Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Γνωριμία με το ελληνικό σχολείο

Να γνωρίσουν το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα είχαν την ευκαιρία χθες εκπαιδευτικοί από πέντε χώρες της Ευρώπης που βρέθηκαν στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Eubis, δράση του Προγράμματος Comenius με τίτλο” Active Citizens for Eurοpe” (Ενεργοί πολίτες για την Ευρώπη). Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του ενδιαφέροντος των νέων για την Ευρώπη και η αύξηση της συμμετοχής των μαθητών στο ευρωπαϊκό κοινωνικό γίγνεσθαι
Χθες το πρωί δεκαπέντε περίπου εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Γερμανία ενημερώθηκαν για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού σχολείου από την κα Ρουμπίνη – Μαρία Πιμπλή, υπεύθυνη ΣΕΠ στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Οπως τόνισε ο Dr Lother Scholz, διευθυντής του προγράμματος, “πρόκειται για  ένα κοινό πρόγραμμα, μια σύμπραξη των συγκεκριμένων χωρών με τίτλο: ´Η ενασχόληση με την Ευρώπη ξεκινάει στο σχολείο´. Είναι ένα πρόγραμμα διάχυσης γνώσεων και γι? αυτό έχουν προσκληθεί εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις και σε άλλους. Στην Ε.Ε η διάχυση γνώσεων είναι πολύ σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε αποτελέσματα άλλων προγραμμάτων, συζητάμε πάνω σε αυτά και εξελίσσουμε νέες ιδέες. Προσπαθούμε να κάνουμε τους καθηγητές να σκεφτούν πώς μπορούν να συμπεριλάβουν τα σχολεία τους σε τέτοια προγράμματα, όπως το Comenius”, σημείωσε.
“Προς την κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό και έννοιες που χρησιμοποιούνται από τους διδάσκοντες, οι οποίοι μπορούν να τα εφαρμόσουν στο σχολείο τους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διδακτικές ενότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις τάξεις από τους δασκάλους και τους μαθητές”, σημείωσε.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η διευθύντρια του προγράμματος, κ. Christiane Bull, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ.Ν.” για τις διαφορές του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και των χωρών της Ε.Ε επεσήμανε ότι: “Οι εκπαιδευτικοί Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι στην Ελλάδα από ό,τι σε χώρες της Ε.Ε, όπως στη Γερμανία”.
Η ίδια ανέφερε ότι “αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία μια συζήτηση για το αν θα πρέπει η βαθμίδα του Νηπιαγωγείου (για την ηλικία των 5 ετών) να γίνει υποχρεωτική. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν δυσκολίες με τη γλώσσα και κατά συνέπεια δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στο δημοτικό σχολείο αργότερα”.
Η Γερμανίδα εκπαιδευτικός επεσήμανε ότι: ´Εχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, δηλαδή έχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικά συγκριτικά με την Γερμανία´.
Οσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Γερμανία η κ. Bull τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικεύονται σε περισσότερα από ένα αντικείμενα σπουδών, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ. Scholz επεσήμανε ότι στα μειονεκτήματα του Γερμανικού συστήματος εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι σχολείων.
“Οταν τα παιδιά βρίσκονται στην ηλικία των 10 ετών γίνεται η τοποθέτηση από τους γονείς τους σε έναν από τους τύπους αυτών των σχολείων. Στη συνέχεια το σχολείο δίνει συστατική επιστολή για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί. Συνήθως οι Γερμανοί προτιμούν τα παιδιά τους να παρακολουθούν το Γενικό Γυμνάσιο, ακόμα κι αν δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Ουσιαστικά, οι γονείς είναι αυτοί που επιλέγουν τον τύπο του σχολείου που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν τα παιδιά έχουν κακή επίδοση, επειδή η συμπεριφορά τους είναι μη επιθυμητή, το Γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης τα αναγκάζει να γυρίσουν πίσω και να επαναλάβουν από την αρχή όλη την τάξη κι αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι δύο φορές”, ανέφερε.
“Το Eubis είναι ένα πρόγραμμα διάχυσης γνώσεων και αποτελεσμάτων. Η διάχυση γνώσεων είναι πολύ σημαντική διότι το πρόγραμμα ξεκινά με τη συμμετοχή πέντε χωρών, που στη συνέχεια αυξάνονται και στο τέλος υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν ακόμη και ολόκληρα σχολεία με τους μαθητές. Ουσιαστικά οι μαθητές είναι και οι τελικοί αποδέκτες τέτοιων προγραμμάτων, καθώς είναι οι μελλοντικοί πολίτες της κοινωνίας μας”, ανέφερε η κ. Πιμπλή, η οποία ευχαρίστησε το 5ο Γυμνάσιο για την παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα COMENIUS

Γενικοί στόχοι της δράσης COMENIUS είναι η βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων και της συμβολής στη βελτίωση της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών, που εμπλέκονται άμεσα στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα