Ρώμη
Στον πυρετό του χρήματος ζουν αυτές τις ημέρες οι Ιταλοί, καθώς το “Superenalotto” κληρώνει απόψε το βράδυ 137,9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τη ζωή του τυχερού που θα μαντέψει σωστά τους έξι αριθμούς.
Σε περίπτωση τζάκ πότ, το Σάββατο το ποσό θα αγγίξει τα 139,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα δε με μαθηματικούς υπολογισμούς, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει νικητής, τότε, με την κλήρωση της 28ης Σεπτεμβρίου, θα καταρριφθεί “το ρεκόρ των ρεκόρ”: τα 147,8 εκατομμύρια ευρώ που κερδίθηκαν στην πόλη Μάσσα Καρράρα, κοντά στην Μπολώνια, στις 22 Αυγούστου του 2009.
Το πάθος των ιταλών για το συγκεκριμένο τυχερό παιχνίδι, μπορεί, άλλωστε να διαπιστωθεί και μέσω των νέων τεχνολογιών.
Η σελίδα του Superenalotto στο ” κοινωνικό δίκτυο” του Facebook, μετρά 445.000 εγγεγραμμένους “υποστηρικτές”. Εκείνη του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει 226.000.
Η προσέλευση παικτών κάθε ηλικίας, στα πρακτορεία, τους τελευταίους τρεις μήνες (τα τζακ-ποτ ξεπέρασαν τα ενενήντα) αυξάνεται συνεχώς: στην Νάπολη, πολλοί, προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα μηνύματα και το περιεχόμενο των ονείρων,για να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να συνθέσουν την μοναδική, τυχερή εξάδα. Στην Ρώμη, δεν λείπουν εκείνοι που συνδέουν τα νούμερα του δελτίο του Superenalotto με τα αποτελέσματα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, που μόλις ξεκίνησε και με τον αριθμό της φανέλας του πιο αγαπημένου παίκτη.
Αλλά και στον πιο αποστασιοποιημένο και “ορθολογικό” ιταλικό Βορρά, χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, επωφελούνται τις καθιερωμένης παύσης,την ώρα του γεύματος, για να δοκιμάσουν την τύχη τους,στο πλησιέστερο πρακτορείο ή σε εξουσιοδοτημένο “Tabacchi” -καπνοπωλείο- όπου, κατά παράδοση, μπορεί κανείς να παίξει το δελτίο του. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι “σοβαρές” κληρώσεις, ευνοούν, συνήθως, τις μικρές πόλεις τις επαρχίας. Δεν λείπουν, κατά συνέπεια και οι ιταλοί που ή επωφελούνται του Σαββατοκύριακου για να επισκεφθούν νέες περιοχές και κωμοπόλεις, παίζοντας, μόλις φθάνουν και το δελτίο του Superenalotto ή που ζητούν σε συγγενείς που ζουν σε θέρετρα, ορεινές περιοχές, μικρά νησιά, να συμπληρώσουν δελτία, “εξ αποστάσεως”. Πρόκειται όντως, για “νέα, μαζική, σύγχρονη ιεροτελεστία”, όπως σημειώνουν όλο και περισσότεροι σχολιαστές.