Κύριε διευθυντά,
ο Αλικιανός βρίσκεται στην καρδιά του Χανιώτικου κάμπου. Οι περισσότεροι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν σε αυτή την περιοχή. Οι Αλικιανιώτες όπως ήταν επόμενο τους πολέμησαν. Αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης στον περίβολο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού (2 Ιουνίου 1941) σαράντα δύο παλληκάρια εκτελέστηκαν. Πολλοί επίσης Αλικιανιώτες είναι ανάμεσα στους 118, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου, που εκτελέστηκαν στον ποταμό Κερίτη την 1η Αυγούστου 1941. Γι´ αυτά τα δυο περιστατικά έχουν γραφεί πολλά! Όμως υπάρχει και ένα ακόμη περιστατικό για το οποίο δεν έχει γραφτεί τίποτα. Στον Αλικιανό είχαν επιτάξει οι Γερμανοί πολλά σπίτια σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Αν θυμάμαι καλά στις 25 Μαΐου 1945 θα έφευγαν από το χωριό και οι τελευταίοι Γερμανοί.
Τελευταίοι ήταν καμιά τριανταριά Γκεσταμπίτες. Υπήρχε επίσης ένα γερμανικό φυλάκιο ανάμεσα στο χωριό Αλικιανός ? Βατόλακκος. Την παραμονή του φευγιού των Γερμανών οι δικοί μας σκότωσαν τον Γερμανό σκοπό σε αυτό το φυλάκιο. Την άλλη μέρα το πρωί οι Γερμανοί που είχαν απομείνει τελευταίοι μάζεψαν όλους τους άντρες Αλικιανιώτες και τους έστησαν στον τοίχο για εκτέλεση. Βλέποντας αυτή τη σκηνή αγανάκτησα μα δεν ήξερα και πώς να αντιδράσω για να σωθούν οι χωριανοί μου. Ξαφνικά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να βοηθούσε ο Δημήτρης Σταφυλαράκης που όπως είχα ακούσει είχε σχέση με τους Εγγλέζους. Πώς να πάω όμως στον Βατόλακκο και να του κάνω γνωστό το γεγονός; Υπήρχε το Γερμανικό φυλάκιο και περιπολίες…
Όμως δεν έχασα καιρό, μέσα από λιόφυτα και περιβόλια, έφτασα στον Βατόλακκο. ´Το και το´, λέω στον Σταφυλαράκη. Δεν ξέρω πως τους ειδοποίησε, πάντως το απογευματάκι, καταφτάνουν οι Άγγλοι μοτοσυκλετιστές. Οι Αλικιανώτες απελευθερώθηκαν και ορισμένους τους οδηγούν οι ίδιοι οι Άγγλοι στα σπίτια τους.
Γιάννης Μανουσάκης
Υ.Γ. Στην περιοχή της Επισκοπής είχαν οι Γερμανοί πολεμοφόδια. Κάθε πρωί μάζευαν από τα γύρω χωριά κυρίως γυναίκες και τις μετέφεραν εκεί να καθαρίζουν τα πυρομαχικά.
Όταν λοιπόν ήταν να φύγουν οι Γερμανοί τους έβαλαν φωτιά. Κρότοι, καπνοί και φωτιές κύκλωσαν όλη τη γύρω περιοχή. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πρόσωπα -Έλληνες που καθάριζαν τα πυρομαχικά, πολλές φορές έκαναν σαμποτάζ- άδειαζαν το μπαρούτι και άφηναν τη σφαίρα μόνο.