Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Χωρίς νερό ο Καλλικράτης

´Δεν μπορεί να συνεχιστεί το μαρτύριο του νερού´, φωνάζουν κάτοικοι και άνθρωποι που κατάγονται από τον Καλλικράτη, το ιστορικό χωριό των Σφακίων. Χωρίς νερό πόσιμο αλλά και με το νερό της άρδευσης να πρέπει να μεταφερθεί με βυτία από το Φραγκοκάστελλο ή τα Μυριοκέφαλα, η μόνιμη διαβίωση στο οροπέδιο είναι σχεδόν αδύνατη. Λιγοστές οικογένειες παραμένουν μόνιμα στο χωριό και περίπου 80-90 άτομα έρχονται τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο παρά τις εκκλήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια είδαν την Πολιτεία και το κεντρικό κράτος να μη δρομολογεί κάποια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Εχουν μείνει με την ελπίδα για κάποια λιμνοδεξαμενή ή τη μεταφορά νερού από τις γειτονικές περιοχές.
´Ζούμε στο 2010 και υποφέρουμε από νερό. Γιατί; Να γίνει κάτι και στο χωριό μας ώστε να μείνουν οι νέοι´, είναι η φωνή διαμαρτυρίας της κας Αριάδνης Μανουσέλη. Μόνιμη κάτοικος της περιοχής γνωρίζει καλά το πρόβλημα εδώ και χρόνια. ´Ούτε τα ποτήρια να πλύνω δεν μπορώ, ούτε να σφουγγαρίσω σαν νοικοκυρά γιατί θα πρέπει να σκεφτώ και την τελευταία σταγόνα´, μας λέει η κα Μανουσέλη
´Δυστυχώς έπρεπε να φύγουν οι κάτοικοι, να ερημώσει το χωριό για να γίνει ο δρόμος. Μέχρι και πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε παρά μόνο χωματόδρομος. Σιγά – σιγά κάποιοι επέστρεψαν έγινε και δεύτερος και τρίτος δρόμος αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να έλθει να καλλιεργήσει τη γη του και να αναπτύξει την κτηνοτροφία χωρίς νερό´, υπογραμμίζει ο κ. Σήφης Μανουσογιαννάκης, γεν. γραμματέας της Ενωσης Απανταχού Σφακιανών, συμπληρώνοντας πως: ´Το ζήτημα του νερού δεν αντιμετωπίσθηκε όπως θα πρεπε σε πολλά ορεινά χωριά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από στέρνες.  Νερό μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με επέκταση του δικτύου υδροάρδευσης από τα γειτονικά Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου που απέχουν 4 – 5 χλμ., τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής ή την επέκταση του δικτύου υδροάρδευσης από το Φραγκοκάστελλο´ .
Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ
Πρωτεργάτης της προσπάθειας για μια γεώτρηση των Καλλικρατιανών ο κ. Μπάμπης Ψαρρός μόνιμος κάτοικος της περιοχής. Ωστόσο η προσπάθεια απέτυχε καθώς δεν βρέθηκε νερό. ´Ο  Καλλικράτης εξυπηρετείται από στέρνες και τώρα που αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων όλοι οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν καθημερινά με τα αυτοκίνητα τους τεπόζιτα με νερό απ? το Φραγκοκάστελλο και τα Μυριοκέφαλα. Οι 30 οικογένειες που ζουν εδώ  είναι σε άθλια κατάσταση´, λέει. Μας δείχνει ό,τι απόμεινε από τη γεώτρηση που έγινε σε χώρο δικό του. ´Εχουμε   πολλούς φίλους που αγαπούν τον τόπο. Κάναμε μια έκκληση να βοηθήσουν να κάνουμε μια γεώτρηση. Πενήντα πέντε φίλοι συνεισέφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας και μαζέψαμε ένα ποσό.Φτάσαμε στα 155 μέτρα και βγάλαμε μόνο μπόλικο χαλίκι. Ούτε καν υγρασία δεν βρήκαμε. Τα πετρώματα εδώ είναι ασβεστολιθικά και δεν κρατάνε το νερό.   Αυτό που ζητάμε από την Πολιτεία είναι ένα μακροπρόσθεσμο έργο όπως η λιμνοδεξαμενή και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα να φέρουν το νερό από τα Μυριοκέφαλα με φυσική ροή´, επισημαίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κώστας Καντιράκης. ´Οταν δεν υπάρχει νερό πώς θα μείνει ο κόσμος εδώ; Γι? αυτό και έχει φύγει το 90% των κατοίκων, ενώ η ζωή στο χωριό είναι βιώσιμη για να κάνεις καλλιέργειες, για κτηνοτροφία ακόμα και αγροτουρισμό´.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
Οι Καλλικρατιανοί καλούν τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύσεις, να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν και άλλες ορεινές περιοχές.
´Υπάρχουν λύσεις. Καιρός είναι Νομαρχία, Δήμος, Περιφέρεια, Πολιτεία να  σκύψουν πάνω στο πρόβλημα´, λέει ο κ. Γιώργος Τσουπάκης. ´Εχουμε ένα μεγάλο κάμπο που όλα μπορούν να ποτιστούν και να καλλιεργηθούν. Οι αμέλειες του κράτους είναι τεράστιες. Οι Μαδάρες των άλλων περιοχών είναι γεμάτες λιμνοδεξαμενές και εμείς δεν έχουμε ούτε νερό να πιούμε´, μας εξηγεί ο κ. Αντρέας Μανουσέλης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως ´είχε   γίνει μια ενέργεια από τον Δήμο με 110.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Θησέας” για να γίνει μια λιμνοδεξαμενή αλλά δεν ξέρω πού πάγωσε το θέμα´.
Αλλοι, όπως ο κ. Μανούσακας, ζητάνε την αξιοποίηση των πηγών της περιοχής. ´Υπάρχουν πηγές, μπορούν να έλθουν οι ειδικοί να δουν πώς θα εξορυχθεί το νερό, ώστε να μη χάνεται´, παρατηρεί.
Τον τελευταίο λόγο τον αφήνουμε για τον κ. Λεδάκη.  ´Για το ξύρισμα ακόμα χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Τι άλλο να πεις;´.

ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
´Υπάρχει μελέτη για λιμνοδεξαμενή´
´Το πρόβλημα του νερού στον Καλλικράτη προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε από τα πρώτα χρόνια. Κάναμε μια γεώτρηση, που δυστυχώς δεν πέτυχε´, αναφέρει ο δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´. Ο Δήμος αναζήτησε τη λύση δρομολογώντας την κατασκευή λιμνοδεξαμενής. ´Κάναμε μια προσπάθεια για λιμνοδεξαμενή. Εντάξαμε τη μελέτη στο πρόγραμμα “Θησέας” αλλά δυστυχώς υπήρξε μια καθυστέρηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια δεν προχώρησε ο “Θησέας” και το έργο δεν έγινε. Η περιοχή πάντα είχε πρόβλημα αλλά λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και των λίγων χιονοπτώσεων έχει κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας και το πρόβλημα έχει μεγιστοποιηθεί´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα