Πάλι καλά! Εστω και καθυστερημένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται άρχισε να ενημερώνεται και να… ασπάζεται το γεγονός που από το 1960 είχε διαπιστωθεί από έγκυρες διεθνείς επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή είναι το διατροφικό πρότυπο που υπήρξε, μελετήθηκε και αποδείχτηκε ότι έχει σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία!
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Υπουργός κα Μπατζελή σε αναφορά του Βουλευτή κ. Στρατάκη στην οποία αρχίζει να παραδέχεται αυτό που διεθνούς κύρους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες χρόνια τώρα γνωρίζουν.
Ωστόσο όμως η κα Υπουργός, στην ίδια απάντηση δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την θέση της υπέρ της Μεσογειακής διατροφής, επικαλούμενη το γεγονός ότι Ελληνες επιστήμονες, που δεν τους κατονομάζει, «πρωτοστατούν στην έρευνα στοιχείων της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής» και ότι προς την κατεύθυνση αυτή, Υπηρεσίες του Υπουργείου της, όπως δηλώνει «εκπαιδεύουν τις γυναίκες της υπαίθρου σε θέματα σωστής διατροφής και μεταποίησης» βάζοντάς τους, ως φαίνεται, σαν καπέλο όχι τα τοπικά ονόματα αλλά τον όρο «Μεσογειακή διατροφή»!
Ομως, είναι γνωστό ότι αρκετοί επιστήμονες τελευταία σχεδιάζουν τις έρευνές τους ανάλογα με τις πηγές που τις χρηματοδοτούν, ενώ και οι Υπηρεσίες αν δεν έχουν νέες κατευθύνσεις εφαρμόζουν, αβασάνιστα, παλαιότερες και μερικές φορές αναχρονιστικές πολιτικές.
Γιατί δεν είναι δυνατό να μην είναι γνωστό σε επιστήμονες η ειδικούς ασχολούμενους με το θέμα, το γεγονός ότι η ορολογία «Μεσογειακή διατροφή» αποτελεί ένα παραμορφωμένο αντίγραφο και ένα άθλιο καπέλωμα της Κρητικής. Και ότι, αφού υποκλέπτει και παραποιεί το περιεχόμενό της, ώστε να εξυπηρετεί τα υποβαθμισμένα και ραφιναρισμένα ελαιόλαδα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες τυποποίησης, το λανσάρει με το όνομα «Μεσογειακή» που χωράει όλους και όλα!
Είναι επομένως φανερό, ότι οι πολιτικοί και οι παράγοντες γενικά της Κρήτης πρέπει να παραμερίσουν τις προσωπικές και επικοινωνιακές πολιτικές και να αρχίσουν μια κοινή ουσιαστική επιθετική πολιτική υπερασπιζόμενοι τα όποια πλεονεκτήματα διαθέτει αυτό το νησί…
Και προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να πείσουν το ΥΑΑΤ, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι Υπουργός όταν δημοσιευτεί το παρόν, ότι οφείλει να καταστήσει πλέον σαφή την πολιτική του ως προς τα διατροφικά πρότυπα. Θα υποστηρίξει πραγματικά τα τοπικά πρότυπα της χώρας η θα αφήσει την λεγόμενη «Μεσογειακή διατροφή» να τα ισοπεδώνει και να προωθεί έτσι τα υποβαθμισμένα προϊόντα και τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα όλων των Μεσογειακών χωρών;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές παρέχουν οπωσδήποτε μια ευκαιρία διατύπωσης προτάσεων και δεσμεύσεων για το καίριο αυτό θέμα.
Ιδωμεν.
Ν.Μ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.