Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Το νέο σχολείο

ΣΕ ΜΙΑ απ? τις πιο καυτές υπουργικές θέσεις βρίσκεται η κα Αννα Διαμαντοπούλου. Το παλιό ΥΠΕΠΘ που έγινε «Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων» είναι υπουργοβόρο. Και όσοι αποφασίζουν (ή «υποχρεώνονται») να κάτσουν στην καρέκλα του, ξέρουν πολύ καλά ότι η θέση τους είναι πάντα επισφαλής, αν? Αν, λέμε, δεν έχουν την αμέριστη στήριξη του κ. πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου στις αποφάσεις τους.
ΜΕ το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», η κα υπουργός θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου, με όλα τα άλλα να ακολουθούν. Η αλήθεια είναι ότι η κα Διαμαντοπούλου διαθέτει «όραμα» και είναι ικανή να κάνει τις «τομές» που έχει ανάγκη η χώρα μας αυτή την εποχή: Με νομοθετικές ρυθμίσεις, άμεσες παρεμβάσεις, πιλοτικές εφαρμογές, ή οριστικά μέτρα. Εχει δικό της τρόπο δράσης και επιθυμία της είναι η εκ βάθρων αναστήλωση του ελληνικού εκπ/κού συστήματος καθώς και η αναβάθμιση της παιδείας μας.
«?ΕΥΧΟΜΑΙ το σχολείο να δώσει γνώση -που είναι δύναμη ζωής- αρχές και αξίες, που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά ξεκινάμε με θετικούς οιωνούς και κάνω μια πρόσκληση προς όλους -στην πολιτεία, στους εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς: Να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Ολες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο», υπογράμμισε η κα υπουργός με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΤΟ ΝΕΟ Σχολείο -κατά την κα Διαμαντοπούλου- θα είναι «ανοικτό στις ιδέες και στην κοινωνία, στη γνώση και το μέλλον» αξιοποιώντας «κάθε σύγχρονο εργαλείο» και έχοντας πάντα «πρωταγωνιστή» τον εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη. Το «νέο» σχολείο θα είναι «πράσινο», καινοτόμο, με «δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας παρεχόμενη παιδεία»? Ολα τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα που οραματίζεται η κα υπουργός είναι ή θα είναι εφικτά μόνον, εάν γίνει μια ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, πάψουν τα κομματικά ρουσφέτια στις τοποθετήσεις προϊσταμένων, γίνονται δίκαια και έγκαιρα διορισμοί, μεταθέσεις κι αποσπάσεις εκπ/κών κι όταν ουδείς εκπ/κός μένει πάνω από τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες θέσεις.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ της Πολιτείας είναι να έχει εκπαιδευτικούς που να εργάζονται και να αμείβονται αξιοπρεπώς? Χωρίς «ορεξάτους» εκπαιδευτικούς, χωρίς γενναίες χρηματοδοτήσεις στην Παιδεία, κανένα «νέο σχολείο» δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στη χώρα μας?

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα