´Αυτό που διακυβεύεται σήμερα στην Ελλάδα είναι ο κίνδυνος, εάν αποτύχει η οικονομική διαχείριση, η χώρα να βρεθεί μερικές δεκαετίες πίσω´.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης του αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, με συντονιστή τον οικονομολόγο Μίνω Ζομπανάκη, μέλος του
ΕΛΙΑΜΕΠ.
Oπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η οικονομική αναστύλωση της χώρας περνά μέσα από τον κρατικό μηχανισμό καθώς απαιτείται η ριζική αναδιοργάνωση των δημόσιων Yπηρεσιών.
Παράλληλα ανέφεραν ότι η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά το 2011 με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και κλεισίματος των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι χρειάζεται όραμα και στρατηγική για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.
ΚΡΑΤΟΣ
Μιλώντας για τη σχέση κράτους-οικονομικής κρίσης ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα ή θα ζήσει την τελευταία πράξη του δράματος της χρεοκοπίας ή την αρχή μιας νέας προοπτικής.
“Απαιτείται η προσαρμογή στον συντονισμό της Ελληνικής κοινωνίας ή θα επικρατήσει ο παγετώνας μιας παρατεταμένης και φθίνουσας περιόδου. Η χώρα ή θα παραμείνει συνολικά μετέωρη ή ανατρέπει τις παραδοσιακές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες και εισάγει νέες μορφές κρατικής οργάνωσης και σύγχρονους διοικητικούς θεσμούς. Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα και όχι τα ερωτήματα λαϊκίστικης μορφής όπως τον “εάν είσαι φίλος ή όχι του Μνημονίου”, επεσήμανε.
“Καλλιεργείται η εντύπωση ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη μεν αλλά που κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί. Πρέπει όμως να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η εποχή της συνεχούς μεγέθυνσης με δανεικά δεν πρόκειται να ξανάρθει. Η εθνική αυτογνωσία είναι μια έννοια την οποία χρειαζόμαστε όλοι αυτή την περίοδο που περνάμε” επεσήμανε ο πρώην Υπουργός.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Η σημερινή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα, οδηγεί την Ελλάδα στην κατηγορία των τριτοευρωπαϊκών χωρών και η πορεία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Απαιτείται η συνειδητοποίηση από την κοινωνία, ότι η χώρα την τελευταία δεκαετία δεν έζησε όπως έπρεπε την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά απλά την επιβίωσή της και μάλιστα με δανεικά. Δεν υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ποιοτικές αλλαγές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας αλλά ποσοτική αύξηση της κατανάλωσης. Κατά συνέπεια για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική που οδήγησε στην κρίση”. Η οικονομική αναστύλωση της χώρας περνά μέσα από τον κρατικό μηχανισμό τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. “Με τη σημερινή διοικητική μηχανή είναι αδύνατη η εκτέλεση ενός μεσομακροχρόνιου προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης αλλά ακόμη και η εφαρμογή των στοιχειοδέστερων μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσχερών συνεπειών είναι προβληματική.
Απαιτείται η ριζική αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών ώστε μετά από χρόνια να αρχίσουν να αποδίδουν. Θα πρέπει σε πρώτη φάση να προχωρήσει η ad hoc και γρήγορη απόδοση αλλαγών στην δράση της διοικητικής μηχανής. Οι εκ των ενόντων παρεμβάσεις που παρακάμπτουν την αδρανούσα αναποτελεσματική διοικητική πυραμίδα, είναι μονόδρομος για την περίοδο που διερχόμαστε”επεσήμανε.
´Εξαιρετικά δύσκολη η επόμενη χρονιά´
Ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, χαρακτήρισε τον επόμενο χρόνο εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία της χώρας.
Οπως επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, “η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το βιωτικό επίπεδο για χρόνια δεν ανταποκρινόταν στις παραγωγικές της ικανότητες, ουσιαστικά ζούσε με δανεικά. Κάποια στιγμή όμως φτάνει και ο “λογαριασμός” κι αυτή η ώρα ήρθε τώρα. Οι ξένοι φίλοι μας και οι διεθνείς αγορές ανακάλυψαν, ότι όχι μόνο είχαμε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και μεγάλο χρέος ή τεράστιο έλλειμα ανταγωνιστικότητας που φαίνεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών αλλά κυρίως ότι είχαμε έλλειμμα αξιοπιστίας. Διότι οι εταίροι μας ανακάλυψαν ότι όχι μόνο ήμασταν προβληματικοί οικονομικά αλλά τους κοροϊδεύαμε συστηματικά για χρόνια. Αυτό οδήγησε στη μεγάλη έκρηξη και η Ελλάδα έγινε το κέντρο προσοχής των διεθνών αγορών και διεθνών ΜΜΕ. Επειτα ήρθε η δανειακή κρίση, στέρεψαν οι αγορές και το κράτος δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί. Από τη στιγμή που οι αγορές στερεύουν πρέπει κάπου να βρεις χρήματα για να πληρώσεις τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, τους τόκους από τα δάνεια που χρωστάς και να αποπληρώσεις τα δάνεια του παρελθόντος. Για αυτό όσοι “σηκώνουν τα λάβαρα” εναντίον του Μνημονίου θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο ξεκάθαρα που θα βρουν τα χρήματα, αν πάψουν να μας τα δίνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι αν δεν τα βρουν, θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο επίσης τι θα συμβεί με τις καταθέσεις στις τράπεζες, τι θα γίνει με τους μισθούς τους και τις συντάξεις και τι θα γίνει με την Ελληνική οικονομία, αν φτάσουμε στο ακραίο σημείο, να μας διώξουν από το ευρώ”.
Ο κ. Τσούκαλης τόνισε ότι η χώρα έχει μπει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που θα διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.
“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Τώρα μόλις ξεκίνησαν.
Ζούμε σε μια εποχή ύφεσης που θα συνεχίσει και θα είναι βαθύτερη το 2011 όπου τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Κι άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα αυξηθεί. Με αυτά τα δεδομένα το κρίσιμο ζητούμενο είναι πώς επιμερίζεις τα βάρη και πώς μπορείς να προσφέρεις ένα δίκτυ ασφαλείας στους πιο αδύναμους. Κάτι που λέγεται εύκολα και δύσκολα γίνεται καθώς πρέπει να κάνεις κοινωνική πολιτική χωρίς λεφτά και με διαλυμένο δημόσιο μηχανισμό” τόνισε ο κ. Τσούκαλης.
Και πρόσθεσε: “για να ξεπεράσουμε όλη αυτή την κατάσταση θα πρέπει να έχουμε αντίληψη του τι συμβαίνει και να καταλάβει ο κόσμος τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή και τι σημαίνει αποτυχία. Χρειάζεται όραμα και στρατηγική για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.
Ταυτόχρονα απαιτείται κάθαρση και τιμωρία σε όσους οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο αλλά και ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Ο κόσμος πρέπει να δει κάποιους να περνάνε απο δικαστήρια για ποινικά αδικήματα” σημείωσε.
´Κρίση της κοινωνίας´
Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ αναφερόμενος στην παθολογία της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε σχέση με την κοινωνία επεσήμανε ότι: “η κρίση δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική αλλά πρόκειται για μια ευρύτερη κρίση της κοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η μετεκπαίδευση των Ελλήνων σε μια άλλη ρότα. Το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει τα σωστά εγκόλπια στον πολίτη από μικρή ηλικία. Η Εκπαίδευση έχει σημαντικό ρόλο αλλά χρειάζεται μια μεθεργασία”.
“Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια σειρά μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά όμως πρέπει να συγκαταλέγεται και η τιμωρία όσων έφταιξαν για την σημερινή κατάσταση. Χρειάζονται να γίνουν μερικές δίκες διαφθοράς για να πειστεί ο Ελληνικός λαός ότι αυτή η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα.
Ενα κράτος δικαίου είναι αυτό που τιμωρεί τους παραβάτες” τόνισε ο κ. Βερέμης.
Και πρόσθεσε ότι: “στην σημερινή κοινωνία υπάρχει μια αντίληψη στον μέσο άνθρωπο ότι όλοι μας δεν κάναμε κάτι καλά. Κάποιοι φταίνε πιο πολύ αλλά υπήρξε μια γενικότερη συντεχνία για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Δεν νομίζω ότι εν μέσω αυτής της δύσκολης οικονομικο-κοινωνικής θα υπάρξει λαϊκή αντίδραση, ίσως όμως να υπάρξει αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων”.