Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης

Από τον κ. Ελ. Ρενιέρη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή
που απευθύνεται στους ελαιοπαραγωγούς:

Κύριε διευθυντά,
η επιχείρησή μας ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργούνται από τις αλλαγές που επιφέρει στον γεωργικό τομέα η τήρηση νέων εφαρμοστικών ευρωπαϊκών κανονισμών καθώς και η ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των παραγόμενου ελαιολάδου μας, μέσω της εφαρμογής φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, προτίθεται να προχωρήσει στην διεύρυνση της ανεξάρτητης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης με σκοπό την πιστοποίησή της από διαπιστευμένο και πλέον αξιόπιστο φορέα πιστοποίησης.
Η πιστοποίηση του παραγόμενου ελαιολάδου μας μέσω της ομάδας παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης σηματοδοτεί μια σειρά από πολλαπλά οφέλη όπως:
Διεθνή διασφάλιση και κατοχύρωση από ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης, ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι ασφαλές για κατανάλωση σε όλη τη διατροφική αλυσίδα ξεκινώντας από την παραγωγή του ελαιοκάρπου μέχρι την τελική συσκευασία και διάθεση του ελαιολάδου.
Δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ύπαρξη προστιθέμενης αξίας στο τελικό προϊόν.
Δημιουργία στρατηγικού εργαλείου οργάνωσης και λειτουργίας της Ομάδας Παραγωγών, που οδηγεί σε περαιτέρω ανάπτυξη μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση, ενημέρωση αλλά και την επώνυμη αναγνώριση της Ομάδας Παραγωγών.
Τεκμηριωμένη προστασία του περιβάλλοντος, όπου δραστηριοποιούνται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέσω της ορθολογικής χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ως αποτέλεσμα τεκμηριωμένων και ελεγχόμενων εφαρμογών (εξοικονόμηση πόρων).
Προστασία και ασφάλεια της σωματικής υγείας των παραγωγών κατά τη διάρκεια των φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.
Τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
Επιπλέον σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των μέτρων ειδικής στήριξης σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 73/2009», έχουν καθορισθεί οι δικαιούχοι παραγωγοί  της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ελαιολάδου, (ποιοτικό παρακράτημα) η ενδεικτική τιμή της οποίας ανέρχεται σε 30 – 80 ευρώ ανά στρέμμα (ανάλογα με τη συμμετοχή) και θα την λάβουν μόνο οι ελαιοπαραγωγοί που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα σε περιοχές Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης),
β) εφαρμόζουν πιστοποιημένο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1. και AGRO 2.2. του AGROCERT,
γ) συνεργάζονται με επιχείρηση-ελαιοτριβείο που είναι πιστοποιημένο – ενταγμένο στο μητρώο του ΟΠΕΓΕΠ για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ,
δ) το ελαιοτριβείο διαθέτει πιστοποίηση HACCP (ISO 22000) από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω την οικονομική αυτή ενίσχυση, δικαιούνται όλοι οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χανίων, δεδομένου ότι όλος ο νομός χαρακτηρίζεται σαν ΠΓΕ και τμήματα αυτού σαν ΠΟΠ. Απομένει η ένταξη σε ομάδα παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης όπως επίσης και η εξασφάλιση συνεργασίας με πιστοποιημένα ελαιοτριβεία κατά ISO 22000 και ΠΓΕ ή ΠΟΠ.
Η ομάδα παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης με σκοπό την πιστοποίησής της σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2, δεν έχει μόνο σκοπό την λήψη ενός ακόμη πιστοποιητικού που θα μας βοηθήσει «γραφειοκρατικά» να εισπράξουμε μια ακόμα οικονομική ενίσχυση.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σοβαρής ομάδας που θα πλαισιωθεί από αξιόπιστους συνεργάτες με σκοπό τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο ελαιόλαδο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του αλλά και η εμπορική του διασύνδεση με την επώνυμη τυποποίηση και την κάλυψη όλων των επιμέρους απαιτήσεων των αγορών. Υπό αυτήν και μόνο την προϋπόθεση η επιχείρηση μας προτίθεται να εμπλακεί ενεργά με την διεύρυνση και πιστοποίηση ομάδας παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφόσον βέβαια υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από την πλευρά σας
Τα έξοδα που προκύπτουν (έξοδα γεωπόνου συμβούλου, φορέας πιστοποίησης, τετράδια παραγωγών, εκπαίδευση, χημικές αναλύσεις ανίχνευσης φυτοφαρμάκων ελαιολάδου, αναλύσεις εδάφους κ.λπ.) επιβαρύνουν τους παραγωγούς ανάλογα με τα στρέμματα και τον αριθμό των αγροτεμαχίων που διαθέτουν.
Πληροφορίες στο τηλ. 2822031902 και στα γραφεία μας, στο χώρο της τυποποίησης στον Κορφαλώνα Κισάμου.
Οι ενδιαφερόμενοι από όλο το νομό είναι απαραίτητο να προσκομίσουν άμεσα Αντίγραφο Ενεργοποίησης Δικαιωμάτων της περιόδου 2010 από την Ένωση που ανήκουν).

Ελευθέριος Ρενιέρης,
ελαιοτριβείο Κουρφανώλας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα