Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διευκρινίσεις σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά,
στο φύλλο της εφημερίδας σας της 11ης Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε επιστολή – απάντηση των κ. Γεωργίου και Γεωργίου Δασκαλάκη, σε ένα συλλογικό κείμενο 100 Χανιωτών που αφορούσε τις παράνομες οικοδομικές τους εργασίες στις Σοσορίδες στο Μαράθι.
Επειδή κάποια σημεία της επιστολής με αφορούν προσωπικά, ενώ κάποια άλλα συσκοτίζουν την πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν κάποια θέματα:
1. Σε ό,τι αφορά την αρτιότητα του δικού μου οικοπέδου και αν “δανείστηκα” ή όχι μερικά μέτρα, πρόκειται όχι για γεγονότα, αλλά για ισχυρισμούς των κ. Δασκαλάκη, στην καταγγελία που κατέθεσαν στην Πολεοδομία. Μένει λοιπόν να τους αποδείξουν στο Δικαστήριο όπου πρόκειται να εκδικαστεί αγωγή που έχω καταθέσει εναντίον τους, για δικές τους παράνομες πράξεις εις βάρος της ιδιοκτησίας μου.
Εκεί θα κριθεί σε ποιον ανήκει τι και ποιος μετακίνησε ή κατέστρεψε τις περιφράξεις σε τρία τουλάχιστον σημεία.
Μέχρι τότε, καλό είναι να σιωπούν και να μην προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
2. Σε ό,τι αφορά τώρα τις δικές τους δραστηριότητες, υπάρχουν έγγραφα τόσο της Αρχαιολογίας, όσο και της Πολεοδομίας που χαρακτηρίζουν τις εργασίες τους αυθαίρετες και ζητούν από το Α.Τ. Σούδας να κάνει διακοπή των εργασιών.
(έγγραφο Πολεοδομίας Αρ. Πρωτ. 4816/2321 της 3-5-2010) ενώ στο 2439/28-4-2010 έγγραφο της ΚΕ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων αναφέρεται ότι:
“…Θεμελιώθηκε και δεύτερο κτήριο προς νότο το οποίο δεν προβλεπόταν στην εγκεκριμένη μελέτη…”. (η υπογράμμιση δική μου)
Με δυο λόγια οι κ. Δασκαλάκη υπέβαλαν κάποια μελέτη για ένα κτήριο, πήραν μια κατ? αρχήν έγκριση τής Αρχαιολογίας και στην συνέχεια εφαρμόζοντας την γνωστή κουτοπόνηρη τακτική, και πριν καν πάρουν την άδεια της Πολεοδομίας, άρχισαν να κτίζουν άλλα από αυτά που προέβλεπε η μελέτη (δεύτερο κτήριο, αναλειμματικός τοίχος, μη προβλεπόμενες εκσκαφές κ.λπ.).
Αυτά είναι τα γεγονότα όπως προκύπτουν από τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών και όλα τα άλλα περί… βάσεων, Ναυστάθμου αεροπλάνων, ΠΒΚ, σκουπιδιών κ.λπ. που αναφέρουν είναι “δικαιολογίες εν αμαρτίαις” και σκέτη υποκρισία όταν λέγονται από ανθρώπους που όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τα φυτά -μεταξύ των οποίων και τα περίφημα κρινάκια- που φύτρωναν στο χωράφι τους, αλλά και που τσάκισαν με τον εκσκαφέα κλαδιά δένδρων που φύτρωναν σε διπλανά οικόπεδα.
3. Η επίκληση από την μεριά τους, τυχόν αυθαιρεσιών -εμένα προσωπικά δεν με αφορούν διότι έκτισα με την υπ? αριθμό 303/08 οικοδομική άδεια- προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους “σκαστές” παρανομίες, θυμίζει κάποια κακομαθημένα παιδιά που μόλις τα πιάσει “επ? αυτοφώρω” ο δάσκαλος για κάποια αταξία, το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι “και οι άλλοι τα ίδια κάνουν”.
Και αν αυτό είναι συνηθισμένο και ως ένα βαθμό κατανοητό για μικρά παιδιά, πώς χαρακτηρίζει τους δύο εξ Αμερικής συμπολίτες μας που ήρθαν εδώ για να κάνουν επιχειρήσεις όπως ισχυρίζονται;
Ας κρίνει ο αναγνώστης.
Αντί λοιπόν να ξιφουλκούν κατά πάντων, των βάσεων, του ΠΒΚ, του Ναυστάθμου ή κατά του “συστήματος που επέτρεψε αν όχι επέβαλε την ανάπτυξη χωρίς χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες χωρίς αυστηρούς περιοριστικούς όρους” -τα λόγια είναι δικά τους ? αντί να τα βάζουν με τους “αγαπητούς γείτονες”, ας κάνουν το αυτονόητο, που στο κάτω-κάτω είναι αναφαίρετό τους δικαίωμα:
Να υποβάλουν μία μελέτη. Να πάρουν άδεια, και τέλος να κτίσουν ό,τι η άδεια προβλέπει· και όχι άλλα. Απλά και καθαρά.
4. Μια τελευταία επισήμανση που αφορά στο… συγκινητικό μέρος της επιστολής τους όπου ζητούν “ενθάρρυνση και όχι αντιπαράθεση”, “μία ευκαιρία” και “διαλεκτική επικοινωνία αντί για ανταγωνισμό”.
Από πρώτο χέρι γνωρίζω πως έγινε προσπάθεια για συνάντηση από τους περίοικους.
Αρνήθηκαν. Εγινε προσπάθεια για εξώδικη επίλυση των περιουσιακών διαφορών.
Αρνήθηκαν και πάλι. Και ενώ κανείς εκ των γειτόνων δεν έκανε κάποια καταγγελία, προέβησαν σε μία σειρά άκρως “φιλικών” ενεργειών όπως:
1. Αυθαίρετες περιφράξεις 2. Ασφαλιστικά μέτρα ότι δήθεν τους ενοχλούμε και τους απειλούμε με την… Αστυνομία 3. Καταγγελίες στην Αρχαιολογία και στην Πολεοδομία, πιστοί στην αρχή “φωνάζει ο κλέφτης να τρομάξει ο νοικοκύρης”.
Επομένως τώρα για ποια “διαλεκτική επικοινωνία” ομιλούν;
Αν σκοπεύουν μελλοντικά να κινηθούν στα νόμιμα πλαίσια, δεν τους χρειάζεται κανενός είδους “ενθάρρυνση”.
Αν πάλι σκοπεύουν να συνεχίσουν την μέχρι τώρα τακτική τους, καλύτερα να βρουν μερικούς καλούς “τσιλιαδόρους”.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Κων/νος Μανουσάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα