Γιατροί εφημερεύουν από το… σπίτι τους, όπως παραδέχθηκε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν οι βαρύτατες καταγγελίες της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιδρύματος Εύας Μπαλωμενάκη σχετικά με χρηματισμό συναδέλφων της και ´αισχρές συναλλαγές μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών´.
Η κα Μπαλωμενάκη έκανε τις συγκεκριμένες καταγγελίες σε ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που δημοσιεύτηκε χθες στα «Χ.Ν.».
Ο κ. Δουλγεράκης μίλησε στα «Χ.Ν.» τόσο για το περιεχόμενο των καταγγελιών της κας Μπαλωμενάκη όσο και για τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι το Ιδρυμα «εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είχε κανένα δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Είχαν πάψει να γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Γίνονταν απευθείας αναθέσεις και αγορές, με απίστευτα ποσά. Και το κυριότερο, μετά δεν πληρώνονταν οι προμηθευτές»!
Αναλυτικότερα:
Κύριε διοικητά, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Εύα Μπαλωμενάκη προέβη χθες σε βαρύτατες καταγγελίες. Πώς σχολιάζετε το περιεχόμενο της επιστολής της προς την κα Ξενογιαννακοπούλου;
Κατ? αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι η κα Μπαλωμενάκη όφειλε την καταγγελία αυτή να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου, στη Διοίκηση και σε όποια άλλα όργανα νόμιζε ότι θα έπρεπε να γίνει αυτή η κατάθεση. Δόθηκε στον Τύπο. Αυτό είναι ένα θέμα δικό μας εδώ να το συζητήσουμε ως Νοσοκομείο. Επί της ουσίας, όμως, οι καταγγελίες που έχει κάνει η κα Μπαλωμενάκη σκιαγραφώντας, μάλιστα, με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς -από ´μαυραγορίτες υγείας´ έως ´συνεργάτες φαρμακευτικών εταιρειών´- είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο θίγει το ιατρικό σώμα του Νοσοκομείου Χανίων και επειδή κανείς μας και σε καμία κοινωνική ομάδα δεν είναι όλοι το ίδιο η κα Μπαλωμενάκη θα κληθεί να κατονομάσει, πλέον, ποιοι είναι αυτοί τους οποίους καταγγέλλει και τους οποίους έχει δει, γιατί αναφέρει ότι τους παρακολουθεί εδώ και χρόνια. Μετά από αυτό, η Διοίκηση και η Δικαιοσύνη θα έχουν τον λόγο. Νομίζω ότι η κα Μπαλωμενάκη, της οποίας η προσφορά στους Χανιώτες είναι σημαντική, οφείλει να προσφέρει και αυτή την Υπηρεσία, από τη στιγμή που, όπως φαίνεται μέσα από την καταγγελία της, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Εγώ, λοιπόν, ως Διοίκηση όφειλα σήμερα, μόλις είδα την καταγγελία αυτή στον Τύπο, να διατάξω Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), στην οποία προφανώς θα κληθεί και η κα Μπαλωμενάκη να καταθέσει αυτά που γνωρίζει και έχω ζητήσει να έχω το πόρισμα στα χέρια μου μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες».
Ποιος θα διενεργήσει την ΕΔΕ;
Την Ενορκη Διοικητική Εξέταση θα διενεργήσει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιώργος Αρχοντάκης.
Πέραν από το αν οι καταγγελίες ευσταθούν ή όχι, πέραν από το αν έγιναν απευθείας μέσω του Τύπου και όχι στα αρμόδια όργανα, όπως λέτε, ένας τρόπος να ελεγχθεί τυχόν χρηματισμός γιατρού δεν είναι η έρευνα των περιουσιακών του στοιχείων;
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή το περιέχει αυτό. Περιέχει την κατάθεση του πόθεν έσχες όλων των γιατρών. Άρα θα κληθούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας να καταθέσουν το πόθεν έσχες της περιουσίας τους και να αιτιολογήσουν προφανώς την προέλευση των χρημάτων. Αυτό, λοιπόν, ο νέος νόμος το έχει προβλέψει ήδη.
Έχετε εμπειρία ως διοικητής νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Έχετε ξαναπεράσει από τα Χανιά και τους τελευταίους μήνες είστε και πάλι στο Νοσοκομείο Χανίων. Υπάρχουν, κατά καιρούς, ανεπίσημες καταγγελίες ιδιωτών για χρηματισμό γιατρών;
Σε μένα, εδώ στα Χανιά, στο διάστημα που είμαι, δεν ήρθε κανείς να μου καταγγείλει τίποτα. Και ειλικρινά ζητώ από τους πολίτες των Χανίων, εάν γίνουν μάρτυρες μιας παρόμοιας υπόθεσης, είπα και από την πρώτη μέρα ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό στους πολίτες. Εάν οι πολίτες θέλουν να στήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην επιτρέψουμε ίσως σε κάποιους λίγους να απομυζούν χρήματα από τους πολίτες, θα πρέπει να συνεργαστούν με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παρέμβουμε εάν δεν έχουμε επίσημη καταγγελία από πολίτες ότι τους ζητήθηκαν χρήματα.
Η κα Μπαλωμενάκη αφήνει αιχμές και για τον τρόπο εκτέλεσης των εφημεριών. Εκτελούν γιατροί εφημερίες από το σπίτι τους;
Με βάση την εμπειρία μου αυτά τα δέκα χρόνια στον χώρο της υγείας, σας λέω ναι. Πολλές φορές υπάρχουν γιατροί που έχουν ενεργή εφημερία και δεν είναι στο Νοσοκομείο. Αυτό απαγορεύεται ρητά. Είναι εγκατάλειψη θέσης. Στο διάστημα που είμαι εδώ, πάρα πολλές φορές -και βράδια ακόμα- επισκέπτομαι το Νοσοκομείο και συναντώ τους γιατρούς, οι οποίοι εφημερεύουν. Υπάρχει και ο κατάλογος των εφημερευόντων γιατρών αναρτημένος κάτω, ούτως ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ποιοι εφημερεύουν και να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις ο κόσμος, οι πολίτες. Έχουμε ανάγκη τη συμπαράσταση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Πώς σχολιάζετε την καταγγελία της κας Μπαλωμενάκη περί «εγκληματικής αδιαφορίας του κρατικού μηχανισμού μέχρι και σήμερα» για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών;
Λυπάμαι που θα το πω στην κα Μπαλωμενάκη, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου και όλα τα άλλα όργανα του ιδρύματος, πριν ακόμα αναλάβω εγώ τη διοίκηση, είχαν κινηθεί με τέτοιους ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να μπορέσουν να έχουν τέσσερις θέσεις για τη Μονάδα Νεογνών. Ειλικρινά σας λέω ότι επειδή έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία από τα Νοσοκομεία είναι η πρώτη φορά που δόθηκαν από το νέο Υπουργείο Υγείας ή από οποιοδήποτε Υπουργείο, κάτω από την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, τέσσερις θέσεις σ? ένα Τμήμα. Αυτές οι θέσεις προκηρύχθηκαν αμέσως μόλις ήρθα εγώ. Αυτή τη στιγμή έχουν τις εισηγήσεις οι εισηγητές και αμέσως μετά θα περάσουμε στην επιλογή και στην πρόσληψη γιατρών για τη Μονάδα. Και ο στόχος μας είναι -και το έχω τονίσει αυτό- ότι δεν θα μας αρκέσει να παραμείνει μια Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μια Μονάδα που να είναι πραγματικά Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Να μη χρειάζεται να γίνονται μεταφορές σε άλλα Νοσοκομεία. Αυτός είναι ένας στόχος που, εάν στελεχωθεί η Μονάδα με τους γιατρούς που θα προσλάβουμε, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κι έτσι τα Χανιά θα πάψουν να έχουν πρόβλημα. Οφείλουμε, όμως, να πούμε ότι και η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου και άλλα όργανα και η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, πραγματικά έδωσαν έναν αγώνα δρόμου και μπόρεσαν να πάρουν 34 θέσεις για το Νοσοκομείο Χανίων. Ήδη αρχίζουν και γίνονται οι κρίσεις. Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Κρίσεων έκρινε τις θέσεις των γιατρών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, όπου και εκεί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Δύο νέοι γιατροί θα στελεχώσουν τώρα τη Μονάδα. Άρα, λοιπόν, τους αμέσως επόμενους μήνες όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μάλιστα με ειδικότητες που θα είναι νέες για το Νοσοκομείο Χανίων και για τα Χανιά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα ότι παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε υλικά αγαθά.
Αυτό το έχω πει κι εγώ. Ότι έχουμε ελλείψεις σε υλικά. Και η ερμηνεία είναι πάρα πολύ απλή. Το Νοσοκομείο εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είχε κανένα δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Είχαν πάψει να γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Γίνονταν απευθείας αναθέσεις και αγορές, με απίστευτα ποσά. Και το κυριότερο, μετά δεν πληρώνονταν οι προμηθευτές. Έχουμε απλήρωτους προμηθευτές στο Νοσοκομείο από το 2007. Και αναφέρομαι όχι μόνο σε προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και σε προμηθευτές απλούς, επαγγελματίες Χανιώτες, οι οποίοι είτε έκαναν κάποια εργασία στο Νοσοκομείο μέσα είτε προσέφεραν κάποια είδη και αυτοί οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι από το 2007.
Αυτή είναι πολύ σοβαρή καταγγελία.
Δεν είναι καταγγελία. Είναι η εικόνα που βγαίνει μέσα από το λογιστήριο. Είχαν να πληρωθούν οι άνθρωποι από το 2007. Πραγματικά εγώ, παρότι δεν είμαι ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης, ντρέπομαι να συνομιλώ με τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα προφανώς αντιμετωπίζουν και τεράστια οικονομικά προβλήματα. Και τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία πρέπει να εισπράττει το Νοσοκομείο, σταμάτησαν να στέλνουν χρήματα στο Νοσοκομείο επίσης από το 2007. Η μοναδική εξαίρεση έγινε φέτος από το ΙΚΑ, τις ημέρες που ανέλαβα τη διοίκηση, που έστειλε κάποιο ποσό. Αυτά τα ποσά μπήκαν όλα στις ρυθμίσεις. Δηλαδή το μεν Νοσοκομείο έχασε τα έσοδά του από τα ταμεία μέχρι το 2009, ρυθμίστηκαν τα χρέη του Νοσοκομείου ή με ομόλογα ή με μετρητά, ήρθαν τα αντίστοιχα χρήματα για το 2005, το 2006, το 2007 και το 2008 από το Υπουργείο Υγείας -ένα μέρος πάει σε μετρητά κι ένα μέρος πάει σε ομόλογα- και αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει και είμαστε από τα πρώτα Νοσοκομεία στην Ελλάδα που το 95% των διαγωνισμών του έχει βγει ´στον αέρα´ κι έχουμε αρχίσει ήδη και κατοχυρώνουμε υλικά και υπογράφουμε συμβάσεις με τους μειοδότες όλων των υλικών.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν, αν η μνήμη μου δεν με απατά, τον περασμένο Μάρτιο, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών; Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα;
Είχα υποσχεθεί στους γιατρούς ότι θα παλέψω, παρότι δεν ήμουν ο αίτιος εγώ από την αρχή του χρόνου, να βρω χρήματα, μέσω του Υπουργείου, και να τους καταβάλλουμε τις δεδουλευμένες εφημερίες. Αυτό, λοιπόν, έγινε πριν από λίγο καιρό. Υπάρχει απόφαση της υπουργού Υγείας κας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει έρθει εδώ και μέρες στο Νοσοκομείο και το γνωρίζουν όλοι οι γιατροί, με την οποία καλύπτονται όλες οι εφημερίες των γιατρών, από 1ης Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 31 Μαΐου 2010. Το σύνολο των εφημεριών. Το σύνολο των χρημάτων έχει έρθει. Ήρθε, δηλαδή, ένα πόσο της τάξης των 600.000 ευρώ περίπου, για να καλύψει όλα τα δεδουλευμένα μέχρι τις 31 Μαΐου. Μπορώ επίσης να σας πω ότι η κα Μπαρδάτσου και ο κ. Μπομπολάκης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων, πρότειναν στη γενική συνέλευση -που δεν αριθμούσε όμως την πλειοψηφία των γιατρών του Νοσοκομείου, καθώς ήταν παρόντες πολύ λιγότεροι από την πλειοψηφία- να σταματήσει η επίσχεση εργασίας, από τη στιγμή που ήρθαν τα χρήματα. Κάποιοι αντέδρασαν για τους δικούς τους λόγους που δεν θα τους ερμηνεύσω τώρα, αλλά είναι ευνόητοι, και ζήτησαν να συνεχιστεί η επίσχεση. Αποτέλεσμα αυτού, απ´ ό,τι γνωρίζω καθώς με ενημέρωσαν επίσημα, ήταν τόσο η κα Μπαρδάτσου όσο και ο κ. Μπομπολάκης να παραιτηθούν από το Δ.Σ. της Ένωσης και αυτό είναι προς τιμήν τους. Παραιτήθηκαν με περισσή ευαισθησία, αλλά και με πολλή πικρία. Θα πρέπει να γίνει μια νέα γενική συνέλευση για να παρθούν αποφάσεις, γνωρίζω όμως ότι πολλά Τμήματα ήδη αρχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Αφήνετε αιχμές για την πρόταση μερίδας γιατρών στη γενική συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας, παρά το γεγονός, όπως λέτε, ότι έχει δοθεί το σύνολο των χρημάτων μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπονοείτε ότι κάποιοι γιατροί, που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας των πολιτών;
Εγώ προσωπικά ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο. Όταν είμαι και διαχειρίζομαι έναν οργανισμό όπως το Νοσοκομείο, θέλω να με πιστέψετε ειλικρινά ότι σε αυτή μου τη λειτουργία δεν αντιμετωπίζω κανέναν κάτω από πολιτικά κριτήρια. Εδώ με ενδιαφέρουν αυτοί που δουλεύουν, αυτοί που θέλουν να προσφέρουν σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα και αν συμμετέχουν, όπως άλλωστε έχουν δικαίωμα ως έλληνες πολίτες. Αλλά στο Νοσοκομείο μέσα εκείνο που προέχει είναι η δουλειά και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Το τι κάνουν τώρα κάποιοι, αν τους βολεύει ή όχι, κι ευτυχώς είναι οι λίγοι, να συνεχίζουν να κάνουν μια επίσχεση, αυτό είναι θέμα δικό τους, που μπορούν να βγουν προς τους Χανιώτες να το πουν.
Οι καταγγελίες
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή της προς την κα Ξενογιαννακοπούλου, η κα Μπαλωμενάκη αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Παρατηρώ καθημερινά τους μαυραγορίτες της υγείας συναδέλφους μου να πλουτίζουν συνεχώς εις βάρος των ασθενών, που δήθεν εθελουσίως τους καταθέτουν τις χρηματικές ταρίφες (φακελάκια), το ύψος των οποίων η μεγαλοπρέπειά τους έχει καθορίσει.
Δεν έχω δει ουδεμία κρατική παρέμβαση. Δεν είδα κανένα μηχανισμό να ερευνήσει το ´πόθεν έσχες´ γιατρών, που χρόνια τώρα μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν γίνει πάμπλουτοι.
Δεν έχω δει ουδένα ενδιαφέρον για τις βασικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό των κλινικών. Για τη δυσλειτουργία βασικών τμημάτων. Για τις αισχρές συναλλαγές μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών. Για τα προγράμματα των εφημεριών και πως εκτελούνται».