ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Χάσμα στις αμοιβές ανδρών-γυναικών
Λευκωσία
Ενα από τα μεγαλύτερα ποσοστά χάσματος στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει η Κύπρος, αγγίζοντας το 21,8% έναντι 17% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οπως τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Ντίνα Ακκελίδου το χάσμα στις αμοιβές πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 15% μέχρι το 2013.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε το γεγονός ότι εφαρμόζεται από τον Ιούλιο ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ακριβώς για καταπολέμηση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα έργο που θα κοστίσει σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 75% το παραχωρεί η Ε.Ε. και το 25% καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου
Η Βραζιλία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, την ανακάλυψη ενός ακόμη τεράστιου πετρελαϊκού κοιτάσματος, γνωστό και ως Libra.
Οι δυνατότητα του κοιτάσματος είναι για 8 δισ. βαρέλια αργού, γεγονός που το κατατάσσει σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Το κοίτασμα το οποίο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το πεδίο Tupi, στο κοίτασμα Santos, εκτιμάται πως είναι εν τέλει πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας από την προηγούμενη εκτίμηση των 5,5 δισ. βαρελιών.
Η Petrobas (Petroleo Brasileiro S.A.) εκτιμά πως τα κέρδη από το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορούν να φτάσουν έως και τα 130 δισ. δολάρια, ενώ η παραγωγή της πρόκειται να ανέλθει στα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ
Μήνυμα ελπίδας
Ευχάριστα νέα ´πλημμύρισαν´ το ορυχείο όπου βρίσκονται παγιδευμένοι οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή, καθώς ένας από αυτούς έμαθε ότι έγινε πατέρας.
Ο Αριέλ Τικόνα, αφού άκουσε τα ευχάριστα νέα, κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα, μέσα από σωλήνα τροφοδοσίας, προς στη σύζυγό του: ´Πείτε της να αλλάξει το όνομα της κόρης μας και να της δώσει ένα φιλί. Θα την ονομάσουμε Εσπεράντζα´, που σημαίνει Ελπίδα στα ισπανικά.
Ακόμη ένα ευχάριστο νέο ήρθε για τους παγιδευμένους άνδρες, αναφορικά με το μέλλον τους. Όταν τελικά διασωθούν, δε θα χρειαστεί ξανά να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να βγάλουν τα προς το ζην.
Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας που διαχειριζόταν τα ορυχεία, η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε προσφορές για νέες δουλειές στους παγιδευμένους άνδρες και τους συνάδελφούς τους.
Στους άνδρες έχουν προσφερθεί 1.188 θέσεις εργασίας, αρκετές από τις οποίες είναι περισσότερο ασφαλείς. Πλέον δεν θα χρειαστεί οι μεταλλωρύχοι να επιστρέψουν στις υπόγειες εργασίες αλλά θα μπορέσουν να εργαστούν ως οδηγοί φορτηγών, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί.