάσουν 33 χρόνια, προειδοποίησε ο κ. Αρνί.
«Είναι δύσκολο να γίνεται λόγος για βελτίωση και πρόοδο στις σχέσεις των χωρών της περιοχής, ακόμη και στις σχέσεις εντός χωρών, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όταν 14.650 άνθρωποι αγνοούνται», υπογράμμισε. «Ο μεγάλος αριθμός των αγνοουμένων αποτελεί
εμπόδιο στη συμφιλίωση και στην πολιτική σταθερότητα. Αυτό επισημαίνουμε στην Ε.Ε. και ζητάμε από εκείνη να στηρίξει και εμάς και τις οικογένειες των αγνοουμένων και από τις αρχές των χωρών να δώσουν απαντήσεις», τόνισε ο κ. Αρνί.