Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

?Αποκλειστικά στους νέους Δήμος η διαχείριση των υδάτινων πόρων?

Κύριε διευθυντά,
το τελευταίο χρονικό διάστημα της θερινής περιόδου που διανύουμε διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά στον Τοπικό Τύπο, σε πρωτοσέλιδους τίτλους τα παρακάτω:
23/7/2010 «ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ, Θα διψάσουμε;»,
24/7/2010 «ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ, Σύσκεψη στα Χανιά για τη διαχείριση των νερών»,
11/8/2010 «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, Μένουμε από νερό»,
12/8/2010 «ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, Κόντρες για το νερό»,  
13/8/2010 «ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, Οριακή υδροδότηση»,
14/8/2010 «ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, Καταστροφές από τη λειψυδρία, τεράστια η ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της μειωμένης άρδευσης, η λειψυδρία εξαφανίζει την παραγωγή»,
18/8/2010 «ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, Σοβαρά προβλήματα λόγω της ξηρασίας»,
21/8/2010 «Μαρτύριο η λειψυδρία για τους αγρότες του κάμπου των Χανίων».
23/8/2010 «ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, Εφιάλτης πάντα η λειψυδρία».
Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι το υπ? αριθμό ένα (1) πρόβλημα για τον Νομό μας, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι η σοβαρή έλλειψη νερού σε ύδρευση και άρδευση.

Να μείνουμε όμως σε δύο άλλα κείμενα που δημοσιεύτηκαν την ημερομηνία 18/8/2010, το ένα ήταν άρθρο με τίτλο: «Λειψυδρία στα Χανιά;? έλα Παναγιά μου?» του δρος Βαγγέλη Μπούρμπου, που εύστοχα παρατηρεί ότι «τα δημοσιεύματα αυτά σε έναν τρίτο  προκαλούν θυμηδία και θυμίζουν αστείο ανέκδοτο»,
και το άλλο, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από την εφημερίδα σας, με τίτλο
«ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ, Νερό υπάρχει έργα δεν γίνονται»,  με επισημάνσεις και προτάσεις από το ΤΕΕ/ΤΔΚ.
Τα δύο δημοσιεύματα, με στοιχεία, αναφέρουν και επισημαίνουν την αφθονία και επάρκεια υδάτινων πόρων «οι οποίοι όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτοι λόγω της απουσίας συγκεκριμένων έργων».
Κατά συνέπεια η υπ? αριθμό ένα (1) προτεραιότητα για τον Νομό μας θα πρέπει να είναι η εκπόνηση, έγκριση και επιδοτούμενη (από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα) κατασκευή μεγάλων έργων για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε νερό για υδρεύσεις και  αρδεύσεις.
Άλλωστε τα μεγάλα έργα απουσιάζουν από την Κρήτη από την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων.
Από το ΤΕΕ/ΤΔΚ υπενθυμίζουν επίσης ότι κατά καιρούς έχουν υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης υδάτων στη δυτική Κρήτη που όμως κανένας κυβερνητικός παράγοντας είτε άλλος αρμόδιος φορέας δεν πήρε την πρωτοβουλία για να καταρτιστεί ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την  μεσομακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος.  
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Μια όμως που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει κοντά στις πηγές και τα νερά του Στύλου και επειδή έχουμε συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την μη υπεράντληση, την διατήρηση της οικολογικής ποσότητας στο οικοσύστημα του ποταμού ΚΟΙΛΙΑΡΗ και την ορθολογική διαχείριση των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή μας, χρήσιμο θα ήταν να ακουστεί και η φωνή μας.
Η Περιφέρεια Κρήτης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στην Διεύθυνση υδατικών πόρων, έδειξε μέχρι σήμερα ότι οι υπηρεσίες που προσέφεραν,  για την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης, ήταν κατώτερες των περιστάσεων σε ένα τόσο ζωτικό τομέα για την αξιοποίηση μιας πλουτοπαραγωγικής πηγής που δεν είχε μόνο να κάνει με το περιβάλλον και την προστασία του αλλά με την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.
Το διαχειριστικό σχέδιο, για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, που προβλέπονταν από Κοινοτικές οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία, ουδέποτε ολοκληρώθηκε ενώ έχουν ξεπεραστεί οι χρονικές προθεσμίες υποβολής του προς τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουδέποτε λειτούργησαν τα προβλεπόμενα ανώτερα θεσμικά όργανα για να συζητήσουν, διαβουλευτούν με θεσμικούς φορείς, επεξεργαστούν, σχεδιάσουν την πολιτική διαχείρισης των νερών της Κρήτης.
Ουδέποτε παρέβηκαν (οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας) ουσιαστικά και αποφασιστικά για να αποτρέψουν σοβαρές αυθαιρεσίες και παρανομίες φορέων διαχείρισης υδάτων (όπως ο Ο.Α.ΔΥ.Κ.)  με την αλόγιστη (ουσιαστικά άχρηστη) εγκατάσταση αντλιοστασίων χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες σκοπιμότητας, περιβαλλοντικές μελέτες και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Το παράδειγμα του αυθαίρετου αντλιοστασίου, στο μέσον της διαδρομής του ποταμού Κοιλιάρη, είναι κλασικό παράδειγμα της ελλιπούς λειτουργίας των  υπηρεσιών της Περιφέρειας, αφού στις δύο αυτοψίες που πραγματοποίησαν μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του αντλιοστασίου το έτος 2009, δεν κατόρθωσαν (;) να συντάξουν πόρισμα που να καταδεικνύει τις αυθαιρεσίες οικοδομικών και περιβαλλοντικών υπερβάσεων.
Οι νέοι μεγάλοι Δήμοι θα μπορούσαν να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν πολύ καλύτερα το υδάτινο δυναμικό της περιοχής τους και η Περιφέρεια Κρήτης να έχει έναν συντονιστικό ρόλο για την ορθολογική διαχείριση του συνόλου των αποθεμάτων.
Σχετικές τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στη νομοθεσία και σε αυτή την κατεύθυνση καλό θα είναι να συμβάλλουν οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων και «αποχρώσεων» διασφαλίζοντας έτσι την κοινωφελή χρήση του πολυτιμότερου αγαθού ζωής για τον άνθρωπο, του νερού, από την μονοπωλιακή εκμετάλλευση ιδιωτικών συμφερόντων.
Είναι γνωστό το παράδειγμα διάθεσης – πώλησης νερού 8.000.000 (οκτώ εκατομμυρίων) κυβικών μέτρων νερού ετησίως από την ΕΥΔΑΠ προς την Κύπρο, με την τιμή πώλησης 8 έως 12,49 Ευρώ/k.m. από το μονοπώλιο των ιδιοκτητών υδροφόρων πλοίων.
Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν λύσεις στο υπ? αριθμό 1 πρόβλημα της λειψυδρίας θερινής περιόδου για τον Νομό μας.
Θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει τώρα ο ουσιαστικός διάλογος για να καταλήξει δυνατόν συντομότερα σε οριστικές προτάσεις, αποφάσεις και δρομολόγηση ενεργειών με πιθανή αλλαγή θεσμικού πλαισίου, όπου οι Δήμοι θα έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των νερών, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά προγράμματα με σημαντικά κατασκευαστικά έργα που θα δίδουν λύση στο σημερινό, και μελλοντικά εντονότερο, πρόβλημα της λειψυδρίας.
Αναλογιζόμαστε πολλές φορές και λέμε: «πόσο μυαλό περισσότερο από τους σημερινούς Έλληνες είχαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και κατασκεύαζαν, με τα χέρια τους, ορύγματα χιλιομέτρων και τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους, χρησιμοποιώντας αξιοθαύμαστη τεχνολογία για την υλοποίηση σημαντικών υδροαρδευτικών έργων;».
Είναι αυτονόητο ότι το νερό είναι τόσο πολύτιμο όσο και η ζωή μας.
Χωρίς αυτό τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει.
Οι κατ? επάγγελμα, ανά τον κόσμο, κερδοσκόποι προετοιμάζονται από τώρα για τα «φιλέτα» του νερού που θα εκμεταλλεύονται.
Υποψήφιοι δήμαρχοι, ιδού πεδίο λαμπρό για την οικονομική, και όχι μόνο, ανάπτυξη του τόπου, που τη διοικητική διαχείριση σύντομα πρόκειται να αναλάβετε.

Γιάννης Μ. Γαβριλάκης,
πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου
Τοπικού Διαμερίσματος
Στύλου Δήμου Αρμένων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα