Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Σεπτέμβρης 2010 και ΠΑΣΟΚ

ΕΝΑΣ απ? τους πιο πολυσήμαντους και ταυτόχρονα αινιγματικούς  μήνες στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι ο Σεπτέμβρης: Νέα περίοδος Βουλής, σχολεία που ανοίγουν δεκαετίες τώρα με «νέες» προοπτικές, ΔΕΘ με αναμενόμενες νέες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ανακαίνιση σπιτιών, αλλαγή ενοικιαστών, αναδομήσεις, ανασχηματισμοί, ανακατατάξεις?

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ο Σεπτέμβρης είναι «γενέθλιος» μήνας. Φέτος συμπληρώνει τα 36 χρόνια ζωής του, με μια πλούσια δράση στην πολιτικοκοινωνική ιστορία του τόπου: Θετική και αρνητική. Μετά τη Χούντα και την κατάρρευση της παλιάς δεξιάς, με τη Μεταπολίτευση (1974), το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κίνημα που συγκέντρωσε ελπίδες, όνειρα και προσδοκίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων: Για μια «Αλλαγή» που θα έκανε την Ελλάδα χώρα ευνομούμενη, με ισονομία, αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Οι μη προνομιούχοι Ελληνες, με το περίφημο σλόγκαν του Ανδρέα «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», είδαν καινούριες μέρες?

ΕΓΙΝΑΝ πολλά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας-Σημίτης). Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα, αν υπήρξε σωστότερη διαχείριση προσώπων και δημόσιου χρήματος και κυρίως πιστή τήρηση νόμων και προγραμμάτων. Ολες οι «μεταπολιτευτικές» κυβερνήσεις (ιδιαίτερα η τελευταία του Κ. Καραμανλή) μέτρησαν, δυστυχώς, πρώτα το πολιτικό (κομματικό) κόστος, όχι το οικονομικό -σε βάρος του μέλλοντος της χώρας. Το δεύτερο κόστος (δημόσιο χρέος) «έφαγε» το πρώτο (την πολιτική)?
***
ΣΗΜΕΡΑ το ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνοντας μια χώρα σε οικονομική και ηθική χρεοκοπία -με ουκ ολίγες δικές του ευθύνες- κατέληξε να είναι διαχειριστής των εντολών της τρόικας και δούλος του Μνημονίου, «για να σωθεί η χώρα». Εφαρμόζει μια σκληρή πολιτική σε βάρος, κυρίως, των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κόσμου από την πολιτική. Ετσι, τα δυο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) δεν ξεπερνούν συνολικά το 50% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος! Και τα δυο πληρώνουν πολιτικές αναξιοπιστίας, ρουσφετιού, διαφθοράς, ευνοιοκρατίας («πελατειακές σχέσεις») που εφάρμοσαν εδώ και 36 χρόνια. Η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, σήμερα διαλύεται?
***
ΒΕΒΑΙΑ, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να θυμάται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας που έκανε τις πιο βαθιές ουσιαστικές τομές στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αξιοκρατία κ.λπ. Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, δημιούργησε το ΕΣΥ, ίδρυσε τα ΚΑΠΗ, τα ολοήμερα σχολεία κ.λπ., κ.λπ. Σήμερα όμως, πρόγραμμα και ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν από την πολιτική του? εφικτού που απαιτεί το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, και η Ε.Ε. Οσο για την απόκλιση ανάμεσα σε ιδεολογία («Διακήρυξη» του Σεπτέμβρη 1974) και της σημερινής κυβερνητικής πρακτικής του ΠΑΣΟΚ,  θα ?λεγε κανείς πως παρουσιάζει την πιο αντιφατική εικόνα ελληνικού κόμματος από το 1974 και εντεύθεν. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που θα μας βγάλει απ? το αδιέξοδο?


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα