ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
Καταδίκη της Τουρκίας από το Ε.Δ.Α.Δ.
Στρασβούργο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) καταδίκασε χθες την Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης της δολοφονίας το 2007 του Χραντ Ντινκ, καθώς απεφάνθη ότι οι τουρκικές αρχές δεν προστάτευσαν τον τουρκοαρμένιο δημοσιογράφο και δεν απέτρεψαν τη δολοφονία του μολονότι γνώριζαν ότι υπερεθνικιστές συνωμοτούσαν για το θάνατό του. Ο τουρκοαρμένιος δημοσιογράφος πέθανε από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από έναν νεαρό εθνικιστή έξω από το γραφείο του τον Ιανουάριο του 2007, αφού είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιές οργανώσεις. Ο Ντινκ βρέθηκε στο στόχαστρο των υπερεθνικιστών μετά τις εκκλήσεις που απηύθυνε στην Άγκυρα για να αποδεχθεί το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στις μαζικές σφαγές Αρμενίων το 1915. Το δικαστήριο του Στρασβούργου, στο οποίο είχαν προσφύγει συγγενείς του δημοσιογράφου, απεφάνθη χθες ότι οι τουρκικές αρχές δεν προστάτευσαν τη ζωή του δημοσιογράφου, καθώς δεν ερεύνησαν σοβαρά τις απειλές που είχε δεχθεί, και διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση 100.000 ευρώ στη σύζυγο του δημοσιογράφου και τα παιδιά του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η καταδίκη αυτή του Ντινκ συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασής του και ότι τον κατέστησε στόχο των ακραίων εθνικιστών.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ
´Μπλόκο´ στα σχέδια του Ομπάμα
Ουάσινγκτον
Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που είχε προσφέρει ο Μπους στους πλούσιος Αμερικανούς, μπλόκαραν οι ΡΕπουμπλικάνοι στη Γερουσία.
Οι φόροι έχουν γίνει κύριο θέμα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιζητούν να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς. Ο Ομπάμα ισχυρίζεται ότι το κόστος της διατήρησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για τους πλούσιους είναι πολύ υψηλό τη στιγμή που οι ΗΠΑ βγαίνουν από την ύφεση με ένα τεράστιο έλλειμμα.
Η αβεβαιότητα γύρω από τη φορολογική πολιτική επικρέμεται της αργής οικονομικής ανάκαμψης και οδηγεί τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν τί θα γίνει με τους φόρους στο κεφάλαιο και στα μερίσματα.
Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη γερουσία, Μιτς Μακόνελ πρότεινε πάγωμα όλων των φόρων, επιμένοντας ότι οι μειώσεις για τους πλούσιους αμερικανούς αλλά και για τη μεσαία τάξη πρέπει να παραμείνουν. Ελέγχοντας τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι ικανοί να υπαγορεύσουν κατά πόσο θα υπάρξει ψηφοφορία για τα φορολογικά πριν ή μετά τις εκλογές, αλλά είναι ασαφές εάν υπάρχει κομματική ενότητα στο θέμα.
Ο Μακόνελ μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει πολλούς διαφωνούντες και θα φέρει την πρόταση του στο σώμα. Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε θεσπίσει ο Μπους, τότε αυτές θα λήξουν στο τέλος του χρόνου. Όμως σήμερα, οι θέσεις των κομμάτων είναι τόσο περιχαρακωμένες και οι κίνδυνοι πολύ υψηλοί, ώστε οι βουλευτές μπορεί να προτιμήσουν να παγώσουν το θέμα μέχρι τις εκλογές.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΣ
Συναντήθηκαν
Νετανιάχου – Αμπάς
Σαρμ Ελ-Σέιχ
Το ζήτημα του εποικισμού βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων, που ξεκίνησε χθες στην Αίγυπτο παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Μαχμούντ Αμπάς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήλθαν ενώπιος ενωπίω στο Σαρμ ελ-Σέιχ με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Πηγή ανησυχίας αποτελεί η επικείμενη εκπνοή (στις 26 Σεπτεμβρίου) της μερικής αναστολής στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Τα μηνύματα που έρχονται από το Ισραήλ σχετικά με τη διατήρηση ή την αναστολή του μορατόριουμ είναι διφορούμενα.
Η συνάντηση Αμπάς-Νετανιάχουν διήρκεσε μία ώρα και 40 λεπτά και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες «διαπραγματεύτηκαν με καλή πίστη», επαναλαμβάνοντας πως κοινό όραμα είναι η λύση στη βάση των δύο κρατών.
Ως προς το καυτό ζήτημα του εποικισμού, ο Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε πως πρέπει να παραταθεί το ισραηλινό μορατόριουμ. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον πριν φθάσει στην Αίγυπτο για τις συνομιλίες.
Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού ενώ οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί με τον Αμπάς να απειλεί με αποχώρηση από τις συνομιλίες αν συνεχιστεί η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα.