Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το ΚΤΕΛ

Από τον κ. Νικήτα Κλαπάκη κοινοποιήθηκε επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον νομάρχη Χανίων για το θέμα των ΚΤΕΛ. Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε με το θέμα ύστερα από αναφορά του κ. Κλαπάκη.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε νομάρχα,
ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε στις 20 Αυγούστου την αναφορά του κυρίου Κλαπάκη Νικήτα και της έδωσε τον αριθμό φακέλου υπόθεσης 131763.
Με την αναφορά του ο κύριος Κλαπάκης ζητά τη μεσολάβηση της Αρχής για τη διευθέτηση προβλήματος που έχει ανακύψει στην περιοχή όπου διαμένει (Κουμπές Μουρνιών) από την αλλαγή του δρομολογίου εξόδου και εισόδου των υπεραστικών ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου
– Ηρακλείου Λασιθίου.
Συγκεκριμένα, με την αναφορά του ο κύριος Κλαπάκης μας ενημερώνει ότι η αλλαγή του δρομολογίου διέλευσης των εν λόγω υπεραστικών λεωφορείων (μέσω της εθνικής οδού και όχι διασχίζοντας την πόλη) έγινε κατόπιν απόφασης του Δήμου Χανίων και εισήγησης σε εσάς του εν λόγω θέματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα στην αναφορά του κυρίου Κλαπάκη έγγραφα, το αίτημα αλλαγής του επίμαχου δρομολογίου υπεβλήθη στον Δήμο Χανίων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και νόμιμο εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Α.Ε. (υπ? αριθμ. 547/04-02-2010 έγγραφο).
Με την υπ? αριθμ. 193 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής έγινε δεκτό το αίτημα του ανωτέρω εκπροσώπου και αποφασίστηκε η αλλαγή του δρομολογίου των λεωφορείων της γραμμής Χανίων – Ηρακλείου μέσω της Εθνικής Οδού και όχι διασχίζοντας την πόλη.
Με το υπ? αριθμ. 9019/05-03-2010 έγγραφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, διαβιβάστηκε υπόψη σας, καθώς και υπόψη διευθύνσεων της Υπηρεσίας σας, απόσπασμα του (7ου) πρακτικού της από 2-3-2010 συνεδρίασης το οποίο περιλαμβάνει την 193 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Χανίων. Με το εν λόγω διαβιβαστικό έγγραφο παρακαλείστε να προβείτε στις ενέργειες αρμοδιότητάς σας.
Στη συνέχεια με την υπ? αριθμ. 547/09-03-2010 απόφασή σας εγκρίνετε την ανωτέρω επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Ο κύριος Κλαπάκης με την αναφορά του ενίσταται καθώς η αλλαγή του επίμαχου δρομολογίου, η οποία ταλαιπωρεί και τον ίδιο, ελήφθη κατόπιν εισηγήσεως αναρμόδιου οργάνου (Δήμου Χανίων). Η αντίδρασή του δε, γίνεται εντονότερη όταν με το υπ? αριθμ. 4448/17-05-2010 έγγραφο του αρμοδίου αντινομάρχη, κυρίου Μαυροδημητράκη, το οποίο κοινοποιείται και στον ίδιο, πληροφορείται ότι η επανεξέταση του εν λόγω θέματος και η επαναφορά του ανωτέρω δρομολογίου στην πρότερη διαδρομή, ζητείται και πάλι από τον ίδιο αναρμόδιο φορέα τον Δήμο Χανίων.
Για τους ανωτέρω λόγους ο πολίτης με την από 9-7-2010 αίτησή του προς τους αρμόδιους αντινομάρχες ζητά την κατάργηση του δρομολογίου όπως ισχύει μέχρι σήμερα με την ανάκληση της υπ? αριθμ. 547/09-03-2010 απόφασή σας.
Δεδομένου ότι η εν λόγω υπόθεση σήμερα εκκρεμεί στο γραφείο του νομικού συμβούλου του Δήμου, χωρίς να έχει ληφθεί από πλευράς σας απευθείας η σχετική απόφαση, ο ενδιαφερόμενος προσέφυγε στην Υπηρεσία μας προκειμένου να μεσολαβήσουμε αρμοδίως.
Κύριε νομάρχα,
σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001:
«Ο κατά την προηγούμενη παράγραφο χαρακτηρισμός των αστικών περιοχών γίνεται με αποφάσεις των οικείων Νομαρχιακών Συμβουλίων και ο χαρακτηρισμός γραμμών ως αστικών και υπεραστικών γίνεται με αποφάσεις των οικείων νομαρχών. Με τις αποφάσεις των νομαρχών καθορίζονται επίσης η αφετηρία, η διαδρομή, οι στάσεις και το τέρμα της κάθε γραμμής. Ειδικά για τον χαρακτηρισμό των αστικών περιοχών και των αστικών γραμμών ζητείται η γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού».
Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε να εξετάσετε το παρόν, να μας ενημερώσετε για τους λόγους που ακολουθήθηκε η εν λόγω διαδικασία στην αλλαγή του προαναφερόμενου δρομολογίου, της οποίας πάσχει η νομιμότητα, καθώς επίσης και για τις ενέργειές σας προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει επισυνάψει στην αναφορά του ο κύριος Κλαπάκης, πληροφορούμαστε ότι η αλλαγή του δρομολογίου διέλευσης των εν λόγω υπεραστικών λεωφορείων (μέσω της εθνικής οδού και όχι διασχίζοντας την πόλη) έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στους κατοίκους πολλών δήμων (Κρυονερίδας, Ελευθερίου Βενιζέλου κ.λπ.), γεγονός που επιβάλει την άμεση αντιμετώπιση αυτού.
Αναμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή
Καλλιόπη Σπανού,
βοηθός Συνήγορος του Πολίτη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα