Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Μέρες τρύγου

´Κουράζεσαι όλη τη χρονιά να κλαδέψεις, να θειαφίσεις, να ζευγαρίζεις. Μεγάλος κόπος και το μάζεμα των σταφυλιών αλλά όλα τα ξεχνάς όταν πιεις την πρώτη γουλιά από το κρασί σου´.
Ο κ. Μιχάλης Καστρινάκης, παραγωγός από τα Κεραμειά, είναι ένας από τους εκατοντάδες παραγωγούς, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα αμπέλια τους για να μαζέψουν τα σταφύλια για το κρασί της χρονιάς. Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο οι αμπελώνες σφύζουν από ζωή, άνθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες, παιδιά, όλοι συμμετέχουν στον τρύγο όπως παλιά.
´Φέτος ο καιρός μάς πήγε καλά με εξαίρεση τη ζέστη του Ιουνίου. Είναι καθαρά τα σταφύλια, η παραγωγή βέβαια είναι λιγότερη, αλλά ποιοτικά καλή´, εξηγεί ο κ. Μιχάλης, σε ένα διάλειμμα των εργασιών του. Μαζί με συγγενείς, φίλους και εργάτες μαζεύει τα σταφύλια σε ένα μεγάλο αμπέλι στο Κατωχώρι.
ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
Ολοι είναι στο χωράφι από τις 7.30 το πρωί. Να συγκεντρώσουν τον εξοπλισμό, να τον φορτώσουν στο αυτοκίνητο, να πάνε στο πρώτο αμπέλι, να ξεκινήσουν να δουλεύουν το μαχαίρι κόβοντας τα σταφύλια. Παρά τη ζέστη και τη σκληρή δουλειά, το κέφι δεν λείπει από την παρέα. που δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει αστεία. Ολα αυτά μέχρι τις 3, όταν επιστρέψουν στο πατητήρι, όπου θα γίνει το πάτημα. ´Το αμπέλι θέλει πολύ μεγάλη φροντίδα. Από τον Μάρτιο είμαι σχεδόν κάθε μέρα εδώ. Κλάδεμα, καθάρισμα, ψεκάσματα, ξεφύλλισμα. Και τώρα ο τρύγος, είναι δύσκολη δουλειά κάτω από τον ήλιο´, αναφέρει ο κ. Καστρινάκης μαζεύοντας τα σταφύλια μέσα σε σακιά.
ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ
Στο αμπέλι και ο κ. Κώστας Μπουρμπάκης, ένας από τους συγγενείς του νοικοκύρη. Κάνουν τα ´δανεικά´. Ο ένας βοηθάει στον τρύγο τον άλλο. ´Το αμπέλι είναι δύσκολη καλλιέργεια. Εχω 3 γιους και η αλήθεια είναι ότι το αποφεύγουν, όπως και πολλά νέα παιδιά, γιατί δεν έχει απόδοση. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε για το δικό μας κέφι για να έχουμε το κρασί στο σπίτι μας. Κόπο έχει πολύ, μεγάλη είναι όμως και η απόλαυση´, εξηγεί την ώρα που μαζί με τους εργάτες φορτώνουν τα σταφύλια στο αγροτικό αυτοκίνητο. Ο κ. Κώστας επιμένει στο θέμα της τιμής του σταφυλιού και του κρασιού. ´Εδωσαν 2 λεπτά στο βαθμό στο σταφύλι. Τι  να πρωτοπληρώσεις; Το λίπασμα, τον κόπο μαζέματος, το ζευγάρισμα; Ο,τι κάνεις το κάνεις για τη δική σου ικανοποίηση και των ανθρώπων σου´, επισημαίνει.
ΚΕΡΑΜΕΙΑΝΟ ΚΡΑΣΙ
Τι είναι αυτό που κάνει το Κεραμειανό κρασί δημοφιλέστατο ανάμεσα στους γερούς ´πότες;´, ρωτάμε τον κ. Μπουρμπάκη. ´Στα Κεραμειά είναι το κλίμα τέτοιο, το υψόμετρο, τα χώματα, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που κάνουν ξεχωριστό το κρασί μας. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή είναι από τις πρώτες σε όλο τον Νομό Χανίων σε λίγα χρόνια, όμως, δυστυχώς λόγω των συνθηκών τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα είναι´, απαντά. Τα αμπέλια της περιοχής παράγουν την τοπική ποικιλία ´Ρωμέικο κυρίως´. Ρωτάμε αν δοκιμάζουν και άλλες, όπως επιτάσσει η αγορά. ´Σε εμάς εδώ δεν αποδίδουν το Syrah και το Gabernet. Εχουν βάλει και άλλοι παραγωγοί αλλά είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Εξάλλου, για μας το Ρωμέικο είναι το πιο νόστιμο κρασί´, τονίζει ο κ. Μπουρμπάκης.

Προσοχή στην αποθήκευση

“Μετά την παραγωγή του μούστου τον φυλάσουμε φυσικά σε μέρος που δεν έχει ήλιο ή ζέστη. Είναι καλό  να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά για την αποθήκευση του. Το ιδανικό είναι ανοξείδωτες δεξαμενές ώστε να γίνεται εκεί η ζύμωση και στη συνέχεια να ρίξουμε το κρασί σε βαρέλι δρύινο κυρίως ή βαρέλι από ακακία” τονίζει ο κ. Α. Ντουράκης, οινολόγος και πρόεδρος των Οινοποιών Δυτ. Κρήτης.  Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ο μούστος πρέπει να είναι ελαφρά σκεπασμένος. Η απολάσπωση του βαρελιού είναι καλό να γίνεται με κάποια μικρή αντλία ή λάστιχο και είναι σημαντικό να αδειάζεται όλο το κρασί. Θειώδη δεν απαιτούνται για τη ζύμωση. “Μετά από ένα 6μηνο ή 1 χρόνο αφού καθημερινά δοκιμάζουν λίγο από το κρασί ώστε να δουν την πρόοδο του, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μεταφέρουν το κρασί του βαρελιού σε νταμιτζάνες ή μπουκάλια. Στο βαρέλι, όταν η κάνουλα ανοίγει το κρασί οξυγονώνεται και αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Αντίθετα στην νταμιτζάνα τα πράγματα είναι καλύτερα, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αν χαλάσει, τότε πάνε χαμένα 5-10 λίτρα και όχι όλο το περιεχόμενο του βαρελιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα