Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Μαθήματα? προσκοπικής ζωής

Της Ελενας Αλεξιάδου ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη
´Μεγαλώνοντας ως πρόσκοπος πέρασα καλύτερα στη ζωή μου σε όλους τους τομείς. Και παρόλο που δεν έκανα λαμπρή καριέρα, ενώ θα μπορούσα να γίνω διευθυντής Τράπεζας, επέλεξα   -για εμένα και την οικογένειά μου- τον κώδικα ζωής των προσκόπων´.
Τα λόγια αυτά βγαίνουν από το στόμα ενός ανθρώπου που, στα 76 του χρόνια, εξακολουθεί να δηλώνει ´παρών´ στα προσκοπικά καλέσματα.
Ο λόγος για τον Πέτρο Πανίδη, έναν άνθρωπο, που έκανε τον προσκοπισμό ´τρόπο ζωής´ για να μπορεί, σήμερα, με υπερηφάνεια να λέει πως έχει ´κούτελο καθαρό και ψυχή γαλήνια´.
´Είμαι ικανοποιημένος από τις επιλογές μου και παρόλο που, πολλές φορές, βρέθηκα «ριγμένος» στις συναλλαγές μου, ωστόσο ποτέ δεν αισθάνθηκα ελλιπής. Άλλωστε, είναι γνωστό το ρητό: όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, αλλά όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου´, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Πανίδης, ο οποίος θα δώσει το ´παρών´, αύριο, στη συνάντηση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, δηλώνοντας ´έσο έτοιμος´ για ό,τι κι αν χρειαστεί!
Ο προσκοπισμός κατά τον κ. Πανίδη είναι ένα όμορφο και συναρπαστικό παιχνίδι, που βασίζεται σε δύο αρχές, που είναι η προσκοπική υπόσχεση και ο νόμος των προσκόπων: ´Υπόσχομαι στην τιμή μου να εκτελώ το καθήκον μου στον Θεό και την πατρίδα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση και να τηρώ τον νόμο του προσκόπου´.
Την προσκοπική αυτή υπόσχεση, ο κ. Πανίδης την έδωσε σε ηλικία μόλις 11 ετών, αλλά, όπως δηλώνει, είναι αποφασισμένος να την τηρήσει -όπως κάνει σήμερα- έως το τέλος της ζωής του.
Άλλωστε, όπως λέει, υπόσχεση θα πει να μείνεις πιστός στον ´λόγο τιμής´ που έδωσες, και γι? αυτό, πριν υποσχεθείς θα πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που αναλαμβάνεις να τηρήσεις, αλλά και να αναπτύξεις τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορέσεις να το υπηρετήσεις.
´Την υπόσχεση τη δίνεις μια για πάντα και δεν μπορείς να την πάρεις πίσω´, τόνισε και συμπλήρωσε: ´Το μυστικό για να την τηρήσεις είναι να την καταλάβεις καλά και να τη νιώθεις στο βάθος της ψυχής σου, να γίνει βίωμα σου και κανόνας της ζωής σου´.
Κατά τον κ. Πανίδη ´ο νόμος των προσκόπων, εάν αποτελούσε αρχή για κάθε μέλος της κοινωνίας μας, τότε το ιδανικό δεν θα έμοιαζε άπιαστο όνειρο´. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, ´μπορεί, σήμερα, να είναι λίγοι αυτοί που έχουν σαν βάση τον νόμο των προσκόπων, αλλά αυτό αρκεί για να κρατά την ελπίδα ζωντανή´.
Ο νόμος των προσκόπων αφορά -μεταξύ άλλων- τα εξής: ο πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά τον λόγο του, είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους νόμους, είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία, σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του, αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον, είναι εύθυμος και αισιόδοξος, οικονόμος, εργατικός, είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.
100 χρόνια προσκοπισμού
Ιδρυτής του προσκοπισμού στη χώρα μας είναι ο Αθανάσιος Λευκαδίτης, ο οποίος γνώρισε την ύπαρξή του στο Λονδίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 και τον ´εισήγαγε´ στην Ελλάδα το 1910.
Ιδρυτής του προσκοπισμού, ο στρατηγός Μπέιντεν Πάουελ, είχε συλλάβει την ιδέα κατά τον Αγγλομποερικό πόλεμο της Νότιας Αφρικής (1899 – 1901). Λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αντρών για την άμυνα της πόλης Mafeking, οργάνωσε σώμα από περίπου χίλια παιδιά, στα οποία ανέθεσε τις βοηθητικές υπηρεσίες των μαχόμενων. Από το πείραμα εκείνο ξεκίνησε η ιδέα της οργάνωσης των παιδιών και εφήβων κατά ένα παιδαγωγικό σύστημα τελείως διαφορετικό και ανεξάρτητο από τη στρατιωτική εκπαίδευση του πολίτη και με στόχο τη συμπλήρωση της σωματικής και ηθικής αγωγής την οποία παρείχε -ανεπαρκώς- συνολικά το σχολείο.
Τον Μάρτιο του 1912, οι Έλληνες πρόσκοποι ανέρχονταν σε 128 και η πρώτη επίσημη εμφάνισή τους έγινε κατά τη (στρατιωτική τότε) παρέλαση της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου. Οι πρόσκοποι παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, στην επί της Λεωφόρου Oλγας είσοδο του Ζαππείου, μπροστά από τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον Α?, τη βασιλική οικογένεια, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις άλλες αρχές. Οι εντυπώσεις του πλήθους και οι κρίσεις του Τύπου μετά την πρώτη εκείνη εμφάνιση, ήταν ενθουσιώδεις.
Την 9η Ιουνίου 1912 δημοσιεύεται το από 20 Μαΐου ´Βασιλικό Διάταγμα´, με το οποίο δινόταν έγκριση στο καταστατικό του Ομίλου ´Σώμα Ελλήνων Προσκόπων´, κύριος σκοπός του οποίου ήταν η ηθική και η σωματική ανάπτυξη των απανταχού Ελληνόπουλων μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να καταστούν καλοί και αγαθοί πολίτες και στρατιώτες.
Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, έχουν διοργανωθεί ανά την Ελλάδα πολυάριθμες εκδηλώσεις. Αύριο, οι Παλαιοί Πρόσκοποι Θέρμης θυμούνται τα 40 τελευταία χρόνια κοινών βιωμάτων προσφοράς και διοργανώνουν συνάντηση, στις 7 το βράδυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα